Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Komisyonları’nda görüşülen Sosyal Güvenlik reformu kapsamındaki tasarıda, gazetecilerin kazanılmış haklarının korunmasıyla ilgili düzenleme yapılacağını açıkladı.
Çelik, bu tasarıya paralel olarak ocak ayında gündeme gelecek olan Sendikalar Yasası ile birlikte fikir işçilerini ilgilendiren 212 sayılı yasanın ele alınması konusunda çalışma yapılacağını Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) heyetine açıkladı.
Bakan Çelik: Kazanılmış haklar korunuyor
BGC’den edinilen bilgiye göre Çelik, "Sisteme girmiş kişilerin kazanılmış haklarının korunması için bir şeyler yapacağız. Yeni işe girmiş olanlar için de kademeli geçiş sağlayabiliriz" dedi.
Çelik, BGC Başkanı Nuri Kolaylı, Başkan Vekili Ahmet Emin Yılmaz, Başkan Yardımcısı Teoman Alper, Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Acar, Bursa Gazeteciler Vakfı Başkanı Tahsin Ardıç, BGC Denetleme Kurulu üyesi İhsan Bölük ve Genel Sekreteri Sinan Tunç'u makamında kabul etti.
Kolaylı ziyarette, yerel basının sorunlarıyla ilgili bir dosyayı Bakan Çelik'e sundu ve Sosyal Güvenlik Reformu tasarısında yeralan "fiili hizmet zammı"yla ilgili 40. maddenin yeniden ele alınmasını istedi.
Gazetecilerin çok zor koşullarda çalıştığını ifade eden Kolaylı, medya çalışanlarının pek çoğunun sosyal güvenceden yoksun olduğuna dikkat çekerek, "Bırakınız 212 sayılı yasaya göre çalışmalarını, çoğunun sigortası bile yok" dedi.
"Yaklaşık 25-30 yıllık çalışmaları süresince basın çalışanlarından diğer sigortalılardan farklı olarak 3 puan daha fazla SSK primi kesilmektedir. Gazetecilik iş kolunda çalışan 15 binden fazla fikir işçisi için Sosyal Güvenlik Kurumu her ay yaklaşık 1 milyon YTL fazla prim tahsil etmektedir. Yıpranma hakkının ortadan kaldırılması kurumu prim zararına uğratacaktır."
“Kayıtdışı son bulacak”
Bakan Çelik de, Türkiye'nin sendikal haklar konusunda önümüzdeki yıl haziran ayında Cenevre'de yapılacak toplantıya katılacağını belirtti.
Türkiye'deki sosyal güvenlik sisteminin sıkıntı içinde olduğunu, yapılacak reformun 50-60, hatta 100 yıl sürdürülebilir olması gerektiğinin altını çizen Çelik, bu olaya politik bakılması halinde ülkenin geleceğine ihanet edilmiş olacağını savundu.
Kayıt dışılığın en önemli etkenlerinden birinin örgütsüz toplum olduğunu kaydeden Çelik, ocakta Sendikalar Yasası’nın gündeme geleceğini, söyledi: Sizin de görüşlerinize ihtiyacımız var, bu konuda hazırlığınızı yapın. Tek taraflı bakışımız yok, farklı fikirlere açığız.
Örgütlenme sorunları
“Daha önce çalışan ve işveren kesimleriyle bir araya geldim, bu sorunları sıkça dinledim. Kıdem tazminatını kaldıralım, sigorta prim oranını düşürelim, doktor çalıştırmayalım ve benzeri birçok taleplerle karşılaştım, işveren kesiminde. Hem kıdem tazminatını kaldıralım diyeceksin hem de sendika istemeyeceksin. Bunu sistem kaldırmaz. Biz istiyoruz ki işveren kesiminin önündeki sorunları zaman içerisinde kaldıralım. Ancak karşılığında bir şey yapalım.
“Örgütlenmenin önündeki engelleri kaldıralım. Örgütlenme sorunları varken, işverenlerin üzerinde ısrarla durduğu kıdem tazminatıyla ilgili problem çözülemez. Bu yasal düzenlemelerle sistemin keyfiliğini ortadan kaldıracağız. Birileri üzülecekse üzülecek.” (EÖ/TK)