Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ankara'daki 1 Mayıs kutlamalarına katıldı. 1977'den beri 1 Mayıs'a katılan ilk bakan olan Çelik, Tandoğan Meydanı'nda Hak-İş ile Memur-Sen tarafından düzenlenen mitingde konuştu.
Miting alanına Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ile gelen Çelik, alandakilere dün memur sendikalarıyla toplu sözleşme masasına oturduklarını söyledi ve şöyle konuştu:
''Bugüne kadar toplu görüşme olarak devam eden ve sonunda bakanın, hükümetin, Meclis'in zamlarıyla gerçekleşen kamu çalışanlarının ücret zammı dönemi artık kapandı. Yeni dönemde masada oturacağız, dün itibariyle oturduk. Demokrasinin gereği olarak sizler isteyeceksiniz bizler vermeye çalışacağız, az vereceğiz, çok vereceğiz, bu işi çözeceğiz inşallah."
Gazetelerdeki haberlere göre 1 Mayıs'ın kendiliğinden doğmadığını, sınırsız kazanma arzusuyla emeğin sömürülmesi neticesinde tüm emekçilerin dünyadaki haykırışı ve sendikalaşması neticesinde ortaya çıktığını anlatan Çelik, ''Ülkemizde, 1977'deki karanlık güçlerin senaryosu neticesinde 32 yıl 1 Mayıs'ı kutlamak yasaklandı. Çok şükür bizim hükümetimize, bu kardeşinize 1 Mayıs'ı tatil etmek nasip oldu'' dedi.
Grev ve Lokavt Kanunu gündemde
Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran düzenlemenin yasalaştığını hatırlatan Çelik, ''Allah'a ne kadar hamd etsek azdır'' şeklinde konuştu.
Bakan Çelik, alandakilerin ''Yüzde 3'e hayır, yüzde 16'' şeklinde slogan atmaları üzerine, ''Teşekkür ediyorum. Mesajınızı aldık, sağ olun'' dedi.
Alandakilere ''Evren gitsin ama eserleri kalsın mı'' diye soran Çelik, ''Hayır'' yanıtını alınca, ''O halde darbeciler yargılanıyorsa onların eserlerinin yürürlükte olması kesinlikle kabul edilebilir şey değil'' diye konuştu.
Darbe döneminin ürünü olan 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 Sayılı 'nu, TBMM'nin gündemine getirdiklerine dikkati çeken Çelik, bu meselenin karanlık odalarda konuşulamayacağını, kimin ne düşüncesi varsa söylemesi gerektiğini vurguladı. Çelik, ''Bu darbe yasalarının ürünü olan, endüstriyel ilişkilerimizi baltalayan 2821 ile 2822'yi hep beraber çöp sepetine atmalıyız'' dedi.
Alandakilerin ''Yasamızı istiyoruz'' sloganı üzerine Çelik, düzenlemenin Meclis'in gündeminde olduğunu hatırlattı.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun konuşmalarında ''Sayın Çalışma Bakanı duysun'' dediklerini belirten Çelik, ''Duydum ve geldim, huzurlarınızdayım. Kaçmak yok'' diye konuştu.
Çelik, İş sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın TBMM'de komisyonlarda görüşüldüğüne işaret ederek, işçi kayıplarını önleyecek bu düzenlemeyi de haziran ayı sonuna kadar Meclis'ten geçirecekleri kaydetti.
Bundan sonra hep katılacakmış
Bakan Çelik, dün ilk kez, memur sendikalarıyla toplu sözleşme masasına oturduklarını belirterek, şunları kaydetti:
''Bugüne kadar toplu görüşme olarak devam eden ve sonunda bakanın, hükümetin, Meclis'in zamlarıyla gerçekleşen kamu çalışanlarının ücret zammı dönemi artık kapandı. Yeni dönemde masada oturacağız, dün itibariyle oturduk. Demokrasinin gereği olarak sizler isteyeceksiniz bizler vermeye çalışacağız, az vereceğiz, çok vereceğiz, bu işi çözeceğiz inşallah.
İlk gün oturduk, dün komisyonlar kuruldu çalışmaya başlandı. Önce hizmet kollarında şu anda 5 gün yoğun bir çalışma olacak. Hizmet kollarındaki arkadaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar nelerse bunları bir bir masada konuşacağız. Ayın 9'unda geneli üzerinde konuşma yapacağız ve umuyorum ki sizi de hoşnut edecek bizi de. Dünya ekonomileri içerisinde büyümemizi, gelişmemizi sağlayacak bir uzlaşı noktasına 21 Mayıs'ta geleceğimize kalben inanıyorum kardeşlerim. Buradan, Bursa'ya, bütün emekçilere, İstanbul'daki emekçilere selam ediyorum. El ele, gönül gönüle geçirdiğiniz bu anlamlı günün, milletimiz, çalışma hayatımız açısından hayırlı olmasını diliyorum.''
Çelik bundan sonraki 1 Mayıslara da katılmaya devam edeceğini ifade etti. (IC)