Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile birlikte dün akşam Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Bakan Çavuşoğlu, “görüşmelerinde ekonomik, konsolosluk meseleleri, ve terörle mücadele konusunu değerlendirdiklerini” söyledi, “Tabii ki bölgesel konuları değerlendirdik. Özellikle Suriye’yi, İdlip ve diğer konuları da değerlendirme fırsatı bulduk” dedi.
TIKLAYIN - "İdlib Suriye Savaşının En Kritik Evrelerinden Biri"
Maas: Sınırdaki gelişmelerden endişeliyiz
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, basın toplantısında özetle şunları söyledi:
“Birçok uluslararası konuda çok yakın işbirliği içinde olmamız gerekiyor. İlişkilerimizin yapıcı bir şekilde oluşturulması yönünde stratejik bir menfaatimiz var. Türkiye ile ilişkilerimizin iyileştirilmesi, yeniden iyi bir duruma getirilmesi için stratejik diyalog mekanizması oluşturmak istiyoruz.
“Uluslararası konuları da ele aldık. Suriye’deki durum da bunlardan birisi. Türkiye büyük bir endişe ile sınırındaki gelişmeleri izliyor. Bizler de endişeliyiz. Çünkü öngörülmesi mümkün olmayan insani bir felaketin ortaya çıkabilecek gelişmelere gebe olan bir bölgeden bahsediyoruz.”
Maas, Çavuşoğlu ile görüşmelerine devam edeceklerini belirtti.
“İdlib'e saldırıları durdurmak için çaba sarfediyoruz”
Bakan Çavuşoğlu da İdlib konusunda şunları söyledi:
“Biz İdlib'e yönelik saldırı olasılığı ortaya çıktığı günden bu yana yoğun çaba sarf ediyoruz. İdlib'e yönelik saldırıları durdurmak için çaba sarfediyoruz. Zaten Astana sürecinin amaçlarından bir tanesi buydu.
“Astana'da imzaladığımız bir anlaşma ile dört tane gerginliği azaltacak bölge belirledik. Bunlardan son kalanı İdlib oldu. Şimdi rejimin İdlib'e saldırma istediği ve burayı ele geçirmek istediği açık. Ama rejimin garantörleri var, Rusya ve İran.
“Rusya ve İran'la temaslarımızı sürdürüyoruz. Maalesef dünden bu yana saldırılar oldu. Burada hiç kimse hiç kimseyi kandırmasın. Buradaki radikal grupların çıkması gerektiği ya da bunların ayrıştırması gerektiğini konusunda hem fikiriz. Ama bu saldırıların amacı İdlib'i ele geçirmektir. Bu ciddi bir risk taşıyor. Her bakımdan bir felaket olur. Güvenlik ve insanı bakımdan.
“Bu radikal gruplar, terörist gruplar Türkiye tarafından buraya getirilmedi. Bu gruplara karşıysak o zaman Halep'ten, Doğu Guta'dan hatta Güney'den bu terörist gruplar niye İdlib'e getirildi. Başından belli plan belliydi. Bu gruplar buraya gidecek, sonra bunların burada bulunmasını bahane ederek burayı ele geçirmek için saldıracak.
“Astana'da bu konuyu gündeme getireceğiz ve bu zirvede İdlib ile ilgili özellikle ihlalin engellenmesini ilgili bir karar çıkması için de çaba sarf edeceğiz. Çabalarımızı iki ülke düzeyinde devam ettireceğiz.
“Bu sadece Türkiye'nin meselesi değil, dünyanın bir meselesidir. Herkesin bu konuda net tavır sergilemesi gerekir.”
TIKLAYIN - İdlib'in Önemi ve Kısa Tarihi
(AS)
* Fotoğraf: Fatih Aktaş – Ankara / AA