Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın hapishanelerde kaç gazetecinin olduğu sorusuna “Ceza infaz kurumlarında 24 Mayıs 2016 tarihi itibariyle basın kartı bulunan üç tutuklu vardır” cevabı verdi.
Danış-Beştaş: Sorularımıza ambargo uygulanıyor
Danış-Beştaş, cevaba ilişkin yaptığı basın duyurusunda 22 Ağustos 2016 tarihli cevabın ellerine yeni ulaştığı notunu düştü:
“Soru önergelerimize yönelik ciddi bir ambargo söz konusu olup birçok önergemiz Meclis Başkanının takdir yetkisine kurban olur iken birçok önergemiz de cevaplandırılmamaktadır. Bazı önergelerimiz ise ‘süresi geçtikten sonra’ cevaplanırken birçoğu da bürokrasinin işleyiş yavaşlığından kaynaklı olarak geç ulaşmaktadır. Ekteki soru önergesi ve gelen cevabı da bu önergelerdendir.”
Danış-Beştaş'ın soruları
Bozdağ, 29 Nisan 2016 tarihli soru önergesinde, Özgür Gelecek Gazetesi’ne yönelik operasyonda 14 kişinin gözaltına alındığı, daha sonra dört okurunun da tutuklandığını hatırlatarak şu soruları yöneltmişti:
* Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve “devlet büyüklerine hakaret”in düzenlendiği kanunun basın çalışanlarını cezalandırmak için kullanıldığı iddiası doğru mu?
* Basın çalışanlarına yönelik gözaltı ve tutuklama operasyonları ile muhaliflerin susturulmaya çalışıldığı iddiasına ilişkin herhangi bir çalışma ve raporlama süreci işlemiş midir?
* Gözaltına alınan ve tutuklanan basın emekçilerinin sayısı nedir?
* Ulusal güvenlik benzer suç iddiaları sebebiyle gözaltına alınan ve tutuklanan basın çalışanı sayısı kaçtır?
* Özellikle tüm ülke kamuoyunu ilgilendiren önemli olaylar sonrasında haberler eve internete getirilen kısıtlamalar ile basın çalışanlarına getirilen yasaklara ilişkin hak ihlallerinin giderilmesine yönelik bir çalışmanız olacak mı?
"Yargı bağımsızlığı" vurgusu
Adalet Bakanı Bozdağ imzalı cevapta yargı bağımsızlığına vurgu yapılarak “Sözü edilen bu düzenlemeler çerçevesinde, işlendiği iddia edilen bir suçla ilgili delillerin takdiri ve olayın vasıflandırılması da dahil olmak üzere, soruşturma yürütülmesi ve sonucuna göre kamu davası açılmasında tüm yetki ve sorumluluk yargı mercilerine ait olup, soruşturma aşamasında ne tür işlemler yapıldığına dair Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır” dendi.
Cevabın gerekçesi
Cevabın gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:
"Ceza infaz kurumlarına alınan kişilerle ilgili tutulan bilgi formunda, meslek ve eğitim durumuna ilişkin sorular da yer almakla birlikte bu bölümün doldurulması zorunlu olmadığı gibi, sıhhat ve doğruluğunun Bakanlığımızca resen araştırılması da söz konusu değildir. Kaydedilen veriler hükümlü ve tutukluların beyanları esas alınarak oluşturulduğundan, mesleği olmadığı halde gazeteci olduğunu söyleyen veya mesleği gazeteci olduğu halde başka bir meslek beyanında bulunan kişilerin olabileceği; ceza infaz kurumlarında bulunan ve mesleği gazeteci olarak bildirilenlerin sayısı esas alınarak değerlendirme yapmanın eksik ve yanlış olacağı; işlenen veya işlendiği iddia edilen suçların gazetecilik faaliyeti kapsamında olup olmadığının önemli olduğu değerlendirilmektedir.”
Nisan-Mayıs 2016'da 12 gazeteci tutuklanmıştı
Soru önergesinin tarihi olan Nisan-Mayıs 2016’yı kapsayan BİA Medya Gözlem Raporu’na göre, Mayıs, Nisan ve Haziran 2016 tarihlerinde 32 gazeteci ve 10 dağıtımcı hapishanedeydi.
Rapora göre sadece Mayıs 2016’da 8, Nisan 2016’da 4 gazeteci tutuklanmıştı. (EA)