Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'nın Gaggenau kentinde yapması planlanan referanduma ilişkin toplantısına verilen izin geri çekildi.
Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinin Gaggenau kentinde bu akşam yapılması planlanan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuşmacı olduğu toplantı için verilen izin geri çekildi. İptal gerekçesi olarak salonun küçük olması gösterildi.
Bozdağ, Deniz Yücel’in tutuklanmasına ilişkin yaptığı açıklamada “bağımsız mahkemelerin kararı” ifadelerini kullanmıştı.
Kararda Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) kuruluş kutlamaları nedeni ile kiralanan salondaki etkinliğe Bozdağ'ın konuşmacı olarak katılacağının ortaya çıkması ile etkinliğin yerel olmaktan çıkıp ulusal çapta ilgi çekmesi nedeni ile çok sayıda ziyaretçinin katılmasının beklendiği ve Bad Rotenfels kutlama salonu ile oradaki park yerlerinin, giriş ve çıkış yollarının yetersiz kalacağı bildirildi. Açıklamada, "Bu nedenlerle UETD'ye verilen Bad Rotenfels'deki toplantı salonunda etkinlik düzenleme izninin iptal edildiği” vurgulandı.
Numan Kurtulmuş'tan açıklama
Bozdağ’ın Almanya’da yapmayı planladığı mitingin Alman hükümeti tarafından yasaklanmasının ardından ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan geldi. Kurtulmuş’un açıklaması şu şekilde:
“Almanya’da yapılacak olan mitingler onların iç siyasetini etkilemek üzerine yapılan mitingler değildir. Demokratik bir ülkede böyle bir yasaklama varsa prensip itibariyle asla kabul edilmesi mümkün değildir. Evetin de hayırın da önünü açmalı. Türk vatandaşlarının bilgilendirilmesini sağlayacak zemin hazırlanmalıdır. Bunlar demokrasinin gereğidir, eğer miting yapmayacaksanız nasıl oy verin diyeceksiniz. Yasaklama yoluna giderlerse bu kendi içinde de bir çelişkidir. Oy verin ama kampanya yapılmasın diyeceksiniz, asla demokrasiye uygun bir tavır değildir.”
Ziyarete tepki gelmişti
Bozdağ’ın planlanan Almanya ziyareti için sosyal medyanın yanı sıra ülkedeki farklı partilerin yöneticilerinden de tepki gelmişti.
Sosyal medya kullanıcıları başlattıkları kampanyada Bozdağ'ın Almanya'ya girişine izin verilmemesi yönünde çağrıda bulundular.
Adalet Bakanı Heiko Maas konuya dair yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Almanya'da mitinge katılacak Türk siyasetçiler, basın ve ifade özgürlüğünün bizim için ne kadar önemli olduğunu bilmeliler. Ve ifade özgürlüğü talep edenin, kendisinin de hukuk devleti ve basın özgürlüğünü garantisi etmesi gerekir”
Sol Parti Genel Başkanı Bernd Riexinger ise, “Türkiye’nin despotu Alman hükümetini burnuna çengel takılmış gibi sirkin ortasında oynatıyor. Bozdağ, Erdoğan’ın gücü tek elde toplama hayalleri yönünde oy avcılığına çıkmış bulunuyor. Baden-Württemberg eyaletinin Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Yeşiller Partisi’nden oluşan koalisyon hükümeti Bozdağ’ın bu etkinliğe katılmasını engellemeli. Alman hükümetinin bir diktatörlük kurulması yönünde Almanya'da kampanya düzenlenemeyeceğini yanlış anlamalara meydan vermeyecek net bir biçimde açıklaması gerekir.” şeklinde konuşmuştu.
2014'te Viyana mitingi sonrası sorun çıkmıştı
Avusturya’da 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın Viyana miting yapmıştı. Miting sonrası AKP’liler ile muhalifler arasında kavgaya dönüşen gerilimler yaşanmıştı.
Erdoğan’ın Almanya’da ve bazı Avrupa ülkelerinde miting düzenleyeceğine dair haberler Başbakan Binali Yıldırım, 18 Şubat 2017 günü Almanya'da yaptığı kapalı salon mitinginde yaptığı konuşmayla gündeme gelmişti. Bu açıklama sonrası Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti yöneticileri bölgelerindeki kentlerde bu tür bir mitingin gerilim yaratacağından duydukları endişeyi açıklamıştı.
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jager, “Buradaki düşünceyi ifade özgürlüğü, temel hakların sınırlandırılması ve idam cezasının geri getirilmesi ile birlikte sunulan bir Anayasa değişikliği kampanyası için kötüye kullanılamaz. Türkiye iç politikasındaki gerginliklerin Almanya'ya taşınması engellensin" demişti. (TP/HK)