Bahreyn hükümeti, ödüllü Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'in "Bahreyn'i Suudi Arabistan'ın eyaleti olarak tanımladığı makalesi"nden ötürü "Bahreyn ve Suudi Arabistan'a yönelik iftira içeren ve önceden tasarlanmış bir basın kampanyası yürüttüğü" gerekçesiyle İngiliz Independent gazetesine dava açtı.
Bahreyn devlet haber ajansı (BNA), hükümetin dava için İngiltere merkezli bir hukuk firmasıyla anlaştığını belirtti.
Bahreyn Medya Basın İlişkileri Sorumlusu Nevef Muhammed el Meevda BNA'ya yaptığı açıklamada: "Independent gazetesi, Bahreyn ve Suudi Arabistan Krallığı'nı hedef alan bir seri halinde önceden planlanmış, gerçek dışı ve provokatif makaleler yayınladı." dedi.
BNA ise Fisk'i ayrı tuttuğunu belirtirken, Independent gazetesini "profesyonel tarafsızlık ve güvenirlikten yoksun tek yanlı haber içerikleri ve raporlarıyla Bahreyn ve Suudi Arabistan'a yönelik iftira niteliğinde ve önceden tasarlanmış bir medya kampanyasını yürütmekle" suçladı.
Independent suçlamalara henüz cevap vermedi. Davanın uzamasının gazeteyi yüklü para cezalarıyla da karşı karşıya bırakabileceği konuşuluyor. Davanın batı medyasında geniş yer bulmadığı dikkat çekiyor.
Fisk'in makalesi
Fisk, 14 Haziran'da yayınlanan, "Halife ailesi çıldırdı mı?" başlıklı yazısında dört ay önceki protesto gösterisinde güvenlik güçlerinin açtığı ateşle yaralananlara müdahale eden doktor, sağlık görevlileri ve hemşirelerden söz etmiş ve Bahreyn Kraliyet Ailesi'ni bu kişiler hakkında "bütünüyle düzmece bir dava" açtığını söylemişti.
Fisk, "Suudi Arabistan'ın, Bahreyn'deki demokratik değişim talep eden protesto gösterilerini bastırmak için Bahreyn'in çağrısı olmaksızın harekete geçtiğini ve çağrının müdahaleden sonra geldiğini" kaydetti.
''Bahreyn artık Halifeler'in krallığı değil. O bir Suudi palatinliği, Suudi Arabistan'ın konfederatif bölgesi. Bu küçük, sinsi devlet hakkında gelecekte tüm gazeteciler şu başlığı kullanacaklar: Manama, İşgal Altındaki Bahreyn."
Bahreyn yönetimini Şii protestoculara karşı kullandığı şiddet nedeniyle uluslararası hak örgütlerinin ağır eleştirilere maruz kaldı. Protestolarda çoğu protestocu24 kişi öldü, yüzlerce kişi tutuklandı ve 2000 kişi işinden atıldı.
Fisk ayrıca yarı-askeri mahkemenin, Şii çoğunluğa mensup doktorları televizyon kameraları önünde gösterileri desteklemek ve protestocuların yaralarının önemini abartmak iddiasıyla yargılamsına da dikkat çekti.
Bahreyn'in imaj düzeltme çabası
Bahreyn'de, Şii çoğunluğu yöneten Sünni El Halife hanedanlığı, isyan bastırma yöntemlerinin uluslararası tepki alması üzerine ortamı sakinleştirmeye ve hükümetin saygınlığını yeniden sağlamaya çalışıyor.
Dün, ilaç çalmak ve şubat ayındaki isyanda silah depolamak iddiasıyla yargılanan doktorlardan 20'si suçsuz bulundu.
BNA'ya göre el Meevda, "medyadan haberlerinde doğruluğu ve objektifliği gözetmelerini ve doğru imaj vermelerini" isteyerek, "Bahreyn'i ziyaret etmek için tüm kapıların açık olduğunu ve ülkede sağlanan istikrarın görülebileceğini" belirtti. (BK/HH/ÇT)