İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlediği 3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali'nde Kristal Flamingo ödülleri dün akşam düzenlenen törenle sahiplerine takdim edildi.
Festivalin sunuculuğunu Korhan Abay üstlendi. Tören sonrası Vedat Sakman ve Zuhal Olcay mini bir konser verdi.
"Sanatın engellenmediği bir ülke için çalışıyoruz"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmasında, "İnanıyorum önümüzdeki yıllarda İzmir bu festivali daha çok sahiplenecek salonlar daha çok dolup taşacak. Festivalimiz ülke ve dünya çapında saygınlığını artıracak. Bu uğurda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız her ne pahasına olursa olsun İzmir'de özgür düşünceyi, özgür yaşamı, özgür üretimi desteklemeye devam edeceğiz. İzmir'i sinema sektörünün en çok tercih edilen ev sahibi yapacağız. Sanatın engellenmediği, sanatçının mahkûm edilmediği, kimsenin eserlerinden, düşüncesinden, dilinden, renginden dolayı ötekileştirilmediği bir ülke için canla başla çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
"Festivaller büyük bir makinedir"
Festival Direktörü Vecdi Sayar ise şunları söyledi:
"Festivaller her zaman büyük bir makinedir ve bunun iyi işlemesi için birkaç katmanın katkısına ihtiyaç var. Bunlardan birincisi seyirci. Üçüncü yılda gördük ki seyircimiz gerçekten artmakta, salonlar dolmaya başladı. Bu kentin seyircisinin bu festivale sahip çıkması. İkincisi festivale destek olanlar. Festivale destek veren bütün kurum ve kuruluşlara teşekkürü borç biliyorum. Üçüncü destek sinema sektöründen. Bu konuda da biz çok önemli. Destekler alıyoruz. O kadar güzel ilgi gördük ki, hemen her filmimiz oyuncu ve yönetmenlerin katılımıyla seyirciyle buluştu."
Tunç Soyer, Onur Ödüllerini sanatçılar Zuhal Olcay, Erkan Oğur ve Grégoire Hetzel'e takdim etti.
Ghobadi'den video mesaj
Bu yıl festivalde Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü'ne değer görülen İranlı yönetmen Bahman Ghobadi ise törene katılamadığı için gönderdiği video mesajda şunları söyledi:
"Sizinle birlikte olamadığım için çok üzgünüm. Festivale katılmak için Avrupa'dan Türkiye'ye geldim. Planım Ankara'dan İzmir'e uçmaktı. Fakat İran'daki İslami rejim yanlılarından aldığım tehditler nedeniyle bu planı gerçekleştiremiyorum. Bu ödül için festivale teşekkür ediyorum ve ödülü İran rejimiyle mücadele eden cesur kadınlara ithaf ediyorum. Güzel İzmir'de buluşabilmek dileğiyle."
İranlı Kürt yönetmen Ghobadi "Sarhoş Atlar Zamanı" filmiyle 2000 yılı Cannes Film Festivali'nde "Altın Kamera Ödülü", "Genç Sinema Ödülü" ve "Fipresci Ödülü"ne değer görülmüştü. 2004 yılında Amerika-Irak savaşındaki çocukların hayatlarından esinlenerek Turtles Can Fly (Kaplumbağalar da uçar) adlı filmi yazdı ve yönetti.
TIKLAYIN - Sarhoş Atlar Zamanı
Başkanlığını oyuncu ve müzisyen Zuhal Olcay'ın yaptığı sinema yazarı Mehmet Açar, besteci - akademisyen Mehmet Can Özer, oyuncu Murat Kılıç, müzisyen Vedat Sakman, yönetmen Vuslat Saraçoğlu ve yapımcı Zeynep Ünal'dan oluşan Ulusal Yarışma jürisi 3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali'nde En İyi Film Ödülü'ne Ayşe Polat'ın yönettiği "Kör Noktada" filmini değer gördü.
Jüri gerekçesi şöyle: "Yarattığı kurgu diliyle dert edindiği meseleyi bütün tarafların bakış açısından ele alan, titiz ve soğukkanlı yaklaşımıyla hiçbir kör nokta bırakmayan Ayşe Polat'ın Kör Noktada filmine vermeye karar verdik.
Biket İlhan, Feyzi Tuna ve Sefa Öztürk'ten oluşan Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN) jürisi, bu yıl Duygu Sağıroğlu anısında verilen En İyi Yönetmen Ödülü'ne "Güçlü hikâyesi, cesur ve yenilikçi yaklaşımıyla Türk sinemasında yeni bir soluk getirdiği" gerekçesiyle "Kör Noktada" filmiyle Ayşe Polat'ı layık gördü.
"Kör Noktada" filmi aynı zamanda Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film ödülünü de aldı. Sinema yazarları Aylin Sayın, Erman Ata Uncu ve Kurtuluş Özyazıcı'dan oluşan jüri gerekçesini şöyle açıkladı: "Bizi belgeselin dünyasından kurmacanın dünyasına başarıyla geçiren; hikâyedeki tarafların bakış açısını seyircinin vicdanını rahatlatmadan farklı kamera teknikleriyle aktaran; faili meçhul cinayetleri can alıcı sorularla ele alan; doğrusal film hattını ustalıklı bir kurguyla kırarak gerilimi filmin sonuna dek koruyan "Kör Noktada" filmini "En İyi Film" seçtik."
Festivalin Jüri Özel Ödülü'ne ise Özcan Alper'in yönettiği Karanlık Gece filmi layık görüldü.
ÖDÜLLER
ULUSAL YARIŞMA
En İyi Film Ödülü
Kör Noktada
Jüri Özel Ödülü
Karanlık Gece
En İyi Oyuncu Ödülü
Berkay Ateş – Karanlık Gece
Nurcan Eren - Suna
En İyi Özgün Müzik Ödülü
K. Cansun Küçüktürk - Karanlık Gece
En İyi Özgün Film Şarkısı Ödülü
Athena - Kendi Yolumda (Bu da Geçer)
En İyi Ses Tasarımı Ödülü
Eli Haligua, Fatih Rağbet - Ayna Ayna
Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü
Ayşe Polat - Kör Noktada
Siyad En İyi Film Ödülü
Kör Noktada
İZMİR KENT KONSEYİ ÖDÜLÜ
Kendi Yolumda
ULUSLARARASI YARIŞMA
En İyi Film Ödülü
Joyland
Jüri Özel Ödülü
Divertimento
En İyi Özgün Müzik Ödülü
Nicolás Guerschberg - Dans Başlasın / Let the Dance Begin
DİZİ MÜZİĞİ ÖDÜLLERİ
Ulusal Kanal Dizisi En İyi Özgün Jenerik Müziği Ödülü
Ömer - Alp Yenier
Platform Dizisi En İyi Özgün Jenerik Müziği Ödülü
Şahmaran - Hakan Özer
Ulusal Kanal Dizisi En İyi Özgün Şarkı Ödülü
Duy Beni - Serkan-Ece Ölçer, Mert Carim
Platform Dizisi En İyi Özgün Şarkı Ödülü
Bir Bakman Lazım / Erşan Kuneri - Özkan Uğur
(AÖ)