Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Bahçeşehir üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Covid-19 nedeniyle 23 Mart’ta başlayan uzaktan eğitime ilişkin yaptığı araştırmanın sonucunu düzenlediği online toplantıyla basınla paylaştı.
4 bin 435 ilkokul öğrencisi, 9 bin 536 ortaokul ve lise öğrencisi, 5 bin 661 öğretmen ve 25 bin 395 veli ile görüşülen araştırmada, öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin uzaktan eğitime bakış açıları soruldu.
Araştırmaya katılan ilkokul öğrencilerinin yüzde 12’si uzaktan eğitimin okuldaki eğitime göre daha etkili olduğunu düşünürken, öğrencilerin yüzde 75’i öğrenmek için yüz yüze iletişime ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.
Öğrenciler: Okul daha etkili
Öğrencilerin yüzde 80’i uzaktan eğitim süresince verilen ödevleri zamanında ve kendileri yaptıklarını ifade ederken yüzde 75’i ise okulda verilen ödevleri daha hızlı ve daha kolay yaptıklarını söylüyor.
Katılan ilkokul öğrencilerinin sadece yüzde 12’si uzaktan eğitimin okuldaki eğitime göre daha etkili olduğunu düşünürken, öğrencilerin yüzde 75’i öğrenmek için yüz yüze iletişime ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.
İlkokul öğrencilerinin yüzde 80’i uzaktan eğitimin öğrenmelerine yardımcı olduğunu belirtirken, öğrencilerin yüzde 92’si eğitimlerinin en iyi şekilde gerçekleşmesi için okulda yüz yüze eğitimi tercih ettiklerini söyledi. Yüzde 95’i ise yüz yüze eğitimde düşüncelerini daha kolay ifade ettiklerini vurguladı.
Genel olarak ilköğretim öğrencileri uzaktan eğitimin kendileri için etkili ve öğretici olduğunu düşünüyor ancak, yüz yüze eğitimle karşılaştırmalı olarak tercihleri ve yatkınlıkları sorulduğunda öğrencilerin çoğunluğu “yüz yüze okulda eğitimi” tercih ettiğini ve yüz yüze eğitimin “daha etkili” ve “öğretici” olduğunu belirtiyor.
Araştırmaya katılan ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin yüzde 78’i de ders çalışma ortamlarının uzaktan ders dinleme ve çalışma için uygun olduğunu ifade ediyor.
Öğrencilerin yüzde 47.4’ü dersin online olarak yapılamayacağına inanıyor, yüzde 21.1’i ise bu konuda kararsız. Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim kadar etkili olma durumu sorulduğunda ise öğrencilerin büyük çoğunluğu (%62.9) etkililiğinin yüz yüze eğitim kadar olmadığını belirtiyor.
Öğretmenler: Yüz yüze eğitim gerekli
Öğretmenlerin yüzde 80.7’si daha önce uzaktan eğitim deneyimi yaşamadığını, yüzde 35.7’si uzaktan eğitim konusu ile ilgili olarak Hizmet İçi Eğitime ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Ölçme- değerlendirme söz konusu olduğunda ise yüzde 34 oranında öğretmen uzaktan eğitim veya benzeri teknoloji aracılığıyla ölçme-değerlendirme yaptığını söylüyor.
Öğretmenlerin, yüzde 90.4’ü dizüstü bilgisayar, yüzde 86.4’ü akıllı telefon sahibi olduğunu ifade ediyor. Uzaktan eğitimi gerçekleştirirken ise ağırlıklı olarak (%87) dizüstü bilgisayar kullandıklarını dile getiriyor. Akıllı telefon yoluyla uzaktan eğitim veren öğretmen yüzde 27.4’dür.
Öğretmenlerin yüzde 81.8’i yüz yüze eğitimin gerekli olduğunu belirtiyor. Uzaktan eğitimin tek başına yeterli olduğuna inanan öğretmen yüzdesi oldukça düşük. Öğretmenlerin yüzde 81.90’u uzaktan eğitimin yüz yüze öğrenmeyle birleştirildiğinde daha faydalı olacağını düşünmesine rağmen, yüzde 38.5’i gelecekte uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime göre daha fazla tercih edileceğini ifade ediyor.
Veliler: Geleceğin modeli olamaz
Velilere yüzde 83.5’i sınıf içi eğitimin daha verimli olduğunu düşünüyor. Velilerin yüzde 82.5’i, uzaktan eğitimin sınıfta eğitim gerçekleştirilemediği zamanlarda ya da sınıf içi eğitimleri desteklemek amacıyla kullanılması gerektiğine inanıyor. Velilerin yüzde 59.2’sine göre uzaktan eğitim geleceğin eğitim modeli olarak gösterilemez.
(RT)