Boğaziçi’nde yaşayan ve çalışanlar Beşiktaş sahilini halkın kullanımına kapatan Bahçeşehir Üniversitesi yönetimine karşı eyleme geçti.
Üç yüz kadar gösterici Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) çağrısıyla bugün Beşiktaş’ta bir araya gelerek üniversitenin kamuya ait parkı işgalini kınadı.
“Boğaza nazır işgale hayır”, “Al, al, çal, çal; baba bana sahil al”, “Sermaye defol üniversiteler bizimdir”, “İşgale diren üniversitene sahip çık”, “Mimar Sinan Beşiktaş’tan gitmeyecek”, “Parklar halkındır satılamaz”, “Mimar Sinan’a değil patronlara sürgün" sloganları atan göstericilerin büyük bölümü Bahçeşehir Üniversitesince sahile çıkışları engellenen komşu Mimar Sinan Üniversitesi öğrenci ve öğretim elemanlarıydı.
Mimar Sinanlılar Bahçeşehir’in açıldığından beri “yayılma” eğilimi gösterdiğinden yakınıyor, ancak sahil tarafındaki kamu alanını çitle çevirip çaybahçesi haline getirmesi ve halka kapatması bardağı taşıran damla olmuş.
Üniversite çevresinde şarkılar, sloganlar ve alkışlarla dönen göstericiler bu vakıf üniversitesinin kendisinin de bir “kaçak yapılanma” olduğunu ileri sürdüler ve Beşiktaş Sahil Parkının halka geri verilmesini istediler.
Eğitim-Sen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) temsilcisi Cemal Altınsoy Bahçeşehir Üniversitesi ana giriş kapısı önünde, öğrenciler, öğretim görevlileri ve sendika üyelerinin katılımıyla basına yaptığı açıklamada eleştirilerini dile getirdi:
"Mekan sıkışıklığının ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak bunu aşmanın yolu başka eğitim kurumlarının alanlarını daraltmak, kaçak inşaatlar yapmak ve yeşil alanları işgal etmek değil."
“Bahçeşehir Üniversitesi 2004 Beşiktaş’a taşındığından beri hırslı ve yasadışı bir genişleme politikası sürdürüyor.”
Bu “yayılma politikası”nın ilk mağdurlarından birinin MSGSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi olduğunu söyleyen Altınsoy, Bahçeşehir’e yönelik suçlamaları şöyle sıraladı:
- Planda yeşil alan olarak görünen yerlere, geceleri, hafta sonları ve bayramlarda yasadışı kaçak binalar yapıldı. Bazıları zaman içinde yıktırıldığı halde, Bahçeşehir Üniversitesi her seferinde daha güçlenmiş ve daha fütursuz bir tarzda kaçak binaları yeniden inşa etti.
- Üniversite tarafından kiralanan binalara imar düzenlemeleri hiçe sayılarak kaçak katlar çıkıldı.
- Beşiktaş Sahil Parkını başlangıçta belediyeyle birlikte yeniden düzenliyormuş gibi gösterdi, sonra bu yeri kendi kullanım alanına dahil etti.
Altınsoy, Beşiktaş'ta yerel yönetimin denizi 650 bin ton toprakla doldurarak oluşturduğu "sahil parkı çevrilerek Bahçeşehir’in bahçesine dönüştürüldü"ğünü, parka girmek isteyenlerin "üniversitenin güvenlik görevlilerince engellendikleri"ni söyledi.
“Beşiktaş halkı burada Ali Kırca nerede?”
Eylemciler üniversitede hissesi olduğunu söyledikleri ve “Siyaset Meydanı” pogramını Bahçeşehir salonlarında yapan televizyoncu Ali Kırca'yı da sessiz kalmakla eleştirdiler; sahilin işgalini konu alan programlar yapmasını istediler.
Eğitim-Sen temsilcisi yetkililerden ve Bahçeşehir Üniversitesinden taleplerini şöyle sonuçlandırdı:
- Kaçak inşaat yaptırmaktan vazgeçin ve yaptıklarınızı yıkın,
- Beşiktaş halkının bahçeleri olan Sahil parkını halka geri verin.
Konuya ilişkin olarak görüşlerine başvurmak istediğimiz Bahçeşehir Üniversitesi yetkilileri "daha sonra size döneriz" dışında bir beyanda bulunmadılar.(BÇ/EÜ)