Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Gülen Cemaati’ni kastederek “Bizim ‘paralele’ teslim edecek partimiz yok” dedi.
Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği olağanüstü kurultaya gidilmesi kararını Yargıtay’a taşıyacaklarını ifade eden Bahçeli, olağanüstü kurultay yapılmasına izin vermeyeceklerini, kurultay isteyenlerin 18 Ocak 2018’i beklemesi gerektiğini söyledi.
Bahçeli’nin konuşmasından satırbaşları şöyle:
“Neymiş, vekil sayısı 80’den 40’a düşmüş…”
“Biz oranlarda değil gönüllerdeyiz, rakamlarda değil kalplerdeyiz, yüzdelerde değil Türklüğün yüz akıyız.
“Neymiş, her şeye hayır demişiz, iktidarı elimizin tersiyle itmişiz. Neymiş, milletvekili sayımız 80’den 40’a inmiş.
“Neymiş, paradigma değişmeli, büyük kurultay toplanmalıymış. Neymiş, MHP’de yönetim değişirse iktidar yakınmış.
“Hepsi ‘değişim’ korosunda buluştu”
“Milletvekili adayı olmayan veya olsa bile seçilemeyen ya da milletvekili olup da sorumluluktan kaçan kim varsa birden bire aynı mevzide toplanmışlardır. Bunların hepsi değişim korosunda buluşmuşlardır.
“Kimisi Okyanus ötesine umut bağlamış, kimisi de müzmin ve malum muhaliflerle ve MHP hasmı kalemşörlerle söz ve ağız birliği etmişlerdir.
“Bu sırada imza toplama furyası başlatılmış, partimiz ve dava arkadaşlarımız aylarca meşgul edilmiştir.
“Kurultay için imza verenler değerlidir ama…”
“Samimiyetle ifade ediyorum, Tüzük Kurultayı için imza veren her kardeşim benim için değerlidir. Hepsinin iradesine saygı duyuyor, taleplerini biliyor ve anlıyorum.
“Anlamadığım, asla da anlamayacağım ön plandaki çığırtkanlar, MHP’yi bir plan çerçevesinde etkisizleştirmek, bağımlı ve pasif hale getirmek isteyenlerdir.
“Bunlar kırk fırın ekmek yeseler, ağızlarıyla kuş tutup dağları titretseler yine de MHP’yi kafalarına göre tanzim edemeyeceklerdir.
“Yargıtay’a gideceğiz”
“Sonunda olan olmuş ve MHP mahkemeye verilmiştir.
“Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi 8 Nisan’da kararını açıklamış, üç kişiden oluşan kayyum heyetini atamış, sözde kurultayın önünü açmıştır.
“Bundan sonra sırayı bizim müracaatımızla Yargıtay safhası alacak, temyiz işlemi yapılacaktır.
“Bize AKP’nin stepnesi, yedek lastiği, bastonu, kurtarıcı meleği diyen müfteriler şimdi ne diyecek, hangi bahaneyi üreteceklerdir?
“Hani iktidar bizim menfaatimize olmak üzere yargıya müdahale edecekti? Hani mahkemenin lehimizde karar vermesi için gerekli girişim ve teşebbüslerde bulunulmuştu?
“‘Paralel’e teslim edecek partimiz yok”
“Bu ucubeler, MHP’yi defalarca sırttan hançerleyen, başka başka kapılarda gezip de hak iddia edenler nereye gitmiştir?
“Saraya 25 bin kişiyle yürüme iddiasında bulunanlar, düne kadar partimizin başarısı için kılını dahi kıpırdatmayanlar dilini mi yutmuştur? Bizim paralele teslim edecek bir partimiz yoktur.
“Kurultay isteyen 2018’i beklesin”
“Eğer istenen büyük kurultay ise, bu yılın Ocak ayında Merkez Yönetim Kurulumuzun kararıyla belirlenen 18 Mart 2018 tarihini herkes sabırla beklemelidir.
“Bunun dışında olağanüstü kurultay yoktur, yapılmayacaktır.
“Olağan büyük kurultay takviminin işlemesini beklemek yerine telaşla olağanüstü kurultay talep edilmesinde samimiyet ve iyi niyet arayamayız.
“Ne yaşadıysanız müstahak”
“Şimdiden sevinç çığlıkları atanları görüyorum. Şimdiden bayat zafer turlarına, yapay bayram havalarına tevessül edenleri tek tek fark ediyorum.
“Hele hele MHP’ye nüfuz etmek, yuvalanmak ve operasyon partisi olarak kullanmak isteyen okyanus ötesi kaçkınlarının, paralel artıklarının mutluluğunu da ibretle izliyorum.
“Kendi kurum ve kuruluşlarına kayyum atandığında kıyameti kopartan, kayyumun gölgesi MHP’ye değince güvercin taklaları atan zevat ve zümreye diyorum ki, bugüne kadar ne yaşamışsanız müstahaktır.”
Ne olmuştu?Milliyetçi Hareket Partisi 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 16,3 oy oranı ile 80 vekil çıkartmıştı. Ancak 1 Kasım'da yinelen seçimde oranı yüzde 11,9'a, vekil sayısı ise 40'a düştü. Bu sonuç partide rahatsızlığa ve tartışmalara neden oldu. 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmeyen eski MHP milletvekilleri Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın, olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Genel Başkan Devlet Bahçeli olağanüstü kurultay çağrılarını reddetti. Ancak MHP'de sular durulmadı. Muhaliflerin baskısı Şubat 2016'da Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ'ın istifası ile iyice arttı. Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan, MHP'de olağanüstü kurultay için topladıkları 543 imzayı önce MHP Genel Merkezi'ne teslim etti. Ancak yanıt alamadılar, 5 Şubat 2016 günü dava dilekçelerini Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi'ne teslim etti. Mahkeme ilk duruşmada kararını verdi ve Akşener, Aydın, Oğan'ın olağanüstü kurultay taleplerini haklı buldu. Mahkeme kararı sonrası MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan, "Gönül isterdi ki bu karar mahkeme kararı ile alınmasın. Sayın Genel başkanın isteği ile işleme konsun. Bize mahkeme kapılarını gösterdi. Bir ay içinde kurultayı toplayıp iktidar yürüyüşünü başlatacağız. Genel Merkez temyize gitse de bu kurultay sürecini kesintiye uğratamaz" dedi. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, gerekçeli kararında kongre yapılması için 1234 delegeden 245 delegenin başvurusunun yeterli olduğunu ancak 531 delegenin kongre için talepte bulunduğunu hatırlattı. MHP yöneticilerinin medyaya verdiği 'kongre için mahkemeye başvursunlar' açıklamalarına da atıf yapan mahkeme, olağanüstü kongre çağrısının cevapsız bırakıldığını ve davanın kabulüne karar verildiğini belirtti. |
Ne olacak?Muhaliflerin belirlediği ve mahkeme tarafından yetkilendirilen Çağrı Heyeti olağanüstü kurultay kararını ilan edecek ve bu karar, 15 gün askıda kalacak. Çağrı Heyeti bu aşamada kongre tarihinin belirlenmesi, salon kiralanması gibi işlemleri tamamlayacak ve başta Genel Başkan Devlet Bahçeli olmak üzere tüm parti yönetimini olağanüstü kurultaya davet edecek. Genel Merkez yönetiminin katılmaması halinde dahi Çağrı Heyeti yasal olarak olağanüstü kurultayı toplayabilecek. Çağrı Heyeti'nin belirleyeceği kurultay tarihi Çankaya İlçe Seçim Kurulu tarafından onaylanınca seçim tarihi kesinleşecek. |
(EKN)
* Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan / AA