MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti genel merkezindeki Siyaset ve Liderlik Okulu'nun 13. Dönem Açılış Töreni'ne katıldı. Bahçeli, açılışın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bahçeli, partisinin son gerçekleştirdiği grup toplantısında Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı makamının “tarafsızlığına gölge düşürdüğünü” savunmuş, ilk tercihinin Erdoğan’ın yasal sınırlara çekilmesi olduğunu söylemişti. Bahçeli, bunun olmaması halinde başkanlık sisteminin Meclis’te oylamaya sunulmasını, yeterli sayıya ulaşılmazsa da referanduma götürülmesini istemişti.
Bahçeli: Reforma ihtiyaç var
Meclis dağılımıMecliste AKP'nin 316 vekili oy kullanabiliyor. Meclis Başkanı'nın oy kullanamıyor. AKP’nin, olası bir anayasa değişikliğini tek başına referanduma taşıyabilmesi için gereken 330 rakamına ulaşabilmesi için 14 oya ihtiyacı var. MHP’nin Meclis’te 40 sandalyesi var. |
Gazetecilerin bu konu üzerine soruları üzerine şöyle yanı verdi:
“Şu anda parlamenter sistem vardır ve bunun işleyişi tartışmalara yol açıyor. Bazı reformlara ihtiyaç vardır. Son dönemde de başkanlık sistemini gündeme getirerek bu sorunların çözümüne dair öneri sunan bir AK Parti vardır. Bugün ulaştığımız boyut başkanlık sistemine geçelim mi düzeyindedir. Bir de fiili durum var. Bu durum devam ederse siyaset yeni bir kaos dönemine sürüklenebilir. Bunun önlemek için biz bu konuda ısrarcı olan siyasi iktidarın önerisini getirmesini istedik. Bize göre TBMM'ye bir metin getirilmesinde yarar vardır”.
"330’dan fazla oy alırsa"
Bahçeli yaptığı konuşmanın anlamının Türkiye’nin önünde bir tercihin belirlendiği ve bu durumun krize dönüşmeden çözülmesi olduğunu söyledi.
“Siyaseti yeni bir kaosla tıkamamak lazım. TBMM’ye bir metnin getirilmesine yarar vardır. 330 ile 367 aralığında bir sonuç çıkarsa tabiatıyla referanduma gitmek lazım. Ama böyle bir hayırlı gelişmeyi, sabote etmek doğru değildir. Böyle bir hayırlı gelişmeye başka türlü yaklaşarak kaos ve kriz ortamının devamında veya bir başka ifadeyle şu an yaşanmakta olan fiili durumun devamını arzulayanlar ise Türkiye’de kaosun kurucuları, kaosun yaşatıcıları ve darbe çağrıcıları olarak da tarihte yerini alacaklardır” diye konuştu.
MHP destek verecek mi?
İfadelerinin anlaşılır olduğunu aktaran Bahçeli, söz konusu tartışmaların siyaseti zenginleştirip sistem tartışmalarına son verirse memnuniyet duyacağını söyledi.
Bahçeli, referandum için gerekli 330 oyu bulması için destek verip vermeyeceğine yönelik soruya ise, “Nasıl bir teklif geleceğini görmemiz lazım” yanıtını verdi.
Yeni Başkanlık tartışmasında kim ne dedi?
11 Ekim
Bahçeli başlattı
Bahçeli’nin partisinin 11 Ekim günü yapılan grup toplantısında yaptığı konuşmada parlamenter sistemden yana olduklarını ancak fiili durum yaratılan başkanlık sistemi için hukuki bir yol aranması gerektiğini belirterek, Meclis’e konuyla ilgili kanun teklifinin gelmesi gerektiğini söyledi, referandum önerisi sundu.
12 Ekim
Başbakan: Referanduma gidilecek
Bu açıklamayı Başkanlık sistemine destek olarak algılayan Başbakan Binali Yıldırım 12 Ekim günü parlamenter sistemin Türkiye’nin sorunlarına çare olmadığını söyleyerek, ‘başkanlık sistemi’ni içeren anayasa teklifini en kısa sürede Meclis’e getireceklerini ve sonuç ne olursa olsun referanduma gidileceğini söylemişti.
MHP: 330’u bulun referanduma götürelim
Başbakanın bu yorumu üzerine MHP’den Bahçeli’nin konuşmasına açıklık getirildi. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, Bahçeli’nin konuşmasında Parlamenter sistem yana olduğunu vurguladığını, fiili bir durum yaratıldığını siyasi açmazı bitirmek için bu konuşmanın yapıldığını söyledi:
“MHP, sadece fiili durumun bitmesi için olması gerekenleri adım adım listeledi. ‘330’a tamamlayalım referanduma götürelim’ demedi. Sadece yol bu dedi. ‘Tamamlayabiliyorsanız buyurun tamamlayın’ dedi.”
12 Ekim
CHP: İzin vermeyiz
12 Ekim günü CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, Başkanlık tartışmaları için “İzin vermeyiz” dedi.
“Ne böyle tartışma içinde oluruz ne de böyle bir sistemin Türkiye’de yer almasına izin veririz. Partili cumhurbaşkanlığı konusundaki tavrımız da aynı” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise ‘başkanlık sistemi’ tartışmasını “Hele bir gelsin görelim” diye yorumladı.
HDP: MHP-AKP ortaklığı
Aynı saatlerde HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, bu konuda bir açıklama yapıp CHP’nin alacağı konumun önemli olduğunu vurguladı. Başkanlık sistemi tartışmasının yeniden başlamasını ise “Fiili olarak diktatörlük rejiminin hayata geçmesi için MHP ve AKP’nin aleni ortaklığını gösteriyor” diyerek yorumladı.
13 Ekim:
Bozdağ: Fiili başkanlık sistemi var
Adalet Bakanı Bozdağ, Başkanlık rejimine karşı çıkan CHP ve HDP’ye yanıt verdi: “CHP farklı düşünüyor. Öbürleri farklı düşünüyor. Siz farklı düşündüğünüzde durum değişiyor mu? Fiili başkanlık durumu yok mu? İstediğiniz kadar yok deyin, var!”
14 Ekim
Adalet Bakanı: Referandum 2017 başında
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise 14 Ekim günü AKP ile MHP’nin anlaşacağına yönelik yorumlara neden olan bir açıklama yaptı ve AKP ve MHP’nin anlaşması halinde 2017 yılının başında başkanlık sistemi için referandum yapılabileceğini söyledi.
15 Ekim
Demirtaş: “Bilal’i alamadın, üç hilali verdin”
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise bugün yaptığı açıklamada Devlet Bahçeli’yi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan üzerinden “Bilal’i alamadın, üç hilali verdin” sözleriyle eleştirdi.
Bahçeli, 7 Haziran seçimlerinin ardından AKP’yle koalisyon için şartları olduğunu söylemiş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’a atıfla, “Bilal’in içinde olduğu sıfırlanan paraların hesabını sormayacak mıyız? Bu sürecin bir tarafında Bilal var. Versin Bilal’i alsın iktidarı” demişti. (HK)