MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "Haketmese de yargı kararlarına saygı duyacağız. 10 Temmuz'daki kongrede tüzüğü de değiştireceğiz, seçimi de yapacağız; bunun dışında kurultay tarihi tanımıyoruz" dedi.
TIKLAYIN - ÇAĞRI HEYETİ MHP KURULTAYI İÇİN FARKLI TARİH VERDİ
Yargıtay
Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli “Yargıtay son noktayı koydu. Bize düşen de MHP'nin yıpratılmaması için gereğini yapmaktı. Biz de kurultay tarihini 10 Temmuz olarak belirledik. Bunu ilan ettik” ifadelerini kullandı.
“Rize'de çay toplayıp, Kırşehir'de alkışlayan bir hukukçu mantığının yönettiği kurumdan başka bir sonuç beklenemezdi. Rize’de topladıkları çay demlenirken giyeceği yandaş ceket çok yakışacaktır.
Kurultay
Biz 10 Temmuz'da hem tüzüğümüzü değiştireceğiz, hem de seçim yapacağız. Başka bir tarihi tanımıyoruz. 19 Haziran gününü açıklayanlara da itibar etmeyeceğimizi, izin vermeyeceğimizi açıklıyoruz.
“10 Temmuz niye görülmez? Ne yapılmak istenmektedir? Hangi amaç gözetilmektedir? Mukaddes davamızın geleceğini elinde tutan delegelerimize güveniyor, beraber olacağımızı, Çankaya yokuşunda Asya'nın bozkurtlarını söyleyeceğimi ifade ediyorum.”
TIKLAYIN - MHP KURULTAYI 10 TEMMUZ'DA, BAHÇELİ ADAY
Cumhurbaşkanı
“Cumhurbaşkanının son günlerdeki bazı açıklamaları klasikleşmiş tutumunun nüksettiğine delalettir. 'Terör örgütü silahları gömecek başka yolu yok' diyor. Bu sözler vatan ve Türkiye düşmanlarına yaldızlı davetiyedir. Yeni bir müzakere safhası ya açıldı, ya açılmak üzeredir.
“Biz Erdoğan'ın konuşmalarından ümitlenmiş, yanlıştan dönüşüne inanmıştık. Kendisini hem cumhurbaşkanı olmasından, hem de düşüncelerimizi benimsemesinden dolayı memnun olmuştuk. Ne demek silahları gömmek, ne demek koordinatlarını vermek, ne demek parlamentoda siyaset yapmak? Sayın Erdoğan eğer sürçü lisan etmediyse eski haline dönüş yapmaktadır."
Ne olmuştu?
MHP 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran seçimlerine göre 40 vekil az çıkartınca Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın genel başkan adaylıklarını açıkladı.
Mevcut parti tüzüğüne göre, olağanüstü kurultayda genel başkan değişikliğine gidilemiyor. Bu nedenle Akşener, Oğan ve Aydın tüzük kurultayı toplamak için 547 delegenin imzasını topladı ve 15 Ocak 2016'da Genel Merkez'e sundu.
Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin delegelerin kurultay talebini reddetmesi üzerine muhalifler yargı yoluna gitti. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi 8 Nisan’da muhalifleri haklı buldu ve olağanüstü kurultaya gidilmesini kararlaştırdı. Ancak MHP Genel Merkezi bu kararı tanımadı.
Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararıyla, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı tedbiren durdurulmuş, konu Yargıtay'a taşınmıştı.
Yargıtay süreci devam ederken, Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararını uygulamaya koyan Ankara 25. İcra Dairesi Ankara Valiliğine bir yazı göndererek kongrenin engellenmesini istemişti.
Ankara 2. İcra Hakimliği ise 13 Mayıs’ta bu kararın mevzuata uygun olmadığına karar verdi.
MHP’den dört genel başkan adayı ve muhalif MHP’liler ise 15 Mayıs’ta, kurultay yapacaklarını duyurdukları Büyük Anadolu Oteli’ne yakın noktada toplandı. Ancak polisin bariyerini aşamayan grup bir süre bekledikten sonra alandan ayrıldı.
Yargıtay kararı
Sonunda Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, MHP'de olağanüstü kongre kararı veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını oybirliğiyle onadı.
Bahçeli Yargıtay kararına uyacaklarını bildirdi ve 10 Temmuz'u kurultay tarihi olarak berledi ve kendisinin aday olacağını da duyurdu.
Buna karşılık Çağrı Heyeti kendisinin yetkili olduğunu belirterek MHP Kurultayı'nın 19 Haziran'da, Ankara Büyük Otel'de yapılacağını açıkladı. (YY)