İstanbul Özgür Üniversite'nin üç ay sürecek bahar dönemi, 24 Mart Cumartesi günü Fikret Başkaya'nın "Türkiye'de Egemenlik Sisteminin Evrimi 1908-2012" konulu semineriyle başlıyor.
Seminerler bu dönemde 20'ye yakın ana başlıkta sunuluyor. Felsefe, tarih, edebiyat, siyaset, resim, fotoğraf, film analizi konulu seminerlerin yanı sıra güncel gelişmeler paralelinde şekillenen Cumartesi Seminerleri dizisi, "Toplumsal Bir Süreç/Durum Olarak Kapitalizmin Krizinin Farklılaşan Yansımaları" üst başlığıyla gerçekleşecek.
Bu seminer dizisinde Mehmet Türkay, Ahmet Haşim Köse, Meryem Kıroğlu, Özgür Müftüoğlu, İrfan Kaygısız ile Beyza Üstün kapitalist krizin değişik yönlerini ele alacak.
Ortadoğu'daki güncel gelişmelerin ele alınacağı "Ortadoğu: Direniş, Devrim, Emperyalizm" seminerleri ise Salı akşamları gerçekleştirilecek. Seminerleri Doğan Çetinkaya, Erhan Keleşoğlu, Foti Benlisoy, Levent Dölek, Mert Kükrer, Mete Çubukçu, Seda Altuğ ve Sinan Birdal verecek.
Çarşamba akşamları Ercan Kanar'ın "Egemenlerin Hukukuna Karşı Alternatif Hukuk Mücadelesi" başlıklı semineri 11 hafta sürecek.
Perşembe akşamları Erdoğan Aydın'ın vereceği "Turan Hayalinden Sevr'e Osmanlının Son Savaşı" semineri ise sekiz hafta sürecek.
Sungur Savran ve Ahmet Tonak tarafından Pazartesi günleri verilen "Dolaysız Üretim Süreci ve Dolaysız Sermaye" semineri, sonbahar döneminde kalabalık bir grupla yapılmış olan "Kapital okuma" seminerinin bir devamı niteliği taşıyor.
Seminer ayrıca, gelecek sene güz döneminde yapılması planlanan Kapital ikinci ve üçüncü ciltler okuma seminerine de bir ara bağlantı olacak.
İlk üç hafta boyunca yapılacak okuma, bir bakıma Kapital'in birinci cildinin sonuçlarının bir özeti gibi olacak. Bu da, geçtiğimiz dönemdeki seminere katılmamış olanlar için, önümüzdeki güz döneminde yapılacak okumaya asgari de olsa bir temel sağlayacak.
Ali Şimşek'in cumartesi günleri gerçekleştirdiği "Bir Film Nasıl Okunur?" seminerinin yanı sıra bu dönem Nurşen Bakır, pazar günleri "Sinemada Anlamlar" seminerini gerçekleştirecek.
Bahar dönemi seminer verecek bazı isimler ve ders isimleri ise şöyle: Aklı Müdafaa/Levent Safalı, Mitos'tan Logos'a/A.Naki Gündoğdu, Galip Kılıç, Batı Resim Sanatı Tarihi/Sanem Soylu, Hayat Dersleri/Cengiz Gündoğdu, Haydar Özay ile resim atölyesi, Erkut Sezgin ile Felsefe. (AS)
* Özgür Üniversite'nin faaliyetleri, yayınları ve ders programı hakkında daha fazla ayrıntıyı bu adresteki internet sitesinden ya da (0212) 292 77 40 numaralı telefondan edinebilirsiniz.
* Bahar dönemi programına buradan ulaşabilirsiniz.