* Fotoğraf: Ankara Tabip Odası
Demokratik kitle örgütleri, ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumları hakkında ortak basın açıklaması düzenlendi.
Bugün Ankara Tabip Odası’nda yapılan basın açıklamasına Ankara Tabip Odası (ATO), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileri katıldı.
ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu’nun okuduğu basın açıklamasında, Timtik’in 233 gündür, Ünsal’ın 202 gündür adil yargılanma talebiyle açlık grevini sürdürdüklerini, geri dönüşü olmayan sağlık sorunu yaşamamaları için her geçen saatin kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
“İnsanlık dışı veya onur kırıcı muamele”
Dr. Uğurlu açlık grevinin bu aşamasında bağışıklık sistemleri çöken Timtik ve Ünsal’ın 30 Temmuz günü pandemi hastanesi olarak hizmet veren hastanelere kaldırıldıklarını, bu kararın onların sağlığına zarar verme riskinin çok yüksek olduğunu ifade etti.
Hastanede mahkum koğuşunda tutulan Timtik ve Ünsal üzerinde bir de zorla müdahale tehdidi yaratıldığını aktaran Dr. Uğurlu, hükümlülerin kendi istekleri dışında zorla beslenmesinin ve tedavi edilmesinin insanlık dışı veya onur kırıcı nitelikte muamele anlamına geleceğini hatırlattı.
Hekimler ve Bakanlığa çağrı
Bir hekimin böyle bir müdahalenin parçası olması halinde hem meslek etik kuralları hem de hukuki düzenlemeler yönünden hatalı/kusurlu kabul edileceğini belirten Dr. Uğurlu, tutuldukları hastanelerde Timtik ve Ünsal ile ilgilenen hekim ve sağlık emekçilerini Türk Tabipleri Birliği Etik Kurul görüşleri çerçevesinde tutum almaya çağırdı.
Ayrıca, Adalet Bakanlığı’nı da sorunun esasını çözecek adımlar atmaya davet etti.
TIKLAYIN - Aytaç Ünsal: Kapımın önünde döner yiyorlar
Ne olmuştu?
Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukatlardan Timtik, Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde; Ünsal da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tutuluyor. İki hastane de pandemi hastanesi.
Timtik ve Ünsal’ın tahliyesi için Anayasa Mahkemesine 10 Ağustos’ta başvuru yapıldı.
Başvuruda, “Adli Tıp Kurumu'nca düzenlenen raporlar gereğince tahliyeleri gerekirken haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunmaları ve tutuldukları hastane ortamında sağlık durumlarının daha da kötüye gitmesi hali de gözetildiğinde, tedbiren tahliye edilmesi için mahkemeye yazı yazılmasını talep ederiz” dendi.
AYM, ölüm orucunun kritik aşamasında olan iki avukatın sağlığının ciddi bir tehlikede olmadığına hükmederek başvuruyu reddetti.
AYM’nin 11 Ağustos tarihli kararında sağlık raporuna göre hapishanede kalamayacakları bilgisi de yer aldı: “İstanbul Adli Tıp Kurumu Raporu sonucuna göre, avukatlarda beslenme yetersizliğine bağlı genel durum bozukluğu ve kaşektik olduğunun tespit edildiği, halihazırda hastane şartlarında yatırılarak tıbbi takip ve tedavisinin sağlanması gerektiği, cezaevi şartlarında kalmasının sağlığı açısından uygun olmadığının belirtildiği…” (AS)