Başbakan Erdoğan'ın "bu seçimi toplumsal merkezin güçlenmesi için fırsat olarak görüyorum. Uçlardan fayda yok," diyerek bağımsızların TBMM'ye girmesinin MHP ile çatışmalarına yol açacağı yönündeki görüşünü eleştiren Prof. Ergil, bianet'in sorularını yanıtlarken, "yüzde 10 barajının kesinlikle düşürülmesi ve azınlık konumundaki grupların en meşru temsil organı olan parlamentoda yer alması gerektiğini" söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün seçim konuşmasında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Meclis'e girmesinin gerginlik yaratmaktan başka bir yararı olmayacağını söylemişti.
Toplum Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Doğu Ergil' bianet'e yaptığı açıklamada "MHP ve DTP zıtlaşması Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) müthiş lehine olurdu," dedi.
"O zaman halk diğer iki partiden uzaklaşır ve AKP'nin 'dinciliği'ni de bir yana bırakır ve onu yalnızca 'icraat'la değerlendirmeye başlardı."
Ergil DTP'yi MHP'nin taktiğine karşı da uyardı: "MHP etnik Türklük üzerinden son derece saldırgan bir siyaset kampanyası yürütüyor. DTP Meclis'te etnik Kürtlük siyaseti güderse, bu taktiğe tabi olur. DTP bu fırsatı çok iyi değerlendirmeli" dedi.
"Demokrasiyi engelleyenler teşhir edilir"
Ergil DTP'nin PKK'den bağımsız olması gerektiğini de vurguladı: "Eğer bunu yaparsa demokrasiyi engellemeye çalışanlar teşhir edilir, Türkiye demokrasisine tarihsel bir katkıda bulunur."
Tüzel: Bugüne kadar Meclis'te çok düzeysiz tartışmalar gördük
İzmir 1. Bölge bağımsız milletvekili adayı Levent Tüzel de bianet'e Erdoğan'ın daha önce "Bağımsızlara oy israftır" propagandası yaptığını hatırlattı: "Bin Umut adayları büyük bir etki yaratınca Erdoğan söylemini 'gerginlik hizmet üretmeyi engeller' argümanı üzerine kurdu."
Tüzel, "bugüne kadar Meclis'te bir çok düzeysiz tartışma yaşandığını vurguladı.
Farklı sesler olursa halk Meclis'tekileri daha iyi değerlendirir
Yeni Meclis'te provokatif girişimler olabileceğini öngörüsünde bulunan Tüzel, "ancak biz müdahale edilse bile düşüncelerimizi ifade edeceğiz," dedi. "İşçi haklarını, Kürt taleplerini ve ayrımcılık gören diğer grupları, özelleştirmeyi, sağlık sistemini gündeme getireceğiz."
Tüzel'e göre " saldırganlık yalnızca MHP'den gelmeyecek, AKP ve CHP de aynı tutum içinde olacak." EMEP eski Genel Başkanı, "Farklı ve aykırı seslerin olduğu bir Meclis'i halk daha iyi değerlendirecek" görüşünde.
Tuğluk: "Meclis'e demokrasi için mücadeleye gidiyoruz"
Bin Umut Diyarbakır bağımsız adayı, DTP eski Eşbaşkanı Aysel Tuğluk da Erdoğan'ın öngörüsüne karşılık Meclis'e "kavgaya değil, demokrasi mücadelesine" gittiklerini söyledi.
"Kürt sorununun çözümünü parlamenter demokratik sistem içinde arıyoruz" diyen Tuğluk, Erdoğan'ın öngörüsünün aksine, "bağımsızların parlamentoya girmesinin sorunun tartışılıp çözülmesi için bir fırsat doğuracağını belirtti.
Tuğluk, Başbakan ve diğer siyasi önderlere sorunun çözümü için bu fırsatı değerlendirme çağrısında bulundu. (NZ/EK)