Fotoğraf rapordan.
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Konseyi'nin Gazeteciliğin Korunması ve Gazetecilerin Güvenliği Platformu, 2022 yılı raporunu açıkladı.
“Avrupa’da Savaş ve Haklar için Mücadele” başlıklı, 83 sayfalık raporda, geçen yıla gazetecilik açısından da Rusya-Ukrayna savaşının damga vurduğu belirtildi, “Ayrıca Avrupa’nın bazı bölgelerinde gazeteciliğe de savaş açıldı” dendi.
Rusya işgalinde en az 12 gazeteci ve medya çalışanı görevini ifa ederken öldürüldü, 21’i yaralandı.
Raporda, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) muhalif televizyonlar ve gazetelere verdiği cezalar ile “Dezenformasyon Yasası”na da eleştiriler getirildi: “Bağımsız medya, Basın İlan Kurumu (BİK) ve RTÜK’ün tekrarlayan para cezalarına ve maddi kısıtlamalarına maruz kaldı.”
Raporda, Türkiye’nin de içinde bulunduğu değerlendirme ve bilgiler şöyle:
8 ülkede 127 gazeteci hapisteydi
“Rusya işgali sırasında çalışırken hayatını kaybeden gazetecilerin yanı sıra gazeteci Güngör Arslan da gazetecilik faaliyetleri nedeniyle öldürüldü.
Kocaeli Ses gazetesinin sahibi ve yazı işleri müdürü Güngör Arslan’ın öldürülmesine ilişkin 6'sı tutuklu 14 sanığın yargılandığı davada 2 kişiye müebbet hapis, 7 kişiye hapis cezası verilirken, iddianamede cinayete azmettirmekle suçlanan eski Kocaeli Ülkü Ocakları Başkanı Ersin Kurt, hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etti.
2022 yılı bittiğinde, Azerbaycan, Gürcistan, Polonya, Rusya, Rusya’nın işgali altında bulunan Ukrayna bölgeleri, Türkiye ve Britanya’da 95 gazeteci hapisteydi.
Hapisteki gazetecilerden 52’si Türkiye’deydi. En fazla baskının olduğu Belarus’ta ise 32 gazeteci siyasi sebeplerle yeni yıla hapiste girdi.
Gazeteciler, casusluk, terörizm bağlantılı suçlar, yolsuzluk, rüşvet ve kamu görevlisine muhalefet ile suçlandı.
Avrupa Konseyi üye devletleri ifade özgürlüğünü ve bağımsız gazeteciliği kısıtlayan yasalar çıkardılar. Azerbaycan’daki yeni yasalar hem yerel hem de yabancı gazeteciler için fazlaca kısıtlayıcıyken, Türkiye de Cumhurbaşkanına hakaret kanunuyla “dezenformasyon kanunu”nu uygulamada ısrarcıydı.”
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. [İngilizce]
BİA Medya Gözlem 2022: Seçim öncesi haberciye çoklu pranga
(AS)