“Başka Bir İletişim Mümkün kitabının günümüz medya ortamına ve hakim medya içeriklerine düşünsel, politik ve pratik bir müdahale olarak çok önemli olduğunu düşünüyorum."
IPS İletişim Vakfı'nca 3-5 Kasım 2006'da İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Bağımsız Medya Forumu'na sunulan bildirilerin toplandığı "Başka Bir İletişim Mümkün-Bildiriler" kitabının editörlüğünü üstlenen Sevilay Çelenk, "Kitap, bu anlamda da forumun yarattığı son derece verimli tartışma platformunu kalıcılaştırıyor ve değerli bir birikime dönüştürüyor" diye ekledi.
"Yaygın medyanın dolaşıma soktuğu içeriklerin tek seçenek olmadığını söylemenin yanında, bunların içerdiği etik dışı uygulamaları, yüzeyselliği ve dışlayıcılığı aşmanın olanaklarını tartışan bir kitap olarak çok önemli."
IPS İletişim Vakfı Yayınları'ndan çıkan kitap, forumun sonuç bildirgesi olarak yayınlanan eylem çağrılarıyla açılıyor: "Foruma katılanlar, bütün dünyada hükümetleri, yaygın medyayı, bağımsız ve yerel medyayı halkların ifade ve bilgiye erişme özgürlüğünü kullanması için kendilerine düşen eylemi gerçekleştirmeye çağırır."
Yaygın medya evreni
IPS İletişim Vakfı'ndan Nadire Mater, dönemin Le Monde Diplomatique yayın yönetmeni Ignacio Ramonet ve IPS'ten Ramesh Jaura'nın açılış konuşmaları forumun ve küresel iletişim evreninin çerçevesini çiziyor.
"Yeni Küresel Yaygın Medya Evreni: Sınırlar ve Sorunlar" başlıklı birinci oturumda sunulan bildiriler yaygın medyanın çıkmazlarına karşılık içeriden ve dışarıdan geliştirilen alternatif yaklaşımlar üzerine.
Hıfzı Topuz alternatif arayışlar ve medya gözlem merkezlerini incelerken, Tuğrul Eryılmaz yaygın medyanın içinden de muhalefet edilebileceğini savunuyor. Angela Castellanos'sa yaygın medyanın göz ardı ettiği toplumsal kesimlere örnek olarak kadınlar üzerinden küresel ölçekte yürütülen çalışmaları aktarıyor.
Bağımsız medya evreni
İkinci oturumda yer alan bildiriler yaygın dışı medyanı gelişme olanakları ve varolan çabaları derliyor. OurMedia'nın kurucularından, akademisyen John Downing ve Media Watch'tan Roberto Savio örneklerle güçlendirerek kavramsal bir çerçeve çiziyor.
Bu bölümde Açık Radyo'dan Ömer Madra, bianet'ten Ertuğrul Kürkçü, Evrensel'den Mustafa Kara, Il Manifesto'dan Orsola Casagrande, Özgür Radyo'dan Songül Özbakır, Die Tageszeitung'dan Bascha Mika ve Özgür Gündem'den Hüseyin Aykol kendi deneyimleri üzerinden tartışmaya katılıyor.
İletişim eğitimi
"İletişim Eğitimi: Eleştirel mi? Ana akım mı?" başlıklı üçüncü oturumunda bildiri sunan akademisyenler Özden Cankaya ve Esra Arsan, Türkiye'de iletişim eğitiminin durumunu ve sorunlarını aktarıyor. İletişim öğrencileri Ayşe Gökçe Susam, Sema Arslantaş ve Özge Doğan, aşağıdan bir bakışla eğitimin amaçlarını ve yeterliliğini sorguluyor.
UNICEF'ten Lila Pieters de yeni bir açılım olarak eğitime hak odaklı, özel olarak da çocuk hakları açısından bakmanın önemine işaret ediyor.
Yerel medya
Dördüncü oturumdaysa Türkiye'de yerel, bağımsız medya ve yurttaş gazeteciliği deneyimlerini konu üzerine çalışan akademisyenler ve yerel gazeteciler tartışıyor. Sevda Alankuş teorik bir çerçeve çizerken, İncilay Cangöz yerel medyanın yurttaş gazeteciliği için bir olanak olup olmadığını sorguluyor.
Milas Önder gazetesinden Coşkun Efendioğlu, Manavgat Venüs Radyo'dan Doğan Sönmez, Diyarbakır Gün Radyo-TV'den Cemal Doğan, İzmir Demokrat Radyo'dan Nadiye Gürbüz ve Mersin Radyo Ses'ten Mehmet Can Toprak deneyimlerini, önerilerini ve sorunlarını aktarıyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış
Forum çerçevesinde iki grup tartışması düzenlendi.
"Toplumsal Cinsiyet ve Bağımsız Medya"da Nadire Mater bianet, Uğur Yüksel KAOS-GL Dergisi, Hülya Uğur Tanrıöver MEDİZ, Selen Doğan da Uçan Süpürge deneyimi üzerinden tartışıyor.
"Barış için Bağımsız Medya"daysa, Netanya Akademik College Barış Gazeteciliği Enstitüsü'nden Dov Şinar, Kafkas Medya Enstitüsü'nden Aleksander İskendaryan, bianet'ten Erol Önderoğlu, Tiflis Sosyal Araştırmalar Merkezi'nden Marina Muşkelişvili, Agos'tan Nuran Ağan, Yunanistan'dan Tasos Kostopulos ve BETA haber ajansında Zlata Kureş tartışıyor.
Forum
Dünyadan ve Türkiye'den demokratik ve bağımsız iletişim alternatifleri üreten akademisyenler, eylemciler, öğrenciler, yerel ve yaygın medya çalışanları "Başka Bir İletişim Mümkün" diyerek 3-5 Kasım 2006'da İstanbul'da buluştu.
Forum, Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı Projesi (BİA²) projesini yürüten IPS İletişim Vakfı ve Inter Press Service'in (IPS) ortak girişimiyle düzenlendi.
IPS İletişim Vakfı, şu an BİA3 projesini yürütüyor. Vakıf yayınlarından daha önce hak haberciliği dizisi çıkmıştı.(EÜ)
* Forumla ilgili daha fazla bilgi için: Uluslararası Bağımsız Medya Forumu