Bağımsız İletişim Ağı'nın (BİA) "başka bir haber ihtiyacı peşinde koşanlara" bir ağ yaratmak üzere yola çıktığını anlatan Kürkçü, yaygın medyadan farklı olarak "fikri takiple hakların gelişimini izlemenin öncelikli olduğunu" kaydetti. "Başka türlü bir gazetecilik kurmaya dair bir iddia taşıdıklarını" belirten Kürkçü, bu iddiayı, "merkezi değiştirmek" olarak niteledi.
Kürkçü, BİA projesinin 1997'de "yerel medyayı bir araya getiren bir ağ kurulamaz mı?" "hak örgütlerinin de, hak ihlallerinden sesini duyuran bir kanal yaratılamaz mı?" sorularından Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) gibi demokratik toplum örgütlerinin talepleriyle şekillendiğini anlattı:
"Bugünkü üretim ilişkileri hakimken bile toplumdan gelecek bir mekanizmayı yaratabiliriz, yarattık, bunu ispatladık."
Kürkçü genç iletişimcilere meslek hayatlarına ilişkin bir öneride de bulundu: "Yaygın medya gazeteciyle dolmuş durumda. Yerel medyada sizi istihdam edecek yer var. Orada başka bir deneyim yaşayabilirsiniz."
Korkut: Hak örgütlerini iyi birer kaynak olarak kullanın
bianet'ten hak haberciliği örnekleri veren Tolga Korkut, sadece hak ihlallerini haber yapmakla yetinmemeyi tavsiye eden Korkut, hakların kullanılmasının, bunun yarattığı olumlu sonuçlarının yansıtılmasının önemini vurguladı.
Yoksulların, yerinden edilmişlerin, kadın ve çocukların yani sesi duyulmayanların sesini duyurmak gerektiğine işaret eden Korkut, "bir hak ihlalinin görmezden gelinmesi diğerlerini de görünmez kılıyor" dedi.
Korkut, haberdeki dil kullanımının hakları gayrı meşru hale getirmemesi gerektiğini söyledi, "hak örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının iyi birer kaynak olarak kullanın" dedi.
Üstündağ: Ayrımcı dil kullanmamaya dikkat ediyoruz
Erhan Üstündağ, bianet haber sitesini tanıttı, günlük işleyişi paylaştı. bianet'in haberlerinde özellikle ayrımcı dil kullanmamaya dikkat edildiğine işaret eden Üstündağ; "bianet uzun yıllardır kadın haberciliği konusunda çalışmalar yapıyor. Yaygın medya bu konuya son yıllarda eğilmeye başladı" dedi.
Mater: Habere kadın gözüyle de bakılmalı
Nadire Mater, toplumun yüzde 50'sini oluşturan kadınların haberlere yansımadığına dikkat çekti. Haberlere yorum yapan uzmanların hep erkeklerden seçildiğini anlatan Mater, "orduyla ilgili bir haber yaparken kadınlara, güzellikle ilgili bir haber yaparken erkeklere sorabiliriz" dedi.
Temsil edilmeyen kadınlara söz verilmesinin önemini anlatan Mater, BBC haber odalarında toplumun çeşitli kesimlerinin temsilini örnek verdi.
Temsil çeşitliliğinin farklı düşünceleri yansıtmaya yardımcı olduğunu anlatan Mater, "kadınlar haberlerde haber kaynağı olarak, haberin öznesi olarak da bulunmalı, kadına değen haberler, habere kadın olarak bakmak unutulmamalı" dedi.
Mater, bianet'in haberlerinde de bu farkındalığı yaratılmayı amaçladığını söyledi. (AÖ)