* Fotoğraf ve Kaynak: Anadolu Ajansı.
İstanbul'un Bağcılar'da bulunan Çınar Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışan Doktor Mahmut Doğan, dün (20 Aralık) bir kişi tarafından darp edildi.
İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, doktoru darp eden saldırgan Y.İ.'yi gözaltına aldı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre "Yaralama" ve "cinsel taciz" gibi birçok suçtan emniyette kaydı olduğu öğrenilen şüpheli Y.İ., "kasten yaralama" ve "kamu malına zarar verme" suçlarından bugün adliyeye sevk edilecek.
Görev yaptığı aile sağlığı merkezinde saat 15.30 sıralarında hasta bakmayı tamamladığını kaydeden Doğan, hemşirelerin, odalarının yanındaki tuvalete sürekli girip çıkan birinden rahatsız olduklarını kendisine telefonla ilettiklerini aktardı.
"Şiddeti engelleyin"
Doğan, maruz kaldığı şiddeti şöyle anlattı:
"Tuvaletten çıkan vatandaşa, 'Burası umumi tuvalet değil, cami tuvaleti de değil, sağlık kuruluşu. Bir saattir buradasınız, dört-beş seferdir tuvalete girip çıkıyorsunuz, insanları rahatsız etmeye hakkınız yok' dedim. Bana sözlü hakarette bulunup, tehdit edince sekreter hanıma polisi aramasını söyledim. Şahıs, kapıdan çıkarken dönerek gözüme yumruk attı. Yere düşünce başıma tekme atmaya başladı. Arkadaşlarım ayırmış. Beni acil odasına taşıdılar. Gözüm ve suratımın sağ tarafı çok acıyordu. Ambulans geldi, beni hastaneye getirdiler."
Saldırganın elinde muhtemelen kesici bir alet olduğunu ve yanağında kesik oluştuğunu belirten Doğan, yetkililerden sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti engelleyecek önlemleri almalarını istedi.
Doğan, "Televizyonda meslektaşlarımızın başına gelen hadiseleri izliyordum ama bugün de benim kapımı çaldı. Gerekli önlemler alınmazsa yarın başka bir meslektaşımın kapısını çalacak," dedi.
Beyaz Kod'da artış
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'ün sağlıkçılara yönelik şiddetle ilgili derlediği verilere göre:
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için kullanılan acil durum yönetim aracı "Beyaz Kod"a bırakılan çağrılar:
- 2017'de 7 bin 751,
- 2018 raporlarında herhangi bir veri yok,
- 2019'da 46 bin 274,
- 2020'de 72 bin 158,
- 2021'de ise 101 bin 984'ü buldu.
Sağlık Bakanlığı 2021 Faaliyet Raporu'na göre: Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ne (SABİM), 2021 yılı içerisinde sağlık çalışanları hakkında tehdit ve şiddet ifadeleri içeren 27 bin 560 adet başvuru bırakıldı. Bakanlığın bu tehdit ve şiddet çağrılarına karşı hukuki girişimleri hakkında veri, raporlarda yer almadı.
Bakanlığın sağlıkçılara verdiği hukuki destek ise 2021 yılında yüzde 10'da kaldı.
Sağlık Bakanlığı 2019 ve 2020 Kurumsal Beklentiler Raporu'na göre, 2019'da Beyaz Kod sistemine yapılan sadece 7 bin 358 başvuru savcılığa intikal etti.
2020'de ise sadece 7 bin 530 başvuru hukuki yardım kapsamında değerlendirildi.
Bakanlığın 2016 yılında yayınladığı genelge ile taşeron çalıştırılanlar, stajyerler ve intörn hekimler de hukuki destek kapsamı dışında tutuldu.
"Veriler verilmiyor"
27 Mayıs 2022'de bianet'ten Ruken Tuncel'e konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur-Fincancı, Beyaz Kod çağrılarıyla ilgili şunları söylemişti:
"Sağlık Bakanlığı, Beyaz Kod ile ilgili tüm verileri vermiyor. 2020 verilerini alabilmiştik ve orada şiddetin en çok acil servislerde, polikliniklerde ve daha çok kamu hastanelerinde yaşandığını gördük. Demek ki, buralarda aksayan bir durum var."
(TY)