Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Yunanistan ve Türkiye gezisinin ikinci ayağında Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciğinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.
Görüşme sonrasında iki bakanın ortak basın açıklamasına iki ülke dış politikaları arasındaki anlaşmazlıklar damga vurdu.
Alman Bakan Baerbock tahıl anlaşması konusunda "Hükümetinizin başardığı, açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok insan için umut ışığı. Size büyük saygı gösteriyoruz" dedi. Ancak, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapmayı planladığı operasyona karşı çıkarken, operasyonun yeni acıların yaşanmasına neden olacağı ve IŞİD'le mücadeleye zarar vereceğini öne sürdü.
Baerbock, Osman Kavala konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği karara uyulmasını istedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise "Terör örgütlerine kucak açılmasının müttefiklik ruhuyla bağdaşmayacağını vurgulamak isterim" dedi. Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan'ın 14, Almanya'nın ise 6 yıldır uygulamadığı AİHM kararları olduğunu söyledi. "Almanya'daki Türk ve Müslüman toplumunun cami ve derneklerinin güvenliği için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz" dedi.
Bakan Çavuşoğlu, ayrıca Osman Kavala'nın "Avrupa tarafından fonlandığını ve Türkiye'ye karşı kullanıldığını" öne sürdü. Çavuşoğlu,"(AİHM kararlarını) Yunanistan'a hatırlatmazken niye sürekli Kavala konusunu gündeme getiriyorsunuz? Çünkü Kavala'yı Türkiye aleyhine kullanıyorsunuz" dedi.
Alman Bakan dün Atina'daki temasları sırasında, Ankara'yı NATO müttefiki Yunanistan'ın egemenliğine saygı göstermemekle eleştirmişti.
Baerbock "Ortak bir savunma ittifakının üyeleri birbirlerini tehdit etmez, birbirlerinin egemenliğini kabul eder ve saygı gösterirler" demiş, Yunanistan hükümetini "diyaloğa hazır olduğu sinyalleri vermesi" nedeniyle övmüştü.
TIKLAYIN-Annalena Baerbock Atina-Berlin-Ankara arasındaki "farklılıkları gidermek" için geliyor
Çavuşoğlu'nun eleştirileri
Çavuşoğlu'nun ortak basın toplantısında dile getirdiği öne çıkan "anlaşmazlık" noktaları şunlar:
■ Yunanistan anlaşmaları ihlal ediyor ve (adaları) silahlandırıyor. Almanya, Doğu Akdeniz ve Ege konularında dengeli tutumunu korumalı. Her iki tarafı dinlemek, her iki taraftan da bilgi almak gerekiyor. AB üyesi diye bir tarafın söylediğini mutlak kabul etmek, Türkiye'nin söylediğini de mutlak yanlış kabul etmek dürüstlüğe yakışmaz.
■ Mülteci meselesinde Yunanistan'ın geri itmeleri, insanların kıyafetlerini çıkartıp ölüme terk etmesi, AB'nin sınırlarını korumak anlamına gelmez. Yunanistan'ın bu ihlallerine göz yummak uluslararası hukukla çelişiyor, insani değil.
■ Almanya'da PKK faaliyetlerinde artış var. Savunma sanayisinde kısıtlama devam ediyor. Müttefiklik anlayışına uymaz.
■ PKK/YPG, Türkiye'ye tehdit oluşturuyor. Bu, askeri bir çatışma değil, terörle mücadeledir.
Baerbock'un "övgüleri"
Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ise, iki ülke ilişkileri açısından Ankara'nın duymak istediği yönleri öne çıkarma çabasıyla dikkati çekti:
■ Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler, özel bir öneme sahip.
■ Türkiye'de bir terör tehdidi olduğunu biliyoruz, PKK tehdidi de olduğunu biliyoruz. AB de, Almanya da, PKK'yı terör örgütü listesine aldı.
■ Türkiye, tahıl sevkiyatında büyük başarı sağladı. Hükümetinizin bu konudaki başarısı, birçok insanın açlık tehlikesine karşı bir umut ışığı oldu. Bunun için de size büyük bir saygı duyuyoruz.
■ 5 aydan beri ilk defa Odessa Limanı'ndan tahıl sevkiyatına başlanacak. Büyükelçilerimiz burada hazır bulunuyorlar. Bu Türkiye'nin burada sağladığı büyük bir başarıydı.
(AEK)