Yeni uygulamaya İzmir'deki evli kadınlar fazla ilgi göstermezken, yeni evlenenlerin de az ilgi gösterdiği bildirildi.
1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Kanunu ile tanınan haktan yararlanabilmek için evlilerin nüfus müdürlüklerine, yeni evleneceklerin ise belediye evlendirme müdürlüklerine başvurmaları yeterli.
İsteğe bağlı...
İçişleri Bakanlığı Nüfus İşlemleri Daire Başkanı Suat Küçük, yeni kanundan önce 1997 yılında çıkan 153 sayılı kanunda, nüfusun ön yüzünün en alt satırına "önceki soyadı" hanesi konulduğunu, isteyen kadınların başvurusuyla bunu nüfusuna yazdırabildiğini anımsattı.
Küçük, şunları söyledi;
* Yeni Türk Medeni Kanunu ile bürokrasi azaltıldı. İşlem başvurusu tek dilekçe ile sınırlandırıldı. Bu büyük bir kolaylık sağladı.
* Kadın evli ise nüfus müdürlüğüne, yeni evlenecek ise belediyelerin evlendirme müdürlüklerine önceki soyadını kullanma talebini dilekçeyle belirtmesi halinde, yeni bir nüfus cüzdanı hazırlanıyor.
10 evlilik işleminden "biri"nde
* Nüfus cüzdanının soyadı hanesine önce baba soyadı, ardından da evlilik soyadını yazarak veriyoruz. Dilekçe dışında hiçbir bürokratik işlem yok. Talep şu anda yoğun değil. Bu bir eğitim ve kültür meselesidir. Kanunun daha iyi anlaşılması ve tanınmasıyla başvurunun artacağına inanıyoruz. Halen az da olsa rastlanıyor.
İzmir Nüfus Müdürlüğü yetkilileri, evli kadınlardan kendilerine 50`ye yakın başvuru geldiğini, işlemlerin hemen yapıldığını belirtti.
Konak İlçesi Evlendirme Müdürlüğü yetkilileri ise yeni evlenecek> kadınların evlilik soyadı ile önceki soyadını da kullanma isteğinde bulunduğunu @kaydetti.
Yetkililer, "Yaptığımız her 10 evlilik işleminden birinde bu istek oluyor"dedi.
"Her kadına zorunlu olmalıydı"
Türk Kadınlar Birliği İzmir Şube Başkanı Şermin Akman, yeni kanunun eksiklerini daha önce dile getirdiklerini belirterek, şunları söyledi;
* Baba soyadı meselesi de yeni kanuna dair eleştirilerimizden sadece biri.
* Yazmayı, özellikle de dilekçe gibi resmi bir yazıyı yazmayı, halk olarak sevmiyoruz. Bu yüzden, bu önemli kazanıma, beklediğimizin altında ilgi oldu.
* Yasada eksiklik var. Uygulama tüm kadınlar için zorunlu olmalıydı. Evlenenlerin tümünün soyadı hanesine, önceki soyadı yazılmalıydı.
* Evli olanların da nüfus değişimleri sırasında bir dilekçe yazmalarına gerek kalmadan bu uygulama zorunlu olarak yapılmalıydı.
* Türk kadını hep mağdurken, kalkıp tek başına önceki soyadı için nüfus müdürlüğüne dilekçe vermez. O yüzden bu hak da kağıt üzerinde kaldı.
* Bürokrasiyi azalttıklarını söylüyorlar, niye tamamen kaldırmıyorlar?(ÇM/NU)