Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Ödülü alan ikinci Türkiyeli oldu.
Yazar Orhan Pamuk ise 2006’da Nobel Edebiyat Ödülü almıştı.
1946’da Mardin’in Savur ilçesinde doğan Sancar, İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi ve 1977'de Dallas'taki Teksas Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türkiyeliden biri oldu. Sancar, kanser tedavisinde kullanılan “ritmik saat” buluşuyla da tanınıyor.
Yedi kardeşi olan Sancar, HDP Mardin vekili Mithat Sancar’ın da akrabası.
ABD'deki Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi olan Sancar, DNA onarımı üzerine çalışıyor.
Nobel Kimya Ödülü’nü aldığını öğrenmesinin hemen ardından Nobel Media’dan Adam Smith’e bir röportaj veren Sancar, yıllardır süren çalışmalarının bu şekilde tanınmasından onur duyduğunu söylerken, hem doğum yeri olan Türkiye hem de yaşadığı ABD açısından bunun önemli bir ödül olduğunu ifade etti.
Sancar, Nobel Kimya Ödülü'nü kazandığı çalışmalarına ilişkin daha önce şunları söylemişti:
'Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu DNA'yı tahrip ediyor ve vücutta bulunan DNA onarım mekanizmaları, o kanser hücrelerinin yaşamasını sağlıyor. Biz bu mekanizmayı anlamak, aydınlatmak için bir çalışma başlattık. Bu mekanizmayı anlayınca onu inhibe edip, kanser hücrelerinin normal hücrelerden daha önce öldürülmesini sağlamaya çalışacağız. DNA onarımı mekanizmasını aydınlatmak, kanser tedavisi noktasında çok önemli.
"Hedefimiz DNA onarımının ne zaman minimum ne zaman maksimum olduğunu belirleyerek, DNA onarımı potansiyelinin en az olduğu zaman ilaç tedavisi uygulayarak, hem ilacın etkisini çoğaltmak, hem de yan etkileri azaltmak." (ÇT)