Türkiye, Azerbaycanlı muhalif gazeteci Rauf Mirkadirov'un dört yıldır yaşadığı Ankara’dan sınır dışı edildikten sonra Bakü'ye varışında tutuklanması nedeniyle, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Uluslararası İzleme Örgütü’nden (HRW) sonra ABD Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisini aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Mirkadirov'un Türkiye'den sınır dışı edildikten sonra Bakü'de tutuklanmasından rahatsızlık duyduklarını bildirdi; “Tutuklamanın eleştirel haberciliği ve Karabağ krizini azaltma amacıyla yürütülen gayrı resmi görüşmelere katılmasıyla bağlantılı olabileceği olasılığı da ayrı bir rahatsızlık yaratıyor” dedi.
Alelacele Bakü’ye gönderildi, tutuklandı
Dört yıldır Türkiye’de yaşayan Mirkadirov’a, 9 Nisan’da akreditasyon kartı işlevsiz kaldıktan sonra ülkeyi terk etmesi için iki hafta süre tanındı. Ancak gazeteci, dokuz gün sonra, 18 Nisan’da gözaltına alınarak, ertesi Bakü’ye hareket edecek bir uçağa bindirildi. RSF, Mirkadirov’a durumuyla ilgili itirazda bulunma hakkından yoksun bırakıldığını bildirdi.
Bakü’ye varan Mirkadirov, ailesiyle buluşmadan önce Bakü Havaalanı’ndan gözaltına alınarak, “casusluk” suçlamasıyla cezaevine gönderildi. RSF, 21 Nisan’da Azerbaycan Ceza Kanunu’nun 274. maddesi uyarınca resmen suçlama yöneltilen Mirkadirov’un üç geçici tutukluluğa tabi tutulduğunu duyurdu.
RSF: Türkiye işbirliği yaptı
RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya sorumlusu Johann Bihr, “Mirkadirov’u hukuka aykırı şekilde sınırdışı eden Türkiye yetkilileri gazeteciyi baskı altında tutmada Azerbaycanlı yetkililerle işbirliği yaptı” açıklaması yaptı. Bihr, gazetecinin derhal tahliye edilmesini istedi.
HRW: Azerbaycan'a iade soruşturulmalı
HRW Avrupa ve Orta Asya direktörü Rachel Denber de, Mirkadirov'un hukuki süreç işletilmeden Azerbaycan'a iadesiyle ilgili Türkiye ile Azerbaycan arasındaki olası işbirliğinin soruşturulması gereğini bildirdi.
Denber ayrıca Azerbaycan hükümetinden de Mirkadirov'u derhal serbest bırakıp hakkındaki suçlamaların bağımsız değerlendirmeye alınmasını istedi. (EÖ)