Kürtçe günlük yayın yapan Azadiya Welat gazetesi, 5 Ekim 2008 tarihli 754. sayısında yayımlanan haber ve yazılar nedeniyle mahkeme kararıyla bir ay süreyle yasaklandı.
5 Ekim'de İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, "PKK örgütüne ait açıklamalara yer verdiği" ve "örgütün propagandasını yaptığı" gerekçesiyle gazeteyi Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 6/son maddesi uyarınca cezalandırdı.
Karasu ve Aktütün haberleri kapatmaya neden
Gazete yetkilileri, kapatma kararına PKK yetkililerinden Mustafa Karasu'nun Kürtçe yayımlanan ve Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) kaynaklık ettiği "Çatı Partisi Demokrasi için Gerekliliktir" haberi ve Şemdinli'de Aktütün Karakolu'na yapılan ve 17 askerin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili haberlerin gerekçe oluşturduğunu belirttiler.
Mahkeme kararında şöyle deniyor:
"Azadiya Welat isimli Kürtçe basılan gazetenin 05.10.2008 734 sayılı nüshanın incelenmesinde ve belirli bölümlerinin Türkçe yapılan çevirisinde 3713 Sayılı TMK'nun 6. ve 7. maddelerine aykırı olarak PKK/KONGRA-GEL isimli örgütün bildiri ve açıklamalarını yayınladığı ve propagandasının yapıldığının anlaşıldığından bahisle 3713 sayılı kanunun 6/son maddesi gereğince gazetenin yayınının suçun işlenmesindeki yoğunluk ve ağırlıkta gözetilerek bir ay süreyle durdurulmasına 5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 25/2 maddesi gereğince gazetenin tamamına el konulmasına karar verilmiştir."
Demir: Egemen görüşü sarssa da düşünce suç olamaz
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yerleşik kararlarında "çok etkileyici, incitici ve egemen görüşü sarsan düşüncelerin" açıklamasının ifade özgürlüğü sınırları içerisinde değerlendirdiğini açıklayan gazete yazı işleri müdürü Emine Demir, uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunduğu kapatma kararının derhal kaldırılmasını talep etti.
Demir, gazetelerinin haber alma verme, eleştirme ve yorum yapma haklarını kullandığını, ülke içi ve ülke dışında yaşanan olayları bu hak ve özgür çerçevesinde okuyucularına duyurma dışında hiçbir şey yapmadıklarını söyledi.
"Azadiya Welat gazetesi kapatılarak aslında onbinlerce okur kitlesinin kendi ana dilinde haber alma özgürlüğüne darbe vuruldu. Baskılara rağmen Kürtlerin kendi anadili ile haber alma özgürlüğünün savunuculuğunu yapmaya devam edeceğiz. Demokrat, insan haklarına inanan, basın özgürlüğünün savunucusu olan çevreleri desteğe çağırıyoruz."
Kapatma cezasına itiraz ve protesto
Kapatma kararına karşılık gazete avukatı Avukat Servet Yılmaz, kapatma kararını veren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmek üzere, dün (8 Ekim) Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu.
Karar Diyarbakır Adliye önünde yapılan bir basın açıklamasıyla kınandı. Açıklamaya Azadiya Welat yayın yönetmeni Tayip Temel, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı İrfan Babaoğlu, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Diyarbakır temsilcisi Kadri Kaya, Özgür Halk ve Heviya Jine, Özgürleşen Yurtsever Gençlik dergileri de katıldı. (EÖ/EÜ)