Fotoğraf: AA
İnşaat mühendisleri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, "İzmir'de binası az hasarlı ve hasarsız olan yurttaşlar evlerine girebilir" açıklamasını yorumladı.
TIKLAYIN - "Binası az hasarlı, hasarsız olan vatandaşlar evine girebilir"
İnşaat Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Cemal Gökçe, İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ve İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş, hasarsız ve az hasarlı binalara şu aşamada girilebileceğini ancak, yurttaşın buna kendi kendine karar veremeyeceğini, bu evlerin ilgili uzmanlarca kontrol edilmiş olması gerektiğini söyledi.
Yurttaşlar konroller için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, ilgili meslek odalarına, belediyelere ve özel firmalara başvurabilir.
İMO eski Genel Başkanı Cemal Gökçe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görevlendirdiği mimar ve mühendisler tarafından tüm taşıyıcı sistemin kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi:
"Riskli yapılarda oturmayın demekle olmaz, bunu yurttaşa bırakmayın"
"Taşıyıcı sistemler; kolon, perde ve kirişlerin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Hiçbirinde hasar ve çatlak olmaması gerekir. Teknik herhangi bir çatlak yoksa ilgili kişiler tespit eder bunu ve vatandaş evine girebilir. Eğer kontrol teknik kurallarına uygun yapılmışsa, tüm daireler; bodrum ve zemin katlar başta olmak üzere incelenmişse ve hasar yoksa oturulabilir. Yeter ki bu tespit, teknik kurallara uygun yapılmış olsun. Orta dereceli hasarlı binalara da güçlendirme yapılmadan girilmemeli.
"Öte yandan Bakan riskli yapılarda oturmayın diyor. Kimse istemez riskli yapılarda oturmayı. Şunu unutmamak lazım, ille de riskli olması için yapının hasar almış olması gerekmiyor. Hasar almamış da olabilir o yapı.
"Hasar almamış olabilir o yapı ama o yapı riskli olabilir. O nedenle riskli yapılarda oturmayın demek değil, tüm yapı envanterini çıkarıp riskli yapılarda bulunan insanların oradan çıkarılarak o yapıların güçlendirilmesi gerekir. Yurttaşa bırakmamak lazım, riskli yapılarda oturmayın demekle olmaz."
"Her binanın incelenmesi lazım"
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna da "hasarsız deyip de bu binaya girilsin, 20 sene hiçbir şey yapmadan yaşansın demek de yanlış" dedi.
"Vatandaş bunu bilemez. Her binanın incelenmesi lazım. Binasının az hasarlı, orta hasarlı olduğunu bilemez vatandaş. Yetkili kişiler inceleyip raporlarını yazarlar. Bayraklı'da ya da çevresinde hasar almamış binalar olabilir ama ömür boyu o binalarda oturulacak anlamına gelmez. İnceletip güçlendirilmeye ihtiyacı olan yapılar olabilir.
Tepiti yapılan az hasarlı ve hasarsız binalara girilebileceğini aktaran Suna şöyle devam etti:
"Orta hasarlılarda mutlaka işlem yapılması gerekir. Artçılarda da hasar alabilir. Bakanlık sahada bu çalışmaları yapıyorlar, arkadaşlarımız da sahada."
"Az hasarlı binalar, 'güvenli binalardır' denilemez"
İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş ise "Az hasarlı ve hasarsız yapılar, bu depremden önceki yapıların güvenliğine sahip demek. Az hasarlı basit onarımla kullanılabilir demek. Ama depremden önceki güvenliğine sahip demek. Vatandaştan talep olduğu halde gidip teknik görüşümüzü yerinde veriyoruz" dedi.
Ulutaş hasar tespit ekipleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Aşık Veysel Toplanma Alanı'nda Şubemiz ve İzmir Barosu ile birlikte Danışma Masası kurduk. Vatandaşlarımızı danışma ve bilgi alma için masamıza bekleriz. Çünkü gerçekten bir kaygı ve karmaşa ortamı var. Derli toplu bilgiye ulaşılamıyor. Bu vesileyle birkaç bilgi de verelim.
"Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Doğal Afet Sigorta Kurumu (DASK) ile yapılan görüşmelerden arkadaşlarımızın aldığı bilgilere göre;
"Bayraklı'nın tamamında, Bornova İlçesi Erzene, Atatürk, Kazım Dirik Mahalleleri'nin tamamında ve Karşıyaka İlçesi İmbatlı Mahallesi'nin tamamında başvuruya gerek olmaksızın hasar tespit tarama çalışmaları yapılacak.
"Buraların dışındaki yerlerde oturan vatandaşlarımızın hasar tespiti başvurusunda bulunmak için yapabilecekleri;
1- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 hattını aramak,
2- İzmir Büyükşehir Belediyesi 444 40 35 Hemşehri İletişim Merkezi'ni aramak,
3- 0(232) 341 68 00 hattını aramak (İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Santral)
4- Bayraklı İlçesi'nde bulunan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nde ve İlçe Kaymakamlıklarında kurulan hasar tespit başvuru masalarına başvurmak."
Ulutaş hasasız, az, orta, ağır hasarlı binalar hakkında da şu bilgiyi verdi:
Hasarsız
"Yapılan tespit gözlemsel olup hasar tespitine yöneliktir, yapınızın depreme dayanıklı olup olmadığını belirten bir tespit değildir. Yapınızı kullanıma devam edebilirsiniz. Yapınız depremden önceki güveliğini sürdürmektedir. TBDY ( 2018) Bölüm 15 – Deprem Etkisi Altında Mevcut Bina Sistemlerinin Değerlendirilmesi ve Güçlendirme Tasarımı İçin Özel Kurallar çerçevesince inceleme yapılması önerilmektedir."
Hafif Hasarlı
"Yapılan tespit gözlemsel olup hasar tespitine yöneliktir, yapınızın depreme dayanıklı olup olmadığını belirten bir tespit değildir. Yapınızı kullanıma devam edebilirsiniz. Hasarlarınızın giderilmesi için onarım ihtiyaç bulunmaktadır. Bu bina hasar aldığı için bir başka depremde hasar alabilir. İncelenip onarım ile birlikte güçlendirme yapılması gerekebilir.
Orta Hasarlı
"Yapılan tespit gözlemsel olup hasar tespitine yöneliktir, yapınızın depreme dayanıklı olup olmadığını belirten bir tespit değildir. Yapınız kullanıma uygun değildir. En kısa zamanda TBDY (2018) Bölüm 15 – Deprem Etkisi Altında Mevcut Bina Sistemlerinin Değerlendirilmesi ve Güçlendirme Tasarımı İçin Özel Kurallar çerçevesince güçlendirme tasarımı yapılmalıdır."
Ağır Hasarlı
"Yapınız kullanıma uygun değildir. En kısa zamanda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile irtibata giriniz."
"Şunu de hemen belirtmek gerekir ki; hafif hasarlı binalar, "güvenli binalardır, depreme dayanıklıdır" denilemez. Umarım olmaz ama, yaşanacak daha büyük bir deprem tüm binalar için yıkıcı olabilir. Hafif hasarlı bina demek, sadece bu depremi hafif hasarla atlatabilmiş bina demektir."
Yurttaşlar, evlerinde hasar tespiti yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa sonucun ne olduğunu öğrenmek için https://hasartespit.csb.gov.tr/ adresine girip TC Kimlik No ile veya adres bilgileri ile sorgulama yapabilirler.
(AÖ)