Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Melda Onur, Ayvansaray Tokludede mahallesindeki kentsel dönüşümdeki hak ihlallerinin araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını teklif edecek.
Onur, son yıllarda "kentsel dönüşüm" adı altında yapılan uygulamaların, bazı yerleşimlerde ciddi hak ihlallerine neden olduğunu bu hak ihlallerinin tüm örneklerinin Ayvansaray Tokludede mahellesinde yaşandığını belirtti.
Bu sebeple de Tokludede projesi hakkında meclis araştırma önergesi hazırladığını, imzalar tamamlanınca da hafta başında meclise sunacaklarını belirtti.
Önergedeki gerekçeden satır başları:
* Ayvansaray Türk Mahallesi Tokluede Fatih Belediyesi tarafından 2005'te kentsel yenileme alanı ilan edildi. 1.5 hektarlık bir alanda 64 parselden oluşan mahalle, çok sayıda tarihi eserle birlikte İstanbul surlarının çevrelediği ve sahabe mezarlarının bulunduğu küçük bir adacıktan oluşuyor.
* Proje sınırları içinde kalan 2859 Ada'da başlayan hafriyat çalışmaları müzeden bağımsız yapılıyor. Proje 16 adet 2-3 katlı eski binadan ve 30-32 adet yeni binadan oluşmakta olup, yeni yapılan binalar ise yine 2-3 katlı dokuya uygun çelik strüktürlü binalardır. Projede, binalara ek olarak 2-3 katlı bir motel binası ve bir meydan da bulunuyor.
Halka kamulaştırma korkusu
* Tokludede sakinlerinin ifadelerine göre, 70 Haneli mahallenin boşaltılmasında yüklenici firma halka kamulaştırma yapılacağı korkusu salmış, halkı yanıltarak tapuları toplamıştır. Sonrasında, henüz ortada kurul tarafından onaylanmış bir proje yokken, halkla pazarlık yapılmış, gitmek istemeyen mülk sahipleri ve kiracılar tehdit ve taciz edilmiş, direnen evlerin elektrik ve suyu kesilmiş ve zorla mahalle boşaltıldı. İsmet Hezer, Fatih Belediyesi'nin tacizlerine dayanamayarak intihara kalkıştı.
Uzmansız kazı yapıldı
* Mahallenin ortasında yer alan park hiçbir yasal dayanak gösterilmeden söküldü, inşaat izni olmamasına rağmen tarihi surun dibine şantiye kuruldu. Müzenin haberi ve denetimi olmadan ve başında bir uzman bulunmadan Fatih Belediyesi tarihi yarımadada gece yarısı kazı operasyonu yaparken yakalandı. Her iki olay içinde suç duyurusunda bulunuldu, takipsizlik kararı verildi.
Vatandaşa 2, müteahhite 3 kat
*Sonradan ortaya çıkmıştır ki aynı yer için aynı sayı, tarih ve imzayla onaylanmış biri halk için diğeri müteahhitler için iki farklı imar durumu ve proje hazırlanmış. Halka gösterilecek imar kararında kat irtifası 6.50, kat yüksekliği ise 2'dir. Bu durum başlı başına suçken Fatih belediyesi bir de değişik mimarlık firmaları ile iki farklı proje çizdirmiştir; bu projeleri de aynı sayı, tarih ve imza ile bir şekilde kuruldan geçirmiştir.
* Vatandaş duruma itiraz ettiğinde, vatandaşa müteahhitlere verilen izinlerin aynen kendisine verileceği tekrar başvurması gerektiği söylenmiştir. Tekrar başvurusu sonucunda bu kez kat irtifası ve yüksekliği müteahhitlere verilen proje ve imar kararında olduğu gibidir; yani kat irtifası 9.50, kat yüksekliği 3'tür.
Gazeteciye tehdit
* 31 aralık'ta tarihi tescilli bir binanın usulsüz bir şekilde yıkıldığını duyan ve olayı belgelemek isteyen Radikal Gazetesi Muhabiri Elif İnce'ye ve bölgede oturan ve bölgenin basın sözcülüğünü yapan Çiğdem Şahin'e küfürlü hakaret, saldırıda bulunuldu. (NV)