Fotoğraf: Gönül İlhan
Ayvalık Demokrasi Platformu, ekonomik krizi yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.
Yağmur altında Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda buluşan platform üyeleri, "Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Hayır", "Krizin sorumlusu biz değiliz. Ek zam istiyoruz", "Kadınlar, krizin yükünü çekmeyecek" yazılı pankart ve dövizler taşıdılar.
Platform yaptığı açıklamada, "Türk lirası Dolar karşısında eridikçe işçi ve emekçilerin ücreti, cebindeki para da eriyor. Mutfak yanıyor. Alım gücü düşüyor, halkın sofrasındaki ekmek küçülüyor. Üç ayda TL Dolar karşısında yüzde 40 değer kaybetti. Dolar arttıkça her sabah biraz daha fakirleşerek uyanıyoruz. Sadece fakirleşmiyoruz, aynı zamanda sırtımızdaki borç yükü de artıyor" dedi.
"Maaş zamları yok oldu"
2022 yılı için kamu emekçilerinin toplu görüşmede aldığı komik yüzde 5+7 zammın şimdiden yok olduğunu ifade eden platform şöyle dedi:
"Açıklanan TİS taslağı ile istedikleri zammı alamadan ücretleri eriyen metal işçileri, TİS görüşmelerine yeni başlayacak olan cam işçileri, bir saatlik çalışması karşılığı bir dolar bile alamayan asgari ücretli işçiler, traktörüne haciz gelen üretici köylüler, açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edilen emekliler bu gidişe dur diyoruz. Artık geçinemiyoruz."
Talepler
"Her gece yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız endişesiyle yatıyoruz" diyen Ayvalık Demokrasi Platformu taleplerini şöyle sıraladı:
- Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükü hafifletilsin, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayansın.
- Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.
- Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.
- Dolaylı vergiler düşürülsün, tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.
- Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilsin, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan pay artırılsın.
- En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilsin.
- Herkese temel gelir güvencesi sağlansın.
- Toplumsal Cinsiyete Duyarlı bir bütçe hayata geçirilsin.
- Patronlara ve zenginlere servet vergisi getirilsin. (Gİ/KÖ)