19-22 Aralık 2000'de "Tufan" planının uygulandığı ve altısı kadın 12 kişinin yaşamını yitirdiği Bayrampaşa Cezaevi'yle ilgili Hayata Dönüş Operasyonu davasının bugün 9. duruşması görüldü.
Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Hayri Özdal, gelecek duruşmada şu isimlerin tanık olarak dinlenmesine karar verdiklerini açıkladı:
Operasyonu yöneten komutanlardan olan ve geçen hafta hayatını kaybeden emekli Tuğgeneral Engin Hoş.
Dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Halil İbrahim Tüysüz.
Hayata Dönüş Operasyonu'nu yöneten, dönemin Jandarma Özel Asayiş Komando Birlikleri (JÖAK) Komutanı Albay Burhan Ergin.
Engin Hoş'un operasyondaki yardımcıları olan dönemin İl Jandarma Bölge Komutanı Yardımcısı Mehmet Ay ile Albay Kubilay Aktaş ve Albay Mehmet Polat.
Dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Şube Daire Başkanı ve Balyoz davası sanığı emekli Tümgeneral Osman Özbek.
Dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman.
Dönemin Üsküdar Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Canbaz.
Operasyonda sorumluluğu bulunan ve 2004'te Devlet Üstün Hizmet Madalyası alan dönemin Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun'un yardımcılığı görevini yürüten Hasan Sağlam.
Sanık değil tanık olacaklar
bianet'e konuşan Avukat Güçlü Sevimli, aynı zamanda sanık olan 39 erin tamamının da gelecek duruşmaya gelmesine karar verildiğini, bunun da önemli bir gelişme olduğunu belirtti.
"Bayrampaşa Cezaevi Özel Müdahale Planı EH-3" başlıklı "Tufan" planıyla operasyonu yönettikleri kanıtlanan Tuğgeneral Hoş ile Albay Ergin'e şimdiye dek hiçbir suçlama yöneltilmedi, yargı önüne çıkmadılar. Ergin, bu davada da tanık sıfatıyla konuşacak.
Kriptolu telefonla operasyon talimatı
Geçen duruşmada tanık olarak ifade veren dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, operasyondan bir gün önce Adalet Bakanlığı'ndan telefon geldiğini, Savcı Kemal Canbaz ile birlikte İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı'na gittiklerini söylemişti.
Çitici, komutanlıkta Genel Müdür Yardımcısı Hasan Sağlam ile konuştuklarını, İçişleri Bakanlığı'ndan onlara da operasyon için talimat geldiğini söylediğini aktarmıştı. Çitici, oradaki kriptolu telefonla Adalet Bakanlığı yetkilisiyle konuştuğunu, ardından müdahale talep yazısını imzaladıklarını da açıkladı.
"Sahte ifadeyi" kim imzaladı?
Sanık erlerden Hilmi Çolak, davanın hazırlık aşamasında savcının talebiyle jandarmada verdiği ifadesinin altındaki imzanın kendisine ait olmadığını söylemişti. Bugün mahkemeye sunulan bilirkişi raporuyla da imzanın Çolak'a ait olmadığı kanıtlandı.
Malkara Jandarma Komutanlığı'nda alınan ifadenin "sahte" olduğu ortaya çıkınca, mahkeme ifade tutanağında imzası bulunan jandarma görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Çolak'ın ifadesi daha önce de "kayıp" olduğu öne sürülerek mahkemeye verilmemiş, mahkemenin ısrarlı talebi üzerine ifade mahkemeye ulaşmıştı.
Bingöl "kayıp"mış
Bugünkü duruşmada, ShowTV'den gelen operasyon haberi görüntüleri izlendi. Geçen duruşma emekli Binbaşı Zeki Bingöl'ün tanık olarak dinlenmesine karar verilmişti. Bingöl "adresinde bulunamadığı için" duruşmaya gelmedi. Mahkeme, "Bingöl'ün adresinin tespitine" karar verdi.
Bingöl, olayı anlatan bir kitap yazdığı gibi pek çok kez televizyon programlarına çıkarak yaşadıklarını aktarıyor.
Ayrıca, olay günü jandarmanın yaptığı video çekimlerinin Cezaevi Genel Müdürlüğü'nden istenmesine karar verildi. Duruşma 15 Mayıs saat 10:00'a bırakıldı. (AS)