* Fotoğraf: Emre Orman
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutulan avukat Aytaç Ünsal ile görüşen avukat Güçlü Sevimli, bianet’e yaptığı açıklamada, Ünsal’ın bacaklarındaki nöropati (sinir ucu iltihabı) tedavisi için alması gereken saf B vitaminine ulaşamadığını ifade etti.
Nöroloji uzmanının reçete ettiği ilacın, cezaevi revişi doktorunca yazılmadığı için Ünsal’ın ilacı alamadığını söyleyen avukat Sevimli, hapishanedeki sağlık dosyasında da bunun çok net belirtildiğini belirtti ve “Zaten hem infaz kanununa hem tüzük ve yönetmeliklere göre, hapishane idaresinin en temel görevi mahpusların yaşam ve sağlık haklarını korumak” dedi.
“Bu yeni bir uygulama değil, Edirne de kurulan ilk F tipi cezaevlerinden. Açlık grevcilerine ve açlık grevini bırakanlara B vitamini verilmesi gerektiğini cezaevi idaresi de doktorlar da biliyor. Basit bir tedavi, temin edilmesi de rutin bir işlem….”
F tipi hapishanelerin yürürlüğe girdiğinden beri, 20 yıldır bu konuyla ilgili ciddi bir problem de yaşanmadığını ifade eden Güçlü Sevimli, “Aytaç’ın tutuklanmasının üzerinden uzun zaman geçti, bu ilacın temin edilmemesi ona karşı özel bir tavır olduğu izlenimi yaratıyor. Revir doktoru ilacı yazdığı an bu sorun hemen çözülebilir” diye konuştu.
TIKLAYIN - AYM’den Aytaç Ünsal’a ret
Ünsal, 215 gün ölüm orucunda kalmış, bu sebeple oluşan sağlık sorunlarının tedavisi devam ederken, hakkında infaz erteleme kararı bulunmasına rağmen 11 Aralık 2020’de tutuklanmıştı.
Dosyaya “yetkili” hakimlik bulunamıyor
Avukat Güçlü Sevimli, Ünsal’ın hukuki durumuna dair son bilgiyi de paylaştı:
“Ünsal’ın cezaevinde kalamayacağına dair Adli Tıp Kurumu raporu var. Buna dayanarak infazı ertelenmişti ancak şehirdışına çıktığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Hemen akabinde İstanbul İnfaz Savcılığı bir yıllık infaz erteleme kararını kaldırdı, ardından tutuklandı.
“Tutuklanmasının ardından İstanbul İnfaz Hakimliğine tahliye için başvuru yapıldı. İstanbul, yetkinin Ünsal’ın tutuklandığı Edirne’de olduğunu ifade ederek yetkisizlik kararı verdi. Dosyanın gönderildiği Edirne İnfaz Hakimliği de yine yetkisizlik kararı verdi.
“Dosya şu anda Bölge Adliye Mahkemesinde (istinaf), hangi hakimliğin yetkili olduğuna karar verilecek. İstinaf ise halen karar vermediği için infaz erteleme başvurusu da sonuçlanamıyor.”
“Sağlık durumu tutuklandıktan sonra kötüleşti”
Avukat Güçlü Sevimli, Cuma günü Edirne F Tipi Cezaevi’nde görüştüğü Ünsal’ın durumuna dair şu bilgileri aktardı:
“Sağlık problemleri devam ediyor. Bacaklarındaki sinir ucu iltihabı nedeniyle ağrılar yaşıyor, ancak ayaklarını uzatarak oturabiliyor, sürekli ayaklarını uzatarak durmak zorunda. Normal oturduğunda çok ağrı çektiğini söylüyor. Avukat görüşünde de ayaklarını uzatarak görüşme yaptık. Gece uyurken de ayaklarının altına yastık koyup yükselterek uyuyor, bunun da çok zor olduğunu söyledi. Ayrıca bacaklarında kızarma ve morarma var.”
“En önemlisi de, tedavisi için gerekli koşullar sağlanmıyor. Sağlık durumu tutuklandıktan sonra kötüleşti.”
“Bir süre sonra gözlerin de göremeyebilir”
Avukat Güçlü Sevimli, Ünsal’ın revirde karşılaştıklarını şöyle aktardı:
“Aytaç ‘Revir doktoru haftada bir geliyor, mazgalı açıyor şöyle bir bakıyor tamam iyisin deyip kapatıyor’ dedi.
“Revire çıktığında doktorunun tavrının çok olumsuz olduğunu söyledi, ‘Doktordan çok cezaevi idarecisi gibi bir tavrı var, dinlemiyor. Sağlık durumumu anlatmak istiyorum, bir kez dışarı atıldım. Senin bu sağlık durumun çok önemli değil, bir süre sonra gözlerin de göremeyebilir, yorumunu yaptı’ diye anlattı.
“Nöroloji uzmanı düzenli olarak saf B1 vitamini alması gerektiğini belirtmiş, reçete yazmıştı. Cezaevine iletilen sağlık dosyasında da bu yazıyor. Ancak Aytaç’ın vitamini alabilmesi için hapishanede revir doktorunun da bu reçeteyi yazması gerekiyor. Ama doktor yazmadığı için Aytaç tutuklandığından beri vitamin içemedi. Hastane sevkine de gerek duyulmadı, zaten pandemi koşullarında hastane riskli.”
Ne olmuştu? |
ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların yargılandığı davada, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla Ebru Timtik’e 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukatlardan Ebru Timtik, 27 Ağustos'ta, ölüm orucunun 238. gününde Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Ölüm orucunda olan Aytaç Ünsal Yargıtay’ın adli kontrolle tahliyesine karar vermesinin ardından 4 Eylül’de ölüm orucunu sonlandırıp bağımsız hekimlerce yapılacak tedaviyi kabul etti. ÇHD davasında yargılanan avukatlarla ilgili kararını açıklayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, avukatlar Barkın Timtik, Selçuk Kozağaçlı ve Ezgi Çakır hakkındaki hükümler hariç diğer cezaların onanmasına hükmetti. Avukat Ebru Timtik ölüm orucunda hayatını kaybettiği için onunla ilgili karar verilmesine yer olmadığı ifade edildi. Ölüm orucunu sona erdiren avukat Aytaç Ünsal’ın ise tedavisi bitene dek infazı ertelenmesine hükmetti. İçişleri Bakanlığı, 10 Aralık 2020’de yaptığı açıklamada Ünsal'ın, “Edirne'den yurtdışına kaçmaya çalışırken üç göçmen kaçakçısıyla yakalandığını” açıkladı. Ünsal, Edirne'den üç kişiyle birlikte gözaltına alındı ve tutuklandı. |
(AS)