Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et işleme tesislerine 1 milyon avro'ya kadar yatırım yapan 40 yaşın altındaki kadın girişimcinin yüzde 65, erkek girişimcinin ise yüzde 60 oranında hibe ile destekleneceğini söyledi.
Seçim çalışmalarını, adaylığını açıkladığı Diyarbakır'da sürdüren Eker, Türkiye'nin ilk organize hayvancılık bölgesinin Diyarbakır'da kurulacağını, bölgede yüzde 40 hibe desteği verdikleri 103 tesisin üretim yapacağını söyledi.
"Üreticiye değil şirketlere destek"
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-SEN) Genel Başkanı Abdullah Aysu ise Eker'in "müjdelediği" hibe desteklerinin "hayvan yetiştiricilerine" değil "yetiştiriciden eti teslim alan şirketlere" verileceğini vurguladı.
"Bu tür desteklerin Tarım Bakanlığı'ndan çok Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmesi gerekir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın desteği üretimden pazarlamaya zincirin tüm halkalarında, hayvan yetiştiricileriyle bitkisel üretim yapan çiftçileri hakim kılmaktır. Bunun için de tarıma yapılan desteğin artırılması gerekir."
"1 milyon euro'ya kadar sözü bir yanılsama"
Aysu'ya göre, Bakan Eker'in "1 milyon euro'ya kadar yatırım yapan girişimcilere destekte bulunacakları" şeklindeki açıklaması da "bir yanılsama yaratıyor":
"Et işleme tesisleri hijyenik ortamlar, büyük makineler gerektirdiği için çok pahalı yatırımlardır. 1 milyon euro aslında ancak bir taban fiyat olabilir.
Bakan Eker, '1 milyon euro yatırım yapın, biz de 650 bin verelim' diyor. 650 bin euro, esas itibariyle tarım sektörüne değil, girişimci şirketlere aktarılıyor. Bu, fakir fukaranın parasının şirketlere akıtılması demek."
"640 bin çiftçi toprağını terk etti"
Aysu'nun karşı çıktığı bir başka nokta da Bakan Eker'in "hayvansal, bitkisel, süt ve et üreterek bunları işleyen ve paketleyen tesislere verdikleri yüzde 50 hibe ile üretime geçen 79 tesiste yaklaşık 950 kişinin çalıştığına" dair açıklaması.
2007-2008 yılları arasında 640 bin çiftçinin toprağını terk edip kente göç etmek zorunda kaldığını hatırlatan Aysu, "Şirketler desteklenirken çiftçiye zarar veriliyor" diyor ve soruyor:
"Kendi toprağında üretim yaparak geçinebilmek olanağı varken, buna destek olmak varken, şirketlere para aktarmak ne kadar adaletli?"
"Çiftçinin talepleri dikkate alınmadığı, Türkiye tarımına bütçeden destek verilmediği sürece Bakan Eker'in açıklamaları samimiyetten uzak kalacak. Çiftçinin talebi ise sürecin, üretimden pazarlamaya kadar olan aşamalarında üretici ve tüketicinin birlikte egemen olması ve bunun için de tarıma yapılan desteğin artırılması." (BB)