Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay, Ayşenur yaşamı boyunca kadına özel bir yer ayırdı, biz de bu nedenle adını sağlık merkezimize verdik" dedi.
Kubilay, "Hizmet verecek olan yer bir kadın sağlık merkezidir. Ayşenur Zarakolu da bir kadın olarak çok amansız hastalığına rağmen ömrünün son anına kadar demokrasi ve barışa ilişkin mücadelesini sürdürdü" dedi.
"Sağlık merkezinin tüm giderlerinin İtalya'nın Ancona Belediyesi tarafından karşılandığını" belirten Kubilay, merkezin yaklaşık 400 milyar liraya mal olduğunu; ayrıca Ancona Belediyesinin iki adet tam donanımlı ambulans gönderdiğini" söyledi.
Kimlikleri dahi olmayan kadınların ilçesi
Kubilay, kadın sağlık merkezi kurma amaçlarına ilişkin olarak da, şöyle konuştu:
"Sağlık merkezinin kuruluşuna karar vermeden önce yaptığımız bir ankette; Doğubeyazıt'ta doğum yapan kadınların nüfusun yüzde 10.2'sini, ölen çocuk sayısının binde 44'ünü oluşturduğunu tespit ettik.
Anketlerde, ekonomik sorunlarından dolayı kadınların ancak yüzde 30'u hastanede doğum yaparken, yüzde 70'inin ise halk arasında ebe görevi yapan kadınların yardımıyla doğum yaptıkları sonucunu elde ettik.
İlçe nüfusunun yüzde 50'si kadınlardan oluşuyor. Bir yıl içinde 5 bin çocuk dünyaya geliyor. Öte yandan ilçede yaşayan kadınların büyük bir bölümünün kimlikleri yok, bu da devlet hastanesinde muayene olmaların zorlaştırıyor.
Sağlık Merkezi'nde kütüphane de var
Dört katlı Ayşenur Zarakolu Sağlık Merkezi'nin 1. katında muayene, doktor, hemşire, pansuman ve enjeksiyon odaları bulunuyor.
Merkezin ikinci katı doğumhane olarak ve doğum sonrasında bebeklerin bırakılacağı odalar şeklinde kullanılacak.
Kültür-sanat etkinlikleri için düzenlenen üçüncü katta kadınlara yönelik toplantı salonu, bilgisayar odası, kütüphane ve kermes salonu, dördüncü katta ise, ilçe dışından gelen kadın misafirlerin kalacağı ve dinlenebileceği odalar bulunuyor. (NK/BB)