Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin “İnsan Haklarına Saygı ve Hukuka Dönüş” teması ile Şişli’deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde dün akşam düzenlenen törenle, “Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri” 17. kez verildi.
Ödüller, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı, adli tıp uzmanı, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, gazeteci yazar Ayşe Düzkan ve hak savunucusu, iş insanı Osman Kavala’ya verildi.
Düzkan ve Kavala tutuklu olduğu için törene sadece Şebnem Korur Fincancı katılabildi.
Ödülü alanlardan ikisi tutuklu
Ödül komitesinin açıklamasında, ödüllerin veriliş sebepleri şöyle anlatıldı:
Şebnem Korur Fincancı: Adli Tıp ve işkencenin belgelenmesi alanlarında değerli çalışmalar yaptı ve bu çalışmalarını baskı altında sürdürmeye devam etti. Barış için akademisyenler olarak imzalanan “Bu suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı için “örgüt propagandası yapmakla suçlandı ve 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenliği davasından dolayı tutuklandı, serbest bırakıldı, davası devam ediyor.
Ayşe Düzkan: Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenliği davasında 18 ay hapis cezası verildi. Kesinleşen cezası nedeniyle 29 Ocak 2019’dan bu yana tutuklu. Halen Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde.
Osman Kavala: İddianamede elle tutulur hukuki değeri olan bir delil yok ama Gezi Olaylarının yöneticisi ve 15 Temmuz olayına katılmakla suçlanıyor. Halen Silivri 9 Nolu Cezaevinde tutuluyor.
Ödülle ilgili törende konuşma yapan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hukukun üstünlüğü mücadelesini vermeye devam edeceklerini belirtti, “Benim için büyük bir onur. Ama aynı zamanda çok öfkeliyiz. Kopyala yapıştır iddianamelerle haklarımız elimizden alınıyor” dedi.
Düzkan adına ödülü, Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı gazeteci Nevin Cedav, JİN NEWS Ajansı Muhabiri gazeteci Safiye Alağaş’tan aldı.
Osman Kavala da gönderdiği mesajında ödülü almanın kendisi için bir onur olduğunu söyledi.
“Baskı gören kişi ve gruplar gözetildi”
Ödül komisyonu’nun açıklamasında, Türkiye’nin geldiği durumun itibariyle ödülün bu yılki temasının “İnsan Haklarına Saygı ve Hukuka dönüş” olarak belirlendiği ve ödül verilirken baskı gören ve mücadele eden kişi ve gruplar gözetildiği ifade edildi.
“Ödül verilenlerin ortak özelliği baskı görmelerine gerekçe yapılan faaliyetlerinin, düşünce ve ifade özgürlüğü bağlamında faaliyetler olmasıdır.
“Resmi/ fiili OHAL sürecinin iki gerçeği var. Biri yoğun baskı ve hak ihlalleri, diğeri ise; giderek derinleşen ve yaygınlaşarak tüm toplumu içine alan bu baskıya rağmen barış isteyenler, demokrasi isteyenler, adalet isteyenler, gerçekleri yazmak, aktarmak isteyenler, insanları yaşatmak isteyenler, eşit özgür kardeşçe bir yaşam isteyenler, mücadeleleri, itirazları ve ısrarlı talepleri. Baskıya karşı susmayanları saygıyla selamlıyoruz…”
Ödül geçen yıl da şu isimlere verilmişti:
Ayşe Çelik (tüm “çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın” diyenler adına), Selahattin Demirtaş (tutuklu milletvekilleri ve seçilmişler adına), Onur Hamzaoğlu, (barış talep ettiği için tutuklanan ve baskı gören hekimler adına), Murat Sabuncu (baskı altındaki gazeteciler adına), Sezin Uçar, (tutuklu avukatlar adına), Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, (tüm tutuklu öğrenciler adına), Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi (kapatılan ve faaliyeti durdurulan gazete ve yayın kuruluşları adına), Hasan Ceylan (tüm tutuklu ve baskı altındaki insan hakları savunucuları adına)
Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, insan hakları savunucusu ve yayıncı Ayşenur Zarakolu’nun aramızdan ayrılmasını takiben 2003 yılından bu yana her yıl, genelde insan haklarına, demokrasiye ve barışa yönelik, özelde düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik ağır baskılarla karşılaşanlara ve bu ağır baskıya rağmen susmayarak topluma yol gösteren, umut olan kişi, kurum ve kesimlere “Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade özgürlüğü Ödülü” veriyor. (AS)
* Fotoğraflar: TİHV