Cumartesi Anneleri / İnsanları Galatasaray Meydanı’ndaki 671. buluşmalarında 23 yıl önce kaybedilen Sağlık Sen Ankara Şubesi Kurucu Başkanı Eczacı Ayşenur Şimşek’in akıbetini sordu.
24 Ocak 1995’ten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Ayşenur Şimşek’in Ankara’da yaşayan annesi Şerife Şimşek, sağlık sorunları nedeniyle Galatasaray Meydanı’na gelemedi.
Ancak buluşmaya mesaj gönderen anne Şimşek, “Kızımı kaybedenler yargılansın adalet istiyorum” dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından hazırlanan 671. hafta basın açıklamasını Cumartesi İnsanları’ndan Yeter İşler okudu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticilerine yönelik gözaltı operasyonunun da eleştirildiği açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
“Barış istemek suç değildir”
“TTB’nin insan haklarını ve barışı destekleyen, halk sağlığına dikkat çeken görüşünü açıklaması üzerine yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldı. Türkiye’nin saygın hekimleri ev baskınlarıyla gözaltına alındı.
“Bu süreç yaşanırken biz de gözaltında kaybedilen bir sağlık emekçisini, eczacı Ayşenur Şimşek’i anıyoruz.
“Savaş karşıtlarına yöneltilen soruşturmalar, gözaltılar ve tutuklamalar üzerine bir kez daha hatırlatıyoruz: Türkiye’de yürürlükte olan hukuk, anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler açısından ‘barış talebi’ haktır.
“Yine Türkiye’nin de taraf olduğu Kişisel ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’de ‘Savaş propagandası ve düşmanlığı savunma yasağı’ vardır. Kısacası; hukuki açıdan suç olan savaş karşıtı olmak değil, savaş propagandası yapmaktır.
“Hükümetin savaş politikalarını eleştirmek, karar vericileri savaşın yıkıcı etkilerine karşı uyarmak, sorunları demokratik yöntemlerle çözmeye çağırmak yurttaş olarak herkesin hakkıdır.
“24 Ocak 1995’ten itibaren haber alınamadı”
“27 yaşındaki Ayşenur Şimşek Ankara’da yaşıyordu.1990 yılında Hacettepe Eczacılık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra eczacı olarak çalışmaya başladı.1991 yılından itibaren de sağlık emekçilerinin örgütlenmesi çalışmalarının içinde yer aldı ve Sağlık -Sen Ankara Şubesi Kurucu Başkanı oldu.
“Bu çalışmaları sırasında iki kez gözaltına alındı uzun süre gözaltında tutuldu ve ağır işkence gördü. Ailesini defalarca telefonla arayan kişiler ‘Bu işleri bırakmazsa sonu kötü olur’ diyerek tehditlerde bulundu.
“1993 yılının Ekim ayında hakkında bir yakalama kararı çıkartılan Ayşenur Şimşek, polis tarafından arandığı için ailesinin evine gidemedi ancak haberleşmeleri 24 Ocak 1995 tarihine kadar düzenli olarak devam etti. Bu tarihten sonra Ayşenur Şimşek’ten haber alınamadı.
“Gözaltına alınmadığı söylendi”
“Bunun üzerine emniyete, savcılığa ve İçişleri Bakanlığı'na başvuran aileye ‘Gözaltına alınmamıştır’ denildi.
“Tüm yasal girişimleri sonuçsuz kalan aile, 21 Mart 1995 tarihinde yaptıkları basın açıklaması ile arama kampanyası başlattı.
“Kimliği meçhul kişi”
“Kampanya devam ederken bir gazetede yayımlanan haber üzerine savcılığa başvuran ailesi 79 gün sonra Ayşenur’un izine ulaştı.
“Otopsi raporuna göre 28 Ocak 1995 tarihinde öldürülen Ayşenur Şimşek’in bedeninde işkence izleri vardı. Kafasından ve göğsünden ateşli silahla yakın mesafeden vurulan Ayşenur Şimşek 29 Ocak 1995 tarihinde Kırıkkale yolunda bulunmuştu.
“Ailesi devletin tüm kurumlarına başvurmasına rağmen, Ayşenur’un cansız bedeni üç hafta boyunca morgda bekletildikten sonra ‘kimliği meçhul kişi’ olarak Kırıkkale kimsesizler mezarlığına defnedilmişti.
“Ayşegül Şimşek Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar’ın emrindeki Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındı, işkence gördü ve kaybedildi.
“Tansu Çilleri’in Başbakan, Nahit Menteşe’nin İçişleri Bakanı olduğu 50. Hükümet, ailenin başvurularına rağmen Ayşenur Şimşek’in gözaltında kaybedilmesini engelleme yükümlülüğünü yerine getirmedi.
“Cezasızlık son bulmalı”
“Ayşenur Şimşek dosyasındaki 23 yıllık cezasızlık son bulmalıdır. Ayşenur Şimşek’in kaybedilmesinde sorumluluğu olan, kaybedilmesini engelleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen herkes yargılanmalıdır.
“Ayşenur Şimşek için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz.” (EKN)
* Fotoğraf: Twitter - Medyascope