Fotoğraf: MA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış-Beştaş ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Fatma Kurtulan, Aysel Tuğluk’la ilgili Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu.
Başvuruda, hastalığı kritik aşamada olan demans hastası Tuğluk’un cezaevinde tutularak hak ihlaline maruz kalmaması ve telafisi imkânsız zararlara mahal verilmemesi için tahliyesine yönelik koşulların sağlanması talep edildi.
- Tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk’un tahliye edilmesine dair Anayasa Mahkemesi’ne yapılan ihtiyati tedbir talepli başvuru ile Adli Tıp Kurumu Üst Kurulu ile Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan son itirazlar henüz sonuçlanmadı.
ATK’dan “cezaevinde kalabilir” raporu
Başvuruda, Tuğluk’un salık durumuna dair şu bilgiler yer aldı:
“Avukatları, Tuğluk’un sağlık durumunun birlikte kaldığı arkadaşları, avukatları ya da aile üyelerinin yanı sıra cezaevi personeli ve yöneticileri tarafından da yakından gözlendiğini, unutkanlığının ciddi boyutta olması ve sağlık durumunun geldiği kritik aşama sebebiyle cezaevi gözlem kurulu tarafından Mart 2022 tarihinden bu yana periyodik olarak ‘değerlendirmeye tabi tutma’ kararları verildiğini duyurdu.
“Hastalığın geldiği aşama sebebiyle bir başkasının yardımı olmaksızın cezaevinde yaşamını idame ettiremeyeceğini ifade eden avukatlarının Mart, Nisan ve Mayıs aylarında edindikleri tıbbi belgeler, Tuğluk’un birlikte kaldığı tutukluların tanıklıkları, avukatların gözlemleri, cezaevi gözlem kararları ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın bilimsel mütalaasını içeren başvuru sonucunda ATK, Tuğluk’a ‘cezaevinde tek başına hayatını idame ettirebilir’ raporunu verdi.”
“Subjektif gerekçelerle tutuluyor”
Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan başvuruda, Aysel Tuğluk’un ilerleyen demans hastalığı nedeniyle cezaevinde tek başına zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamayacağına yönelik birçok sağlık kurumu tarafından raporlar hazırlandığı belirtildi:
“Adli Tıp Kurumu tarafından da Tuğluk’un hastalığının ilerlediği tespit edilmiş olmasına rağmen ATK tarafından Tuğluk hakkında ısrarla ‘cezaevinde tek başına hayatını idame ettirebilir’ raporu verilmekte, cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyen Tuğluk cezaevinde tutulmaya devam edilmektedir.
“ATK 3. İhtisas Kurulu 22 Haziran 2022 tarihinde yeni bir rapor tanzim etmiş olup Tuğluk'un muayene esnasındaki birçok testteki hatırlama düzeyinin aşırı zayıflığını ve sayısal skorların ne kadar yetersiz olduğunu belirtmiş ise de 'cezaevinde tek başına hayatını idame ettirebilir' sonucunu içeren bir rapor tanzim etmiştir. Başlıbaşına bu durum dahi Aysel Tuğluk’un hala cezaevinde tutuluyor oluşunun bilimsel, objektif ve hukuki değil, subjektif gerekçelerle olduğunun izahıdır.”
Ayrıca, Aysel Tuğluk’un unutkanlığının boyutlarının yaşam hakkını yok edici düzeyde oluşu vurgulandı.
Ne olmuştu?
Aysel Tuğluk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı görevindeyken, 29 Aralık 2016'da tutuklandı.
Hakkında hazırlanan iddianamede, DTK Eş Başkanlığı döneminde yaptığı açıklamalar ve faaliyetleri nedeniyle suçlandı.
16 Mart 2018'de kararını açıklayan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Aysel Tuğluk'a "örgüt yöneticisi olmak" iddiasıyla 10 yıl hapis cezası verdi. Yapılan itirazların ardından Yargıtay 16. Ceza Dairesi de Tuğluk hakkında verilen hapis cezasını onadı.
Ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında da tutuklandı.
Halen Kandıra 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Tuğluk’a Seka Devlet Hastanesinde 15 Mart 2021'de demans tanısı konuldu.
Kobani davasının 1 Ağustos 2022 tarihli duruşmasında ifade vermeye zorlanan Tuğluk, heyetin ısrarlı sorularını, “Ne zaman olmuş, ne olmuş hiçbir şey bilmiyorum ki. Ne için yargılandığımı bilmiyorum” diye yanıtladı.
Tuğluk davanın 5 Ağustos’taki duruşmasında tahliye edildi ancak ilk yargılandığı davadan aldığı ceza gerekçe gösterilerek tahliye edilmedi. (AS)