Cumartesi Anneleri'/İnsanları Galatasaray Meydanı'ndaki 260. oturmalarında Hasan Ocak'ı andı. Aysel Ocak 21 Mart 1995'te kaybedilen ağabeyinin ifaillerini sordu, ortak açıklamayı okudu.
"Failleri belli, kayıplar nerede?" yazılı pankart açıp kayıpların fotoğrafları ile kırmızı karanfiller taşıyan kayıp yakınları da İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey'den sonra Siirt Şube Başkanı Vetha Aydın'ın tutuklanmasını protesto etti.
"Kayıp politikası sürüyor"
260 haftadır 'Sessizlik duvarını' yıkmak için mücadele verdiklerini belirten Aysel Ocak, "Onlarsa, kayıplarımızın faillerini değil, kayıpları arayan insan hakları savunucularını tutukluyorlar" dedi.
Devletin gözaltıları inkar etme politikasının sürdüğünü de belirten Aysel Ocak, gözaltına alındığı sekiz gün boyunca kabul edilmeyen ancak sonunda Metris Cezaevi'nde bulunan Ali Yetgin'in durumuna dikkat çekti.
Aysel Ocak, yasaları uygulamayan, tutukladığı kişinin akıbetini gizleyen tüm görevliler hakkında soruşturma açılmasını istedi.
11 hükümet değişti, tavır aynı
Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemlerinin başlamasından bu yana 11 hükümetin değiştiğine dikkat çeken Ocak, "Değişmeyen tek şey hükümetlerin kayıplar konusundaki tavrı oldu. Kayıpların akıbetleri sorulunca sustular. Failleri isim isim saymamıza rağmen duymadılar" diye konuştu.
Hasan Ocak, 12 Mart 1995 Gazi katliamının ardından gözaltına alınarak kaybedildi. Ocak'ın bulunması için ailesi ve insan hakları savunucuları 55 gün boyunca Türkiye ve Türkiye dışında sordukları "Hasan Ocak nerede" sorusuna devletten "bizde yok" yanıtı aldı. Oğlunun bulunmasını talep eden eden Emine Ocak tutuklandı.
Adli Tıp'tan gelen bir telefonla işkenceyle öldürülen Hasan Ocak'ın Kimsesizler Mezarlığı'nda gömüldüğü ortaya çıktı.
Galatasaray'da her cumartesi saat 12.00'de "Kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın" talepli Cumartesi Anneleri/İnsanları oturmaları Ocak'ın cansız bedeninin bulunmasıyla 27 Mayıs 1995'te başladı. (BB)