Aysel Gürel’in 60 yıl boyunca biriktirdiği ve ölümünün ardından kızları Müjde ve Mehtap Ar tarafından saklanan el yazması binlerce sayfa şiir, söz, mektup ve çalışma notlarının bir kısmı “Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam” kitabında toplandı.
10 yıldır bir sandıkta saklanan, bugüne dek sanatçı Tarkan’a, o da kısmen açılmış bu arşiv, Aysel Gürel hakkında hazırlığına başlanan bir dizi kitap serisi için Tekin Yayınevi’ne açıldı.
“Şiir yazılmaz, yaşanır. İnsanın kendi yaşadıkları, başkalarının yaşadıkları aşklar, acılar, ama sana ait aşklar... Ama bunun belli bir formülü yok. Şiir yazmak için yetenek, kültür, dil, arzu, hasret, ayrılıklar gerekli. Ama ilham perisi yalan. Şiir zaten benim nabzımda var. Önümde ne varsa, gazete kâğıdı, peçete ona yazıyorum. Kalemi elime aldığım zaman kalemin bir yürüme süreci var. Yürüme süreci bitince şiir de bitiyor. Kalem ne diyeceğini biliyor. O kalem içinde benim arzularım, yaşamışlığım var. Kalemin içinden akıyor gidiyor her şey.”
"Bir tesadüf"
Kitapta Aysel Gürel’in şiirlerinin nasıl keşfedildiği şöyle anlatılıyor:
“Çocukluğundan beri edebiyata meraklı olan Aysel Gürel; oyunculuğu sürdürürken, bir yandan da sarı yapraklı defterine şiirler karalar. Tiyatrodan arkadaşı Baha Boduroğlu tesadüfen gördüğü bir şiirini bestelemek ister. Güzin ile Baha’nın söylediği ‘Deli Balım’ böyle ortaya çıkar. ‘Yörük Yaylası’ popüler olunca devamı gelir. 1970’lerde ise ‘Ateş Böceği’ Aysel’in başına konmuştur. Aysel Gürel zamanıdır artık.”
Kitaba giren arşiv, 60 yıl boyunca Gürel’in bulduğu her boş sayfayı, mendili, gazete ve dergilerin üzerini, kartonların resimli ön yüzleriyle arkasını içinden dökülen satırlardan oluşuyor.
Aysel Gürel’in el yazısı ile yazılmış binlerce sayfadan oluşan şiirleri, üç kişi tarafından çok kısa sürede gözden geçirildi. Hızlıca bir tarama yapıldı ve 290 şiir seçildi.
Daha sonra kitap için 144 şiir seçildi. Bu kitap Aysel Gürel kitap dizisi planlandığı için 144 şiirle çıktı. El yazması şiirlerinin orijinal sayfalarından bir kısmı fotoğraf olarak kitaba konuydu.
İki Ünzile şiiri
Arşiv taramasında Gürel’in en sevilen şiirlerinden olan “Ünzile”nin orijinal elyazısı da ortaya çıktı. “Aysel Gürel Ünzile’yi iki kez yazmış. İkisinde de farklı dörtlükler var. Şiir, bestelenmiş olan Ünzile’den oldukça farklı dizelere sahip. İlk Ünzile’nin yazılmasının (1981) üzerinden on yıllar geçtikten sonra kaleme alındığı aşikâr olan “Ünzile II” ise karşımıza iyi ki çıktı… Bu di-zelerde, büyümüş bir Ünzile’yle birlikte sorunları da katlanarak artmış bir Türkiye bulacaksınız.
Kitabı yayına hazırlayan tekin Kitabevi Aysel Gürel’i şu sözlerle anlatıyor:
“Ben şarkı yazar, şarkı satar, ekmeğimi, peynirimi, sütümü satın alırım. Yazarken güzelleşirim gencecik olurum; diyen şairin derdinin çok da para olmadığını sayfalar ilerledikçe anlayacaksınız… Genelevde çalışan kadınlara yazdığı şiir, mahallenin delisi Zehra’yı anlattığı şiir, ‘Kiralık Odalar’, ‘Aşk uğruna şehit edilmiş bütün kızlara’ ithaf ettiği ‘Ay Yüzlü Kızlar’ ve ‘Tarlada, fabrikada, sahnede, masa başında, tezgâhta, onurla çalışan bütün emekçi genç kız kardeşlerime’ diyerek ithaf ettiği ‘Bir Genç Kız Yetişiyor’, ‘Her Kadın Bin Kadın’ şiirleri… Ve ‘Herkesin bir şiiri, bir ritmi vardı. Bunu bulmalıydım. Kendimi değil toplumu yazmalıydım’ diyen Aysel’in dizeleri, bizleri kendi müziklerimizde bir kez daha buluşturuyor.” Yayınevi kitabı Aysel Gürel’in ünlü dizelerinden yola çıkarak “Ne Sevdası Ne de Kavgası Biten tüm kadınlara” sunuyor.
Aysel Gürel kimdir?
7 Şubat 1928'de Denizli'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünden mezun oldu. Şarkı sözü yazarı, edebiyat öğretmeni, tiyatro oyuncusu ve şairdi. Firuze, Ünzile, Yalnızca Sitem, 1945, Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam, Değer mi?, Sır, Yolun Başı, Sarıl Bana, Zor Kadın, Aşk, Yanarım, Vur Yüreğim, Abone, Zorba Aşk, Dönmeyeceğim, Ayrıldık İşte, Son Dua, Gençlik Başımda Duman (Ateş Böceğim), Bilmem Hatırladın mı?, Deli Balım, Yörük Yaylası, Arabesk şarkılarına söz yazdı.
Şiir Şimdi ve Senin İçin Sana Değil isimli iki de kitabı bulunan Gürel, Meyhane Köşeleri, Tek Kollu Canavar, Yurda Dönüş, Mıstık, Gümüş Gerdanlık, Silemezler Gönlümden, Hop Dedik Kazım, Öyle Olsun, Tantana Kardeşler, Kaybolan Saadet, Arzu, Yansın Bu Dünya, Fosforlu Cevriye filmlerinde rol aldı.
Gürel son olarak, hastanede tedavi gördüğü sırada, Aysun Kayacı ile birlikte bir reklam filminde rol almıştı. (HK)