İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi, Anadolu 40. Asliye Ceza Mahkemesi'nce hemşire Ayşegül Terzi'yi darp ettiği gerekçesiyle Abdullah Çakıroğlu'na açılan dava dosyasına ilişkin yapılan istinaf başvurularını karara bağladı.
Daire, sanık Çakıroğlu'nun Terzi'ye yönelik işlediği 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan verilen 2 yıl hapis cezasına ilişkin istinaf başvurusunu, yerel mahkemenin kararında usul ve esasla ilgili bir aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddetti.
Çakıroğlu, "inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme", "kasten yaralama" ve "hakaret" suçlarından 3 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
"Hükme yer yok"
Sanık Çakıroğlu'nun yaralama eyleminin ise '"nanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçunun cebir unsuru kapsamında kaldığını belirten daire, sanık hakkında "kasten yaralama" suçundan verilen 8 aylık hapis cezasına ilişkin hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verdi.
Daire, sanık Çakıroğlu'na "hakaret" suçundan verilen 1 yıl 2 aylık hapis cezasına ilişkin de atılı suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.
Ceza dairesinin bu kararıyla Çakıroğlu'nun cezası 2 yıla düştü ve karar kesinleşti.
Ne olmuştu? 12 Eylül 2016 günü İstanbul'da hemşirelik yapan Ayşegül Terzi, çalıştığı hastaneden çıkıp evine giderken bindiği otobüste, Abdullah Çakıroğlu'nun saldırısına uğradı. Daha sonra verdiği röportajda saldırganın kendisine "Şort giyenler ölmeli" diyerek sözlü sataştığını, ardından da otobüsün demirinden destek alarak yüzüne tekme attığını anlattı. Haberin basına yansıması üzerine otobüsteki kamera kayıtlarına ortaya çıktı. 17 Eylül günü saldırı kamuoyunda ve sosyal medyada büyük tepki çekince, 35 yaşındaki özel güvenlikçi Çakıroğlu gözaltına alındı. Çakıroğlu, ilk ifadesinde "Giydiği şort ortama uygun değildi. Bu nedenle sinirlenip hareketi yaptım" dedi; adliye yolunda ise: "Arkadaşlar her şey kontrol altında... Sıkıntı yok gerekli izahatları yapacağım... Vandalların saldırısına uğradım... 20 tane solcu terörist bana saldırdı... Her şey İslam hukukuna göre oldu" dedi. Çakıroğlu serbest bırakıldı. 19 Eylül günü yeniden gözaltına alınan ve tutuklanma talebiyle adliyeye sevk edilen Çakıroğlu, tutuklandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Çakıroğlu hakkında "İnanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme", "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama", "Kasten yaralama" ve "Hakaret" suçlarından toplamda 2 yıl 7 aydan 9 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 26 Ekim Çarşamba günü davanın ilk duruşması görüldü. Sanığın ilerde alınacak raporda kısmi ya da tam akıl sağlığı bozukluğunun tespit edilme ihtimalini dikkate alan mahkeme Çakıroğlu'nun tahliyesine karar verdi. Duruşma 21 Aralık tarihine ertelendi. 27 Ekim'de tahliye kararına hem başsavcılık hem de Terzi'nin avukatları itiraz etti. 28 Ekim günü akşamüstü saatlerinde Çakıroğlu, polis ekipleri tarafından Çekmeköy'de gözaltına alındı. Geceyi Çekmeköy İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde geçiren Abdullah Çakıroğlu, saat 11.00 sıralarında Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na sevkedildi. Mahkeme Çakıroğlu'nun tutuklanmasına karar verdi. (HK) |
(EMK)