Kürt kentlerinde sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü sırada 8 Ocak 2016'da Beyaz Show'a bağlanarak "çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın" diyen Ayşe Çelik, Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır milletvekili aday adayı oldu.
Ayşe Öğretmen, o günden bugüne yaşadıkları ve milletvekili aday adayı olma kararı hakkında bianet'e konuştu.
"Hani hepimiz aynı gemideydik?"
Çatışmaların başlamasıyla Silvan'dan Diyarbakır merkeze taşındıklarını söyleyen Çelik, "Dinlenmek için odaya geçince o program açıktı. Ben de 'hani Türkiye'nin doğusu ile batısı birdi, hani hepimiz aynı gemideydik? Biz burada yaşamla mücadele ederken, siz orada nasıl gülüp eğlenirsiniz' diye programa bağlanmaya karar verdim. Sonrasında yaşananları biliyorsunuz" dedi.
"Hain değil, kahraman"
Yayından sonra hem destek alan hem de ölüm tehditleri aldığını kaydeden Çelik, "Aslında bana yaşatılanların sebebi o telefonun Diyarbakır'dan, bir Kürt'ten gitmesiydi. O telefon İzmir veya İstanbul'dan gitseydi, benim gibi hain değil, kahraman ilan edilirdi" şeklinde konuştu.
*Ayşe Öğretmen, cezaevine girerken
Sözlerinin arkasında
Sözlerinden ötürü toplumsal linçten tutalım cezaevine kadar ciddi bir adaletsizliğe maruz kaldığını belirten Çelik, "Bunların hepsini yaşayan 'çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın' diyen biri. Ben her zaman ve koşulda sözlerimin arkasında durdum. Bunu her zaman ve koşulda söylemeye devam edeceğim. Çünkü ben yaşamı ve barışı savunan, bedel ödeyen halkın bireyiyim" ifadelerini kullandı.
"Çocuklar ölmesin" suç, "kafa keseriz" serbest
"Biz Hizbullahçıyız. Erdoğan'a dokunsalar kafalarını keseceğiz" dedikten sonra gözaltına alınıp serbest bırakılan İsmail Cevher Kasımoğlu'na dikkat çeken Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Şaşırmadım. Çünkü konuşan kişi, onlardan değilse bütün sistem harekete geçip başına her türlü işi açarlar. Muhalifsen anında evin basılır, gözaltına alınır veya cezaevine girersin. Ama onlardan biriysen, toplumun 'gazını' almak için belki emniyette misafir edilir, ardından bırakılırsın."
"Artık bu düzeni bozmak gerek"
Kürt halkının barış uğruna yıllardır büyük bedeller verdiğini söyleyen Çelik, "Kürtler, barış ve eşitlik için var gücüyle direniyor. Haksızlık karşısında susmak, acıları görüp de duyarsız kalmak mümkün değil. Artık bu düzeni bozmak gerekir" dedi.
Amed'teyim.
— Ayşe ÇELİK (@aysederancelik) March 20, 2023
28.Dönem Yeşil Sol Parti'den Amed milletvekili aday adaylığı başvurumu yaptım.
'Çocuklarımızın özgür ve ana dillerinde yaşadıkları, annelerin ağlamadığı, barışın hüküm sürdüğü bir gelecek hayali ile...✌???? pic.twitter.com/H11lcrskr2
Hayali ne?
Ayşe Çelik, Meclis'e girme isteği hakkında şunları kaydetti: "Ülkem için tek hayalim, tüm uygulamaların şeffaf ve hukuka uygun olarak yapılması; ezilen, ötekileştirilen halkların, barışın ve kardeşliğin, kadınların ve çocukların, sokak hayvanlarının sesine ses olmak. Cezaevinden sonra içerdeki çocukların da sesi olmaya karar verdim. Meclis'te daha güçlü bir şekilde mücadele etmek istiyorum."
15 Mayıs'ta nasıl bir sabaha uyanacağız?
Hak, hukuk ve adaletin hüküm sürdüğü, barış içinde yaşanacak bir geleceği inşa edeceklerine inandığını aktaran Çelik, "15 Mayıs sabahı her şeylerini, çocuklarını kaybeden depremzedelerin çığlıklarına kulak verilen bir sabaha uyanacağız. Ekonomi okuyorum deyip de ülkeyi sefalete sürükleyenlerin olmadığı bir sabaha uyanacağız. Siyaseti hakkıyla yapan Demirtaş ve yol arkadaşlarını rehin tutmayan bir sabaha uyanacağız. Liyakatsiz kişilerin atanmadığı bir sabaha uyanacağız" diye konuştu.
Ayşe Çelik kimdir?
Çelik, 1986 Diyarbakır doğumlu. Dicle Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği mezunu. Evli ve Deran isimli bir kız çocuğunun annesi. 2008-2016 arasında Diyarbakır'da ücretli Resim ve İngilizce öğretmenliği yaptı. Beyaz Show'a katıldığı günden beri öğretmenlik yapamadı.
Ne olmuştu?
Çözüm sürecinin bitirilmesiyle ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının ardından 8 Ocak 2016'da Kanal D'de Beyazıt Öztürk'ün sunduğu Beyaz Show programına katılan öğretmen Ayşe Çelik hakkında "Çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın" dediği için "terör propagandası yapmak" iddiasıyla dava açılmıştı.
1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Çelik, 20 Nisan 2018'de bebeği Deran ile birlikte cezaevine konulmuştu. 4 Mayıs 2018'de tahliye edilen Çelik'in cezasının infazı ertelenmişti. 17 Nisan 2019'da erteleme süresi dolduğu için adliyeye giden Ayşe Çelik, tekrar tutuklanmıştı.
Avukatlarının başvurduğu Anayasa Mahkemesi, Çelik hakkında ifade özgürlüğü ihlali kararı ile birlikte 5 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar vermişti. Ardından Çelik, 9 Mayıs 2019'da Diyarbakır E Tipi Kapılı Ceza İnfaz Kurumu'ndan tahliye edilmişti.
(NT)