8 Ocak 2016’da Diyarbakır’dan telefonla bağlandığı bir canlı yayında, “Çocuklar, anneler öldürülüyor, sessiz kalmayın” dediği için “terör propagandası”ndan hapis cezasına çarptırılan ve altı aylık bebeği ile 20 Nisan’da cezaevine giren Ayşe Çelik’in “denetimli serbestlik” kapsamında tahliye edilmesi için avukatınca bugün başvuru yapıldı.
DHA’dan Ferit Bozarslan’ın haberine göre Çelik’in avukatı Mahsuni Karaman, “iyi halli olan ve açık ceza infaz kurumuna ayrılma şartları oluşan” müvekkilinin “geriye kalan cezasının, denetimli serbestlik yolu ile infaz edilmesinde hukuki zorunluluk bulunduğunu" belirtti.
Karaman’ın Diyarbakır İnfaz Hakimliği'ne yaptığı başvuru, "Kanuna göre 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler, denetimli serbestlikten yararlanabilir” ifadesiyle başlıyor.
Başvuruda AİHM’in ihlal kararlarına atıf
Başvurunun devamı şöyle:
“0-6 yaş grubu çocuğu bulunan müvekkilimin şartlı salıverme tarihi 27 Mart 2019'dur. Talep tarihi itibariyle şartlı salıverilmesine 11 ay 2 gün kaldığı nazara alındığında iyi halli ve açık ceza infaz kurumuna ayrılma şartları oluşan müvekkilin geriye kalan cezasının denetimli serbestlik yolu ile infaz edilmesinde hukuki zorunluluk bulunmaktadır. Hükümlü hakkında mahkûmiyete dayanak yapılan 'terör propagandası suçu', düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında tartışılabilecek niteliktedir. Terör propagandası suçuna dayalı olarak verilen birçok mahkûmiyete kararının, ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiği ve bu nedenle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde ülkemiz aleyhine çok sayıda ihlal kararı verildiği bilinmektedir."
Karaman, ”terör propagandası” suçunun hukuksal niteleme itibarıyla “terör suçu” olmadığını ve müvekkilinin “terör suçlusu” ya da herhangi bir örgütün mensubu olmadığını belirterek, koşullu salıverilmesine bir yıldan az süre kalmış Çelik’in “açık cezaevine ayrılma koşullarının oluştuğunun tespitine ve 1 yıldan az kalan cezasının denetimli serbestlik tedbiri ile infazına” karar verilmesini talep etti.
Anayasa Mahkemesi’nin kararının beklenmesinden dolayı Mahsuni Karaman cezanın infazının ertelenmesi için 20 Nisan’da 10 günlük ek süre talep etmiş, talebin red edilmesinin ardından Ayşe Çelik altı aylık bebeği Deran’la birlikte Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne girmişti. (ŞA)