Türkiye feminist hareketinin öncülerinden ve KA.DER eski başkanlarından Ayşe Bilge Dicleli hayatını kaybetti. Dicleli 4 Haziran'da aniden rahatsızlanarak Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmıştı.
Dicleli yarın (6 Haziran 2017) Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camide kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilecek.
Ayşe Bilge Dicleli eşi Zülfü Dicleli ile birlikte Optimist ve BZD yayınlarının kurucusuydu. Dicleli aynı zamanda Sosyal Dayanışma Ağı’nın da kurucuları arasında yer almıştı.
bianet yazarlarından olan Dicleli, “90’ların Hak Mücadeleleri” yazı dizisine Türkiye’de kadın mücadelesinin nasıl başladığı ve gelişimini ele aldığı "Kadın Mücadelesinin 'Uzmanlaştığı' Yıllar" başlıklı yazısıyla katkıda bulunmuştu.
Yazıda şöyle diyordu:
“12 Eylül darbesinin hemen ertesinde sol hareketin katı hiyerarşik yapısını ve bu yapı içindeki kadınların konumunu eleştiren bir grup kadın bağımsız kadın hareketinin ilk tohumlarını attı.
“Bilinç geliştirme ve feminizmle ilgili Batıda yayınlanmış kitapları Türkçeleştirme çalışmalarıyla başlattıkları feminist hareket zamanla güç kazandı.
“Uluslararası Ayrımcılığa Karşı Sözleşmeye uyulmasını talep eden binlerce imzalı Kadınlar Dilekçesi, Ayrımcılığa Karşı Kadın Dayanışması Derneği, Dayağa Karşı Yürüyüş (12 Eylül darbesinden sonra gerçekleşen ilk yasal yürüyüştü), ‘Bağır! Herkes Sesini Duysun!’ ve ‘Bedenimiz bizimdir! Cinsel Tacize Hayır! (Mor İğne)’ gibi kampanyalar ve kitlesel eylemler birbirini izledi.”
68 kuşağından olan Ayşe Bilge Dicleli, THKP-C Davası’ndan yargılanmış ve Sağmalcılar Cezaevi’nde yatmıştı.
Soldan sağa Ayşe Emel Mesci, Ayşe Bilge Dicleli, Ayşe Baykara Sağmalcılar Cezaevi'nde
Ayşe Bilge Dicleli...KA.DER'e ve kadın haklarının güçlenmesine yaptığı katkılar ile onu hatırlamaya devam edeceğiz. Hepimizin başı sağolsun. pic.twitter.com/wvL3GMEYQN
— KA.DER (@KA_DER_) 5 Haziran 2017
Ayşe Bilge Dicleli hakkında
22 Eylül 1948’de Ankara’da doğdu, Alman Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Eşi Zülfü Dicleli ile 1996’da BZD Yayıncılık’ı, 2004’te Optimist Yayıncılık’ı kurdu.
Çok sayıda kitap çevirdi, Türkiye İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) dergisi “Görüş”te dış politika değerlendirmeleri yazdı. Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) Kadıköy şube kurucuları arasında yer aldı, 1999 seçim maratonu ekibinde çalıştı. “Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset” eğitimleri verdi. KA.DER'in 2001-2005 arasında üst üste iki kez KA.DER Genel Başkanlığı yaptı.
Ekolojik Anayasa Girişimi Çağrıcılarındandı. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) “Yeşil İş Çalışma Grubu” üyesi olarak “İşimi Kuruyorum” eğitimlerinde “Yeşil İş” dersi verdi.
KA.DER eğitimlerinde “Yeşil Siyaset Dersi” kolaylaştırıcısı olarak yer aldı.
“Pencereni Aç” isimli kitabı yazdı, “Konuşa Konuşa: İletişimin Sırları”, “Yurttaş 2000/ Günlük Yaşam İçin Bir Hukuk Kılavuzu”, “Eğrisi Doğrusu-Görgülü Ol Hoş Yaşa”, “Kimse Bana Ne Diyemez” kitaplarının ortak yazarları arasında yer aldı. “Küçük Yeşil Adımlar” ve “100 Yeşil Adım” kitaplarının editörlüğünü yaptı.
Sosyal Dayanışma Ağı kurucuları (SODA) arasında yer aldı. WWF Türkiye, Greenpeace Türkiye ve Buğday Derneği üyesi, Global Action Plan International Türkiye temsilcisiydi. İlerici Kadınlar Derneği üyeliği, Türkiye Barış Derneği Genel Yönetim Kurulu üyeliği ve Sosyalist Birlik Partisi Genel Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.
Zeynep Dicleli Erdoğan'ın annesi, Hazal'ın anneannesiydi. (HK)