Brussels Tribunal’ın Ayşe Berktay’a verdiği Uluslararası Dayanışma Ödülü, Irak Dünya Mahkemesi (WTI) sürecinde Berktay ile birlikte çalışan Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsan Hakları Özel Raportörü, Uluslararası Hukuk Profesörü Richard Falk tarafından Berktay’ın kardeşi Ali Berktay’a teslim edildi.
PEN Türkiye Merkez Ofisi’nde gerçekleşen ödül törenine Irak Dünya Mahkemesi (WTI) Çevre Oturumu’nda Oturum Başkanlığı yapan California Üniversitesi Hukuk Profesörü Hilal Enver, PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel, WTI koordinatörlerinden ve İstanbul Oturumu İçerik Komitesi üyesi yayıncı Müge Sökmen, Barış ve Demokrasi Partisi Anayasa Komisyonu ve Danışma Meclisi üyesi yazar Ayşegül Devecioğlu ile PEN Türkiye eski Uluslararası Sekreteri Prof. Suat Karantay katıldı
WTI’nın Belçika oturumunu düzenleyen Brussel Tribunal tarafından barış için çalışanları onurlandırmak amacıyla verilen ödülün töreninde konuşan Falk, Berktay’ın WTI sürecinde özveriyle çalıştığını belirtti.
Falk: Haklı bulduğu değerler için savaştı
Ayşe Berktay, WTI Istanbul Oturumu'nda |
Prof. Dr. Falk, dünyadaki haksızlık ve savaşlar konusunda hükümetlerin görevlerini yapmaması durumunda sivil toplum örgütlerinin bilinci uyandırma konusunda önemli görevleri olduğunu söyledi ve WTI’daki çalışmalarının da buna örnek olduğunu söyledi:
“WTI, ülkelerin politik, hukuki ve moral bakımdan yapamadıklarını yapma açısından çok önemli bir adım olarak görülüyor. Dünyanın genel akışı içinde temel yapılar değiştirecek kadar kuvvetli olmasa da halkların bilinçlenmesi bakımdan önemli bir hareketti.”
Ayşe Berktay’ın da bu süreçteki ağır çalışma gerektiren görevini büyük bir alçakgönüllükle yürüttüğünü belirten Falk, “Ayşe’nin yapmış olduğu bu özveri hepimiz için örnek olmalı. Böylesi ciddi sorumlulukları üzerine alıp, kendi çıkarları yerine, haklı bulduğu değerler için mücadele ederek hepimiz için güzel bir örnek oldu.”
“Irak’ta savaş bitmedi, sadece gündemden çıktı, hala günde binlerce insan ölüyor” diyen Falk, Berktay’a bu ödülün verilmesinin “Irak’taki savaşın hala bitmediğini hatırlatması ve hayatını kaybedenlerin anılması” açısından da önemli olduğunu belirtti.
“Keşke Ayşe burada olsaydı da ödülü kendisine verebilseydim” diyen Falk, 9 Eylül’deki duruşmayı hatırlatarak “Umarım birkaç gün sonra özgürlüğüne kavuşacak” diye sözlerini bitirdi.
Berktay: Toplumumuzun vicdan sorunu
Ödül sertifikasını ve Belçikalı heykeltraş Wim De Cauter'in hazırladığı heykelciliği Ayşe Berktay adına Falk’tan teslim alan Ali Berktay, Brusel Tribunal üyelerine, Berktay’ın Irak’taki savaşa karşı seslerini duyurmak için birlikte mücadele ettiği arkadaşlarına, Falk, Enver ve PEN Türkiye yetkililerine teşekkür etti.
“Bizim toplumumuzun ciddi bir vicdan sorunu var, asıl problem buradan başlıyor” diyen Berktay, Ayşe Berktay’ın gerek WTI’da gerekse BDP içinde de sergilediği tavrın “bu vicdan eksikliğine karşı çıkış” olduğunu söyledi.
“Hapse de atsanız vicdan vicdandır” diyen Berktay, 9 Eylül’de gerçekleşecek duruşmayla ilgili ise “Yasal bir partinin yasal faaliyetleri nedeniyle açılmış bu saçmalığın sona ermesini, Ayşe ve tüm arkadaşlarının serbest kalmasını temenni ediyorum” dedi.
Ödül tesliminin ardından konuşan Hilal Elver, Ayşe Berktay’ın WTI’da “adanmışlık hissi ile çalıştığını” söylerken bu hissi BDP’deki çalışmalarında da gösterdiğini ekledi. Tarık Günersel de bu ödülün Ayşe Berktay, ailesi ve dostlarının yanı sıra Türkiye ve dünyada demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren herkes için önemli olduğunu söyledi.
Duruşma 9 Eylül’de
Bağımsız bir sivil inisiyatif olan WTI, 2003-2005 yılları arasında dünyanın yirmi ülkesinde yapılan oturumlarda Irak Savaşı'nda ABD ve koalisyon ortaklarının işlediği suçları tanıklıklar ve raporlarla belgelemiş, uluslararası hukuk eki ile birlikte dünya kamuoyuna ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sunmuştu.
Mahkemenin 23-27 Haziran 2005'te İstanbul'da yapılan nihai oturumunda Richard Falk iddia heyeti başkanı, Ayşe Berktay ise içerik komitesi üyesi ve koordinatör olarak çalışmışlardı.
7 Ekim 2011 tarihinden beri KCK Davası kapsamında tutuklu bulunan barış aktivisti, insan hakları savunucusu, çevirmen Ayşe Berktay'ın WTI için yaptığı seyahatler, KCK iddianamesinde suç delili olarak yer almıştı.
Berktay’ın yargılandığı KCK davasının bir sonraki duruşması 9 Eylül Pazartesi günü görülecek. Richard Falk’ın Berktay'ı duruşma için götürüleceği Silivri Cezaevi'nde ziyaret etme isteğini Adalet Bakanlığı reddetti. (BK)