Döviz kurlarıyla bağlantılı olarak kağıt fiyatlarının yükselmesi nedeniyle Ayrıntı Yayınları’ndan da zam açıklaması geldi.
Yayınevi sosyal medya hesabında bugünden itibaren uygulanacak zamma ilişkin şu açıklamayı paylaştı:
“Değerli okurlarımız, dövizdeki kur artışına bağlı olarak sektörde yaşadığımız tıkanma sebebiyle 1 Eylül 2018 tarihinden itibaren kitaplarımızın liste fiyatlarında yüzde 25 ile yüzde 40 oranında artışa gideceğimizi sizlere üzülerek bildiriyoruz. Desteğiniz ve anlayışınız için teşekkürler.”
TIKLAYIN - “Kağıt İthalatı İfade Özgürlüğü ve Basın Özgürlüğüne de Engel”
Değerli okurlarımız, dövizdeki kur artışına bağlı olarak sektörde yaşadığımız tıkanma sebebiyle 1 Eylül 2018 tarihinden itibaren kitaplarımızın liste fiyatlarında %25 ile %40 oranında artışa gideceğimizi sizlere üzülerek bildiriyoruz. Desteğiniz ve anlayışınız için teşekkürler. pic.twitter.com/dvrxykWELm
— Ayrıntı Yayınları (@ayrintiyayinevi) 31 Ağustos 2018
“Ayrıntı Yayınları kolektif emeğin ürünüdür”
Açıklamada yalnız kağıdın değil, telif ücreti, toner, kalıp ve selefonun maliyetinin de arttığı belirtilirken matbaa sektörünün tümüyle dışa bağımlı olduğu kaydedildi:
“Yayınevimiz sermayeye emeği, iktidara muhalefeti, iktisada kültürü, askeri marşa oyun havasını tercih eden ve 30 yılı aşkın bir süredir tercihleri bu yönde olanlarla birlikte yürüyen bir politika izledi. 30 yılı aşkın bir süredir, düşünce ve sanat dünyasının usta kalemleri Ayrıntı Yayınları’nın listesini zenginleştirdi ve zenginleştiriyor.
“Sizlere ulaştırdığımız her kitap çok değerli entelektüeller, çevirmenler, editörler, redaktörler, dizgiciler, her türlü hizmet dağıtım elemanlarının emeği olmaksızın var olamazdı. Dolayısıyla Ayrıntı Yayınları Kolektif bir emeğin ürünüdür.
“Maliyetimiz iki katına çıktı”
“Ancak şu sıralar yayıncılık sektörünün tüm bileşenleri gibi biz de ekonomideki bu zorlu süreçten nasibimizi alıyoruz. Büyük oranda copyright eserler basan bir yayınevi olarak bu krizden çok daha fazla etkilendik. Sadece kağıt değil, telif ücretlerinden tonere, kalıptan selefona kadar, dövize endeksli pek çok ithal girdiyle üretiyoruz okuduğunuz kitapları.
“Matbaa sektörünün hammaddeden yedek parçaya, boyadan kağıda tümüyle dışa bağımlı olması yüzünden üretim maliyetlerimiz tam iki katına çıktı. Durum böyle olunca işimiz daha da zorlaştı.
“Birlikte aşacağız”
“Aslında 2018 yılı başından beri kurdan bağımsız olarak gelişen kağıt zamlarını sizlere yansıtmamak için direndik ve kitaplara uzunca bir süredir zam yapmadık. Ancak daha fazla dayanamıyoruz, durum ortada. İyi kitaplar basmaya ve onları sizlere ulaştırmaya devam edebilmemiz için mevcut durumda başta kağıt olmak üzere copyright, matbaa giderleri ve kağıt için iki kat daha fazla ödememiz gerekiyor.
“30 yılı aşkın süredir bizi takip eden, kitaplarımız sevgiyle sarılan siz değerli okurlarımızın yaşanmakta olan bu zor günlerde kitap fiyatlarına getirmek zorunda kaldığımız zamları anlayışla karşılayacağına inancımız tamdır.
“Bu zor günleri hep birlikte aşacağız. Desteğiniz, duyarlılığınız ve anlayışınız için sonsuz teşekkürler. Sizleri seviyoruz.”
Kağıt ithal ediliyorTürkiye, 2005’de kapatılan SEKA Kocaeli fabrikasının ardından, gazete ve kitap kağıdının yüzde yüzüne yakını ithal etmeye başladı. TL’nin diğer para birimleri karşısındaki değer kaybı da kağıda zam olarak yansıdı ve kitap, gazete, dergi gibi birçok yayının baskı maliyetleri arttı. Bazı gazeteler sayfa sayılarını düşürüp zam yaptı, bazıları eklerini kapattı, bazıları da birkaç günlüğüne yayınına ara verdi. Kurban Bayramı’nda Aydınlık gazetesi üç gün boyunca yayınlanmadı. Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerine zam yapıldı. İzmir'de günlük olarak faaliyet gösteren yedi yerel gazete (Yeni Bakış, Ege Telgraf, Dokuz Eylül, Haber Ekspres, İlkses, Ticaret ve Yenigün) pazar günleri basılmama kararı aldı. Basılı mizah yayını Uykusuz, derginin fiyatına zam yaparken bir diğer mizah dergisi Leman ise okuyucularının karşısına cep boy olarak çıktı. |
(TP)