İtalyan ve Fransız sahipli moda markası Gucci, koleksiyonundaki kar maskesi görünümlü siyah kazağı (balaclava jumper) satıştan kaldırdı.
Ağız bölgesinde dudak şekli çerçeveli geniş bir boşluk bırakılan tasarım, siyahları aşağılamak için sembollerden biri olan yüzünü siyaha boyama girişimini çağrıştırdığı için tepki çekmişti.
Tasarımlar "Binlerce yıldır Haute Couter yapan bir markada siyah yüz?" ve "Bu aşırı dramatik kırmızı dudaklar ve siyah yüz tasarımı iğrenç" gibi yorumlar aldı.
Gucci, tepkilerin artması üzerine resmi Twitter hesabından bir açıklama yaparak kazağı mağazalarından ve internet sitesinden çıkardığını duyurdu.
"Bu olay güçlü bir öğrenme vesilesi"
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Gucci 'balaclava jumper' tipi kazağın neden olduğu hata yüzünden en derin özürlerini sunar. Parçanın derhal bütün online ve diğer mağazalardan kaldırıldığını garanti ederiz.
"Çeşitliliğin tam da desteklenecek, saygı duyulacak ve aldığımız her kararın ön saflarında yer alması gereken temel bir değer olduğunu düşünüyoruz.
Gucci deeply apologizes for the offense caused by the wool balaclava jumper.
— gucci (@gucci) 7 Şubat 2019
We consider diversity to be a fundamental value to be fully upheld, respected, and at the forefront of every decision we make.
Full statement below. pic.twitter.com/P2iXL9uOhs
"Bünyemizdeki çeşitliliği artırmaya ve bu olayı Gucci ekibi ve ötesi için güçlü bir öğrenme vesilesine dönüştürmeye kararlıyız."
Prada aksesuarları da tepki çekmişti
Aralık ayında da Prada'nın "Pradamalia" aksesuar serisinde yer alan maymun figürü, 'siyah surat' (black face) makyajına benzemesi nedeniyle tepkilere neden olmuştu.
Tepkiler üzerine Prada'da bir açıklamayla maymun figüründeki maskotları satıştan kaldırdığını duyurmuş ancak tepki gösterenler bunun basit bir dikkatsizlik olamayacağını söyleyerek markayı protesto etmişti.
Siyah yüz makyajıBeyaz sanatçıları siyah makyaj ile siyahlaştırmak 19. yüzyılda parodilerde "popülerlik kazanan" bir ayrımcılık türüydü. 20. yüzyılın ilk yıllarında parodilerde kalmayarak yaygınlaştı. Günümüzde ise çoğunlukla tepkiyle karşılansa da uygulamada zaman zaman karşılaşılıyor. |
(PT)