İkinci turda, 22 Nisan'daki ilk turda en çok oyu alan Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy ile Sosyalist Parti'nin adayı (PS) Segolene Royal yarışıyordu.
16 Mayıs'ta göreve başlayacak olan Sarkozy seçim kampanyası boyunca ABD'yle işbirliği yapacağını, bütün "Fransızların" cumhurbaşkanı olacağını ilan etmişti.
Sarkozy seçildiği takdirde "1968'le açılan sayfayı kapama"yı da vaat etmişti.
Sarkozy'ye göre, Fransız kapitalizminin ahlaki değerlerden uzaklaşmasının sorumluluğu "68 zihniyeti"ndeydi.
AFP'nin haberine göre Sarkozy'nin "zaferi"ni ilan etmesinin ardından Paris'te Segolene Royal'in 5 bin destekçisinin seçim sonuçlarını izlediği Bastille alanında "Her yerde polis var, hiçbir yerde adalet yok" sloganları atan üç yüz kadar gösterici polise taş ve şişe atarak saldırdı, polis de buna göz yaşartıcı gaz ve copla karşılık verdi.
Gece yarısından sonra da süren çatışmalarda bir kişi yaralandı.
Pazar gecesi bütün Fransa'da Sarkozy karşıtı gösteriler sürdü. Nantes kentinden 100 kadar gösterici göz yaşartıcı gazla dağıtıldı.
Marsilya'da da polis 300 göstericiye gaz bombası attı. Lille'de polisle çatışmaya girişen 200 göstericiden biri yaralandı beş kişi de tutuklandı. 10'dan fazla araç ateşe verildi.
Bordeaux'da 2 bin kişinin sokağa çıkmasından sonra başlayan çatışmalarda bir polis atılan taşlarla yaralandı, 18 kişi gözaltına alındı.
Lyon'da yüzlerce göstericiyle polis arasında çıkan çatışmalarda, mağaza vitrinleri kırıldı, 40 araç yakıldı ve tahrip edildi, 10'dan fazla kişi yaralandı ve 25 kişi gözaltına alındı.
Nancy ve Metz kentlerinden de çatışma haberleri geliyordu.
Sarkozy'nin İçişleri Bakanı olduğu 2005'te Paris'in Clichy-Sous-Bois banliyösünde göçmenler ayaklanmış, Fransa genelinde 1173 araç ateşe verilmiş, 330 kişinin gözaltına alınmasından sonra da ayaklanma sürmüştü .
Sarkozy 2005'te Paris banliyölerinde çıkan olaylar üzerine, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve ayrımcılığa son verilmesi için kendisine seslenen göçmenlere "ayaktakımı" (racaille) diye hitap etmişti
Fransa ABD'nin yanında olacak
"Bu gece Fransanın Avrupaya dönüşüdür" diyen Nicolas Sarkozy, "Fransanın kendisine ihtiyaç duyması halinde ABDnin yanında olacağını" söyledi.
Fransızlar, 2005 yılında referandumla AB anayasasını reddetmişti.
Sarkozy: Birkaç gün dinleneceğim
Sarkozy, Parisien dergisine verdiği söyleşide, göreve başlamadan önce birkaç gün dinleneceğini belirtti. Böyle bir aranın gerekli olduğunu belirten Sarkozy, "bu yükü omuzlarıma almadan önce her şeye mesafe almak istiyorum, kampanya yorgunluğunu atmak istiyorum" dedi.
Sarkozy'nin yakın arkadaşı François Fillon Sarkozy'nin bu süre içinde yalnızca dinlenmeyeceğini, ekip düzenlemesi için çalışacağını ve başbakanın kim olacağı üzerinde düşüneceğini söyledi.
Fillon, Sarkozy'nin kuracağı hükümetin merkez temsilcilerinden oluşacağını ama, soldan eşit sayıda erkek ve kadın yer alacağını da belirtti.
Sarkozy'nin UMP'nin başına kendi yerine Brice Hortfeux'yü düşündüğü söyleniyor. Sarkozy'nin böylece kendine yakın bir ismi seçerek partisi üzerindeki ağırlığını koruyacağı düşünülüyor.
Çağdaş bir sol anlayış kurulamadı
Sosyalistlerin eski adayı Dominique Strauss-Kahn, televizyonda yaptığı konuşmada "üçüncü kez gelen cumhurbaşkanlığı seçimi yenilgisi sol için büyük bir başarısızlık" dedi. François Hollande yönetimindeki partiyi sert bir biçimde eleştiren Strauss-Kahn," PS çağdaş bir sol anlayış kuramadı" diye konuştu.
Strauss Kahn, Sarkozy'nin seçimi kazanmasından sonra, bazı Fransızların endişesini paylaştı ve başa kimin gelmesi gerektiği sorusuna "Kim olduğu önemli değil, önemli olan zihniyetin değişmesidir" dedi.(NZ/EK)