Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 13. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri için kullanacağı afişi yarışma ile belirliyor. “Ayrımcılık Yasağı” temasıyla hazırlanacak eserler için son teslim tarihi 15 Ekim 2022.
Merkezinde insan hakları olan belgeselleri sinemaseverlerle buluşturan TİHV İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, bu yıl 13. kez 10-17 Aralık 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda belgesel filmin gösterileceği 13. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin bu seneki teması “ayrımcılık yasağı” olacak.
Belgesel Film Günleri’nin afişi bu sene de yarışmayla belirlenecek. Bu yıl, baskıya yönelik statik tasarımların yanı sıra, ekrana yönelik hareketli tasarımlar da değerlendirmeye alınacak.
Grafik tasarımcılar, “ayrımcılık yasağı” temalı en fazla 5 özgün eser ile yarışmaya katılabilecekler. Ortak çalışmaların da jüri tarafından değerlendirmeye alınacağı yarışma, amatör ve profesyonel tüm grafik sanatçılarına ücretsiz olarak açık.
Başvurular, www.tihvbelgeselfilm.org adresi üzerinden çevrimiçi kabul edilecek.
Yarışmaya katılacak eserlerin özgün, daha önce hiçbir yerde kullanılmamış ve yayınlanmamış, tamamen ve kısmen alıntılanmamış veya kopya edilmemiş olması gerekiyor.
Yarışmada birinci tasarımcıya 7 bin 500 TL, ikinciye 5 bin TL, üçüncüye 2 bin 500 TL ödül verilecek.
3 yılda 1039 eser yarıştı
Yarışma insan haklarına duyarlı grafik tasarımcıların bu alanda duyarlılık yaratacak eserler üretmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.
İlk olarak 2019 yılında “İfade özgürlüğü” temasıyla gerçekleştirilen yarışmaya bugüne kadar 814 tasarımcı 1039 eser ile katıldı.
Yarışmanın seçici kurulu şu isimlerden oluşuyor:
- Emre Senan, Grafik Tasarımcı, Sanatçı, Emre Senan Tasarım Vakfı Kurucusu, Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) Üyesi
- Melike Taşçıoğlu Vaughan, Prof., Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanatlar Bölümü, Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) Genel Sekreteri
- Umut Altıntaş, Dr., Öğr. Üyesi, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü, Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) Yönetim Kurulu Üyesi
- Nilgün Toker, Prof. Dr., TİHV Yönetim Kurulu Üyesi
- Coşkun Üsterci, TİHV Genel Sekreteri
Toplumda farkındalığı artıracak tasarımlar
TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, yarışmanın bu yılki teması olan ayrımcılığın, eşitlik ilkesinin en köklü ihlali ve tüm egemenlik sistemlerine içkin bir olgu olduğunu açıkladı.
Herkesin ırk, etnik köken, sınıf, kast, din, dil, siyasal ya da başkaca kanaatleri, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ulusal azınlığa mensup olma, mülkiyet, doğum ya da yaş, sağlık durumu her ne olursa olsun eşit muamele görme hakkına sahip olduğunu belirten Üsterci, bu yönüyle ayrımcılık yasağı ile eşitlik ilkesinin pozitif ve negatif yönleriyle birbirlerini tamamlayan bir bütün oluşturduklarına dikkat çekti:
“Maalesef dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi bugün ülkemizde de kadınlar, LGBTİ+’lar, Aleviler, Kürtler, Romanlar, sığınmacı ve mülteciler, engelliler, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere pek çok insan, etnik köken, ulusal azınlığa mensup olma, sınıf, din, dil, siyasal ya da başkaca kanaatleri, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği vb. gerekçelerle toplumsal bir aradalığımızı tehdit eden bir şekilde ayrımcılığa ve nefret söylemine maruz kalıyorlar.
“Afiş yarışmasına katılacak yarışmacıların bu ayrımcılık biçimlerinden birine veya birkaçına değinerek, insanlar arası karşılıklılık ve saygı ilişkisini bozan, insanların bir kısmının insanlıktan çıkarılmasına yol açan bu yıkıcı tutuma karşı toplumda farkındalığın artmasına katkıda bulunacak tasarımlar üretmesini bekliyoruz.” (AS)