İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) bankaların hizmet bedeli ve komisyon adı altında tüketicilerden yaptığı kesintilerde hiçbir standart uygulamıyor.
"Bankalarda Silahsız Soygun: Komisyon ve Hizmet Bedelleri" başlıklı bir araştırma yapan oda "Her türlü işlemini internetten yapan ve gerekli komisyonları da ödeyen bir tüketici bile şubeye hiç uğramasa da 35 YTL’yi bulan yıllık hesap işletim ücreti ödüyor. Bankaların hizmet bedeli ya da komisyon olarak yaptıkları kesinti kalemlerinin sayısı 100’e yaklaşıyor" dedi.
"2001 krizine kadar, yüksek faizli hazine bonosu ve devlet tahvili ile beslenen ve açık pozisyon ile büyüyen bankacılık sektörü bu dönemden sonra ise verimlilik ve kârlılıklarını artırmak için şimdiye kadar ihmal ettikleri alanlara yöneldi. Bunlar arasında bankacılık hizmetleri ve yapılan işlemler karşılığı alınan komisyonlar da var."
"Standart olmalı"
Araştırmaya göre bankaların hizmet bedeli geliri geçen yıl 8,3 milyar YTL, bu yılın ilk dört ayında da 3,1 milyar YTL’ye ulaştı.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, bu alandan toplanan paranın bir yılda yüzde 25 arttığını söyledi ve ekledi
"Üstelik buna kredilerden alınan ücret ve komisyonlar dahil değil. 2006 yılında kredilerden alınan ücret ve komisyonlar 1 miyar 715 milyon YTL iken bu rakam da geçen yılın sonunda 2 milyar 50 milyona ulaştı. Komisyon gelirlerinin toplam işletme giderlerine oranı da sürekli artıyor. Topuzun kantarı kaçmış durumda.”
Arıkan, hizmet verenlerin bunu para kazanmaksızın yapmasını değil, bir standart getirilmesini önerdiklerini belirtti.
Bankalarda müşterinin karşısına çıkabilecek hizmet ve komisyon giderlerinin ana başlıkları şöyle:
Hesap işletim ücreti: Bankalarda açtığınız vadeli veya vadesiz hesaplar karşılığında belli bir ücret ödeniyor. Genelde aylık ve 6 aylık olmak üzere alınan bu ücretler 3 YTL’den başlayıp 25-30 YTL’ye kadar uzanıyor. Bu nedenle bir şekilde açtığınız ancak işlem yapmadığınız hesabınız varsa bir an önce kapatmakta yarar var.
Para transferleri: Bankadan yaptığınız EFT işlemleri de tabii ki paralı. Burada EFT’nin yapıldığı yere göre oran değişiyor. Asgari sınır 10 YTL’lerden başlarken, azami sınır da bazı bankalarda 500 YTL’ye kadar uzanıyor.
Ekstre ücreti: Evimize gelen ekstrelerin parası da bizden kesiliyor. Hesap özeti, şube ekranından ekstre yazdırma, hesap cüzdanı yazdırma, ekstre fakslatma için bir ücret ödüyoruz. Burada sayfa adedine göre rakam değişiyor. Genelde sayfası 2-3 YTL olarak belirleniyor.
Altın nokta işlemleri: Bankaların ortak kullanım alanı olarak kullandıkları ve birden fazla bankanın kartına işlem yapan altın noktalar da paralı. Buradan siz para çekerken banka da komisyonunu alıyor. Hatta para çekmeden bakiye sorsanız bile para ödüyorsunuz.(EÜ)