İklim krizine karşı dünyanın dört bir yanında harekete geçen genç iklim aktivistleri bugün 6'ıncı Küresel İklim Grevi'ni yaptı.
6. Küresel İklim Grevi için iklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Yağmur Ocak, Duru Barbak ve Deniz Çevikus mesajlarını Bebek Parkın'ndan duyurdular. "İklim Adaleti Sosyal Adalettir" temalı grevlerinde sosyal mesafeyi koruyarak grev yaptılar.
13 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu yaptığı açıklamada Kadıköy'de iklim krizini durdurmak için yaptıkları en kalabalık küresel grevin 1. yıldönümü olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
"İklim değişikliği herkesi etkiliyor"
"Bu sefer İklim grevimizi online yapacağız. Pandemi tedbirleri yüzünden okullarımız online. Saat 17:00'de de okul grevini online yapacağız.
"Ama burası Bebek parkı ve saat 12:00! Küresel İklim grevlerini Türkiye'de yaptığımız ilk yer. Yetişkinlere iklim krizini durdurmak için destek verebileceğimizi söylediğimiz yerdeyim. 1.5 senede çok fazla şey değişti.
"Pandemi, rekor kıran hava sıcaklıkları, seller, fırtınalar, ekonomik krizler... Yaban nüfusunun karantinada geri döndüğünü söylediler ama o da doğru çıkmadı.
"1970'ten beri, yani sadece 50 yılda yaban hayattaki canlılar 3'te 2 oranında azaldı. Pandemi yüzünde artık etrafta daha fazla tek kullanımlık plastik var. Karbon emisyonları artmaya devam ediyor. En sıcak yıllardan birindeyiz ve karar alıcılar verdikleri sözleri tutmuyor. Tutulmayan sözler de. Orman yangınlarına, kuraklığa ve kasırgalara neden oluyor. Bu afetlerden de hep en savunmasızlar etkileniyor. Yani yerel halklar, kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler, lgbti'ler ve insanların dışındaki diğer türler.
"İklim değişikliği herkesi etkiliyor ama bunun sorumlusu herkes değil. İlk afetlerinde ölenler de iklim değişikliğinin sorumlusu olanlar değil.Yani, aynı gemide değiliz, ama hepimiz aynı okyanustayız."
Deniz Çevikus ise şöyle seslendi:
"Daha ne kadar sessiz kalacağız?"
"Dünyamız geri dönüşü olmayan bir yola doğru sürükleniyor" diyen Duru Barak da şu açıklmayı yaptı:
"Fosil yakıt kullanımı halen devam ediyor ve dünyamızın akciğerleri olan ormanlarımız her geçen gün daha hızlı bir şekilde yanıyor, yaşayan topraklarımız yok oluyor, canlıların yaşam alanları yok ediliyor. Eşitsizlikler, adaletsizlikler daha da derinleşiyor ve bu sorunlar hepimizi ilgilendiriyor.
"Biz hak savunucuları olarak, hem yaşadığımız dünyayı ve canlılarını hem de ırk, cinsiyet veya sosyal durum ayırmaksızın tüm insanların yaşadığı eşitsizliklere karşı sesimizi yükseltiyoruz. Bu yüzden de 6. Küresel iklim grevi teması olarak iklim adaleti ve sosyal adaleti ele aldık.
"İklim krizi ile birlikte gittikçe artan ve artık yeni normalimiz haline gelen aşırı hava olayları ile afetler sadece doğayı değil, ekonomiyi ve sosyal yaşamı da etkiliyor. Tüm bunlar bize gösteriyor ki iklim krizi sadece bir çevre meselesi değil.
"Daha ne kadar sessiz kalacağız? Bir avuç insanın çıkarları uğruna elimizden giden gezegenimiz, yani geleceğimiz için daha ne kadar susacağız? Tüm bu yaşananlara, biz iklim aktivistlerinin "imdat" çağrısına ne zaman kulak verilecek? Bize katılın! Birlikte oldugumuzda sesimizi duyurabiliriz."
"Artık harekete geçin"
14 yaşındaki iklim aktivisti Yağmur Ocak da şunları söyledi:
"İklim Adaleti için, temel olarak yapılması gereken fosil yakıta dayalı enerji üretiminin yerini temiz enerji üretiminin almasıdır. Biz çocuklar, gençler iklim krizine dikkat çekmek, sesimizi liderlere duyurmak için bir süredir grevler yapıyoruz. Artık sesimizi duyun ve harekete geçin, zamanımız azalıyor. Geleceğimiz için, tüm canlılar için, ekosistem için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz."
(AÖ)