Anayasa Mahkemesi, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali istemiyle Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) açtığı davayı reddetti.
Ret gerekçesi, kanunun henüz Resmi Gazete'de yayımlanmaması.
TIKLAYIN - "YARGITAY VE DANIŞTAY MESELESİ İKTİDAR İLİŞKİLERİYLE DOĞRUDAN ALAKALI"
CHP, Meclis'te kabul edilen yüksek yargı paketini, yürütmesinin durdurulması istemiyle 1 Temmuz'da Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.
Başvuru sonrasında açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis'in fonksiyon gaspı yaparak yargıya müdahale ettiğini savunmuştu. Gök, "Danıştay ve Yargıtay'dan sonra sıra Anayasa Mahkemesi'ne de gelecek" demişti.
Özel: Hakimler atanmadan başvurmak istemiştik
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, kararla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Meclis’ten geçen değişiklikler Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp, yayımladığı tarihten itibaren yürürlüğe giriyor ve Anayasa Mahkemesi'ne 60 günlük itiraz hakkı var. Ama kanunlarla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne gittiğinizde iptal edilse de kararların geriye doğru işlemediği söyleniyor.
“Değişikliği bayramda Cumhurbaşkanı'na onaylatıp Resmi Gazete'de yayımlatacaklar ve Adalet Bakanı'nın cebinde olan liste ile yeni üyelerin hepsi atanacak.
“Amaç Yargıtay, Danıştay ve Yüksek Seçim Kurulu'nu bir dakikada sıfırlayıp yerine yandaş hakimleri atamak. Bu yüzden CHP olarak Resmi Gazete'de yayımlamasını beklemeden bunun hukuka darbe girişimi olduğunu görerek Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştuk.
“Bu kararın yok hükmünde kabul edilmesi gerektiğini ve bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin örnek kararlarında olduğu gibi Resmi Gazete'de yayımlanmadan yürütmesinin durdurulmasını istemiştik.
“Şimdi yapacak bir şey yok. Gece gündüz Resmi Gazete'ye bakacağız. Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla bir saat içinde Ankara'da başvuruyu yapacağız.
“Anayasa Mahkemesi'nden beklentimiz bu başvuruya karşı derhal toplanması ve gereğini yapmasıdır.”
Tasarıda ne var?
Tasarının Meclis'te yasalaşmasıyla, ömür boyu Yargıtay ve Danıştay üyeliği son bularak üyelik 12 yılla sınırlandırılacak.
Danıştay'ın 17 dairesi ve 195 üyesi bulunuyor. Tasarının kabul edilmesiyle Danıştay'ın daire sayısı ise 17'den 10'a düşürülecek.
İlk etapta 116'ya indirilecek üye sayısı da kademeli bir şekilde düşürülerek (boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmek suretiyle) 90'a düşürülecek.
Yargıtay'ın 516 olan üye sayısı 300'e düşürülecek. Bu sayı da, boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmek suretiyle kademeli şekilde nihai olarak 200'e indirilecek.
Yargıtay'da şu an 23'ü hukuk, 23'ü ceza olmak üzere 46 daire bulunuyor. Düzenlemeyle bu sayı 24'e düşürülecek.
Toplam 38 maddeden oluşan ve ilk 11 maddesi kabul edilen yasa teklifinin tam metni için tıklayın. (AS)