Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Engin Yıldırım, sosyal medya hesabından AYM binasının fotoğrafını “Işıklar yanıyor” notuyla paylaştı.
Paylaşım sosyal medyada tartışmaya neden olurken, bazıları Yıldırım'ın bu gönderisini İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu hakkında verilen "yeniden yargılama" kararını tanımamasına gönderme olarak, bazıları ise Yıldırım'ın darbe imasında bulunduğu şeklinde yorumladı.
Engin Yıldırım'ın paylaşımı sonrasında İçişleri Bakanlığı Twitter hesabından ise "Işıklarımız hiç sönmüyor" denilerek bir paylaşım yapıldı.
Çataklı: İstifa etsin
İçişleri Bakanı Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı da sosyal medya hesabından, “Dün "Genelkurmay'ın ışıkları yanıyor" diyerek darbecilere selam çakanların bugün görevini üstlenenler bir saniye durmasın, istifa etsin!” paylaşımı yaptı.
AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Muş da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Yıldırım'ın darbe iması yaptığını öne sürerek, "Anayasa Mahkemesi üyesinin tehdit iması içeren 'AYM'nin ışıkları yanıyor' sözlerini kınıyoruz. Hiçbir kurum ya da kişi milli iradeye gözdağı veremez. Jüristokrasi heveslilerine bu millet fırsat vermez!" ifadelerini kullandı.
Hükümete yakın birçok medya kuruluşu da Yıldırım’a “darbe çağrısı yapıyor” suçlaması yöneltti.
“Hukukun ışığını kastettim”
Yıldırım, gelen tepkiler üzerine sosyal medya hesabından yaptığı yeni paylaşımda “Şahsi Twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM’nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir" dedi.
Gazeteci Yarkadaş: AYM bugün toplanacak
Gazeteci Barış Yarkadaş, tüm bu yaşananlar üzerine AYM'nin bugün (14 Ekim Çarşamba) saat 14.00'te tüm üyelerini gündemsiz olarak toplantıya çağırdığı bilgisini paylaştı.
Ne olmuştu?
AYM ile İçişleri Bakanlığı arasındaki gerilim, ilk olarak Bakan Süleyman Soylu'nun AYM Başkanı Zühtü Arslan'ı hedef göstermesi ile başlamıştı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 14 Eylül'de yaptığı bir açıklamada “Şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez” hükmünü AYM’nin iptal etmesini eleştirerek AYM Başkanı Zühtü Arslan’a, “Madem özgür bir ülkeyiz, ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na söylüyorum kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım. Sen var mısın?” diye tepki göstermişti.
AYM Başkanı Zühtü Arslan ise 23 Eylül'de yaptığı açıklamada isim vermeden Soylu’ya seslenerek “Kararlara yönelik bazı eleştirilerden görüyoruz ki kararlarımız okunmadan, bazen de okunduğu halde yeterince anlaşılmadan eleştirilmektedir. Sağlıklı bir eleştiri, okumayı ve okunanı doğru anlamayı gerektirmektedir” yanıtını vermişti.
Soylu'nun AYM Başkanı Arslan’a söylediği, “Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım” sözlerine AYM üyesi Engin Yıldırım, bisiklete binerken çekilmiş fotoğrafıyla yanıt vermişti.
Anayasa'nın 138'inci maddesini hatırlatan Yıldırım, “Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez” demişti.
Berberoğlu kararı
Son olarak AYM Genel Kurulu, Enis Berberoğlu hakkında MİT tırları davasında verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezasının seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali olduğuna oy birliğiyle hükmetti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise AYM'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararının "yerindelik denetimi kapsamında kaldığı" gerekçesiyle yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vererek AYM’nin kararını tanımadı. (TP)