Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi, bir polis memurunun Facebook’ta “Emniyet-Sen Başkanı'na Mobbing” başlıklı konuya yaptığı yoruma dair verilen kınama cezasıyla ilgili başvurusunu sonuçlandırdı.
Gerekçesi bugün açıklanan kararda, o dönem polis memuru olan H.Ö.’ye verilen kınama cezasıyla, Anayasa’nın 26 maddesiyle güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildi.
“Yasaklanan tutum ve davranışlar”
Ankara’da polis olan H.Ö., dört yıl önce Facebook’ta bazı polis memurlarınca oluşturulan bir sayfadaki “Emniyet-Sen Başkanı'na Mobbing” başlıklı konuya şu yorumu yazdı: “Eyyyy rütbeli zevat Size de Ölüm Var Bize de... Bunun hesabını orada Allah zaten soracak burada da Emniyetsen.”
Bu yorumla ilgili disiplin soruşturması açıldı.
H.Ö., Ankara Valiliği Emniyet Müdürlüğü İl Polis Disiplin Kurulu Başkanlığının 19 Mart 2014 tarihli kararıyla kınama cezası ile cezalandırıldı.
Kararın gerekçesinde şu açıklama yer aldı:
“Polis memuru H.Ö. ifadesinde her ne kadar yaptığı yorumu bilinçsizce yaptığını ve yaptığı yorumdan pişmanlık duyduğunu beyan etmiş olsa da Emniyet Teşkilatı mensuplarına yakışmayan ve Polis Meslek disiplini ve etiği ile bağdaşmayan yorumlar yaptığı ve her türlü istismara açık olan bu sayfalarda yorum yapması ve paylaşması hakkında isnat edilen ‘Görev dışında yasaklanan tutum ve davranışlarda bulunmak’ suçunu işlediği, alınan beyanlar ve dosya içerisindeki diğer deliller muvacehesinde anlaşılmakla, eylemine uyan Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün 4/1. maddesi gereğince kınama cezası ile tecziyesine, daha önceden almış olduğu disiplin cezalarının olması nedeniyle tüzüğün 15. maddesinin tatbikine yer olmadığına karar verilmiştir.”
İtirazları reddedildi
H.Ö. kınama cezasının iptali talebiyle dava açtı.
Ankara 2. İdare Mahkemesi 7 Kasım 2014’te davanın reddine karar verdi.
Mahkeme, “Facebook’taki yorum, polislik mesleğinin etiği ile bağdaşmadığından, kınama cezasında hukuka aykırılık görülmediğine” hükmetti.
Bu karar da Ankara Bölge İdare Mahkemesi l. Kurulunca 4 Mart 2015’te onanınca H.Ö., 7 Aralık 2015’te Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.
Başvurusunda, “sosyal medyada polislerce oluşturulan bir sayfada, hakaret veya suç unsuru içermeyen, bir defaya mahsus bir paylaşımda bulunduğunu, bu paylaşım nedeniyle kınama cezasıyla cezalandırılarak ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini” ileri sürdü.
Yeniden yargılama yapılacak
Anayasa Mahkemesi’nin bugün Resmi Gazete’de yayınlanan gerekçeli kararında, H.Ö.’nün ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedilirken, ayrıca dosyanın yeniden yargılama yapılmak üzere, davanın reddine karar veren Ankara 2. İdare Mahkemesine gönderilmesine de karar verildi.
Kararda, “ifade özgürlüğüne yapılan bir müdahale, zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamıyorsa ya da zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamakla birlikte orantılı değilse demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir müdahale olarak değerlendirilemez” değerlendirmesi yer aldı.
“Yönetimden memnuniyetsizliğini dile getirdi”
AYM ayrıca, “eleştiri hakkından” da bahsetti:
“Silahlı kuvvetlere benzer özellik gösteren bu yönleriyle teşkilat içindeki hiyerarşik kuralların sivil devlet memurlarının tabi olduğu kurallara kıyasla daha katı olması doğaldır. Bununla birlikte bu husus teşkilatın veya hiyerarşik üstlerin eleştirilemeyeceği anlamına da gelmemektedir.”
“Sosyal medyada yorum yaptığı konunun başlığı ile kurduğu cümlelerden yola çıkarak başvurucunun Emniyet Teşkilatının yönetiminden duyduğu memnuniyetsizliği ve sitemini herhangi bir yöneticinin ismini zikretmeden dile getirdiği görülmektedir.” (AS)